Senatul: Adio, pensii nesimţite pentru magistraţii corupţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care procurorii şi judecătorii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu vor mai beneficia de pensia specială prevăzută de legea magistraţilor. Un singur ales s-a opus adoptării Ordonanţei

Magistraţii găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie nu vor mai primi pensia specială de 80 la sută din ultimul salariul brut încasat.

Decizia a aparţinut plenului Senatului, care a adoptat, miercuri, cu 98 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, după ce opinia publică a semnalat faptul că magistraţii corupţi, deşi condamnaţi, beneficiază de pensii ce sfidează bunul simţ. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, şi va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit raportului Comisiei juridice, „nu beneficiază de pensia de serviciu şi de indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, asimilată infracţiunilor de corupţie, înainte de eliberarea din funcţie“.

Legea se va aplica şi retroactiv

Un singur vot împotrivă a fost înregistrat ieri în plenul Senatului. Senatoarea Florina Jipa (PSD) a fost cea mai aprigă luptătoare împotriva acestei legi. Ea a spus că prin acest act normativ se încearcă să se ia un drept legal al unor cetăţeni care au contribuit în mod egal pentru pensie.

„Aţi mai văzut dumneavoastră o categorie socială care, în momentul în care scot o condamnare, este lipsită de acest drept, care este un drept de proprietate, de altfel, să i se ia pensia? Este total neconstituţional, că nu poate să treacă o asemenea modificare a Legii 303 pentru mai multe considerente“, a spus social-democrata.

Jipa a subliniat că nimeni nu are dreptul să ia unei persoane dreptul la pensie. „Gândiţi-vă că o să aveţi pe cap toată justiţia din România şi toată Procuratura!“, i-a avertizat ea pe senatori în încercarea de a-i convinge să nu voteze eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii corupţi.

Pe de altă parte, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a susţinut că o astfel de măsură este justificată şi că nu vizează pensia de bază.

Legea se va aplica şi magistraţilor condamnaţi pentru fapte de corupţie înainte de intrarea în vigoare
a legii.

Magistraţii cărora li se vor tăia pensiile

În ultimii ani, au existat mai mulţi magistraţi care, fiind cercetaţi sau judecaţi penal pentru fapte de corupţie, au cerut, brusc, pensionarea. Fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă, condamnată la doi ani de închisoare cu executare în dosarul procurorului Sterian Guli, a cerut în momentul în care se afla sub acuzare o pensie de 6.604 lei. Ea a fost condamnată în dosarul privind examenele trucate pentru funcţiile de procuror-şef. Aceasta a fost acuzată că a pus la dispoziţia unui coleg informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze altui procuror.

Tot în acest dosar, procurorul Sterian Guli a fost condamnat la doi ani de închisoare şi, dacă i s-ar
fi aprobat cererea de pensionare, ar fi beneficiat de o pensie de  9.271 de lei. Consiliul Superior al Magistraturii a amânat decizia până la condamnarea definitivă, iar între timp preşedintele României a semnat decretul de eliberare din magistratură ca urmare a hotărârii instanţei. Astfel, fostul procuror a rămas fără pensia specială.

Din arestul Poliţiei, judecătoarea Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iaşi a cerut pensionarea după ce a fost arestată preventiv pentru luare de mită, cererea fiindu-i aprobată. Ea a fost condamnată definitiv, iar pensia specială i-a fost anulată după ce Plenul CSM a revocat prima decizie de pensionare.

Judecătorul Stan Mustaţă, pensie de 2.800 de euro

Judecătorul Stan Mustaţă, arestat şi judecat după ce a vândut ca la piaţă sentinţe penale, a cerut pensionarea printr-o adresă trimisă Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratul ar putea beneficia de o pensie incredibilă.

Conform ultimei declaraţii de avere depuse de Stan Mustaţă, acesta a avut în 2012 un salariu lunar de aproape 10.000 de lei net. Conform Legii privind statutul magistraţilor, un magistrat primeşte o pensie egală cu 80 la sută din ultimul salariu.

Calculând media salariului brut al judecătorului, reiese că aceasta a fost de aproximativ 1.600 de lei. Rezultă că pensia sa va fi de peste 12.500 de lei lunar, adică aproape 2.800 de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite