S-a decis. Controlul judiciar nu mai este neconstituţional. Guvernul a decis că măsura poate fi dispusă pentru cel mult 60 de zile
0Guvernul a votat, miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei, o Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică prevederile noului Cod de procedură penală privind măsura controlului judiciar astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale. Concret, această măsură va fi dispusă pentru 60 de zile cu posibilitatea de prelungire.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile
„Actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor cu reprezentanţii întregului sistem judiciar în cadrul unei şedinţe de lucru convocate de Ministerul Justiţiei marţi, 09 decembrie 2014, şi la care au participat reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Justiţiei.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede
- în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile.
- controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile.
- inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.
- în cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune nu poate să depăşească 1 an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.
- în cursul etapei camerei preliminare şi al fazei de judecată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligaţia judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.
- în cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani.
Conform acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar şi/sau control judiciar pe cauţiune, aflate în curs de executare în momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe, continuă şi se menţin cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
În plus, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, şi instanţa, în cursul judecăţii, verifică, din oficiu, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menţinerea sau revocarea măsurii preventive.
CCR: Se încalcă drepturi şi libertăţi
Curtea Constituţională a decis, pe 4 decembrie, că măsura preventivă a controlului judiciar asupra inculpatului este neconstituţională deoarece nu are o durată limitată de timp şi de aceea restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă a persoanelor anchetate.
Astfel, la nouă luni de la intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, toate cele şapte articole care fac referire la controlul judiciar au fost declarate în neconcordanţă cu Constituţia României. CCR susţine că, fiind pe termen nelimitat, măsura „încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale“.
Articolele din Codul de Procedură Penală declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Însă, în acest timp, aceste dispoziţii sunt suspendate de drept.
Şefa DNA a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei
Ca urmare a decizie CCR, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, o scrisoare prin care i-a cerut „o intervenţie legislativă urgentă“ care să reglementeze controlul judiciar.
Astfel, în scrisoarea expediată weekendul trecut, şefa DNA explica ce se poate întâmpla după ce va fi publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei prin care magistraţii Curţii Constituţionale au stabilit că măsura controlului judiciar – ce a intrat în vigoare odată cu noul Cod Penal – este neconstituţională pentru că nu are o limită maximă pentru care poate fi dispusă.
„Adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal“, atrage atenţia Laura Codruţa Kovesi în scrisoarea trimisă ministrului Cazanciuc.
Favorizarea infractorilor prin inacţiunea autorităţilor
Şefa DNA a mai precizat că instituţia pe care o conduce are în lucru mai multe dosare în care sunt anchetate persoane publice suspectate că au comis infracţiuni de corupţie, iar dacă acestea ar scăpa de măsura controlului judiciar ar „crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală“. Kovesi face şi o propunere pentru perioada pe care ar putea-o avea controlul judiciar.
„În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani“, explică şefa DNA.
Mai mult, procurorul-şef al DNA atrage atenţia că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare înaintea publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Ministrul Justiţiei a discutat cu însărcinatul cu afaceri al SUA despre neconstituţionalitatea controlului judiciar
Însărcinatul cu afaceri al Americii, Dean Thompson, sosit marţi dimineaţa la Guvern, a discutat cu ministrul Robert Cazanciuc, despre decizia Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, ministrul având la el, în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC.
Ce e controlul judiciar
Măsura controlului judiciar poate fi luată de procuror sau judecătorul de cameră preliminară faţă de un inculpat, fiind o măsură preventivă mai blândă ca arestul preventiv sau arestul la domiciliu. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligaţii: să se prezinte la Poliţie sau instanţă periodic ori de câte ori este chemat, să anunţe schimbarea domiciliului, să nu părăsească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia, să nu se întâlnească sau să comunice cu anumite persoane.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Însărcinatul cu afaceri al Americii, Dean Thompson, sosit marţi dimineaţa la Guvern, a discutat cu ministrul Robert Cazanciuc, despre problemele justiţiei, în principal despre recenta decizie a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, ministrul având la el, în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Măsura controlului judiciar stă la mila Guvernului
Procurorul-şef al DNA i-a cerut ministrului Justiţiei să întocmească de urgenţă un proiect de lege care să modifice prin ordonanţă de urgenţă articolele din noul Codul Penal care reglementează măsura controlului judiciar declarată neconstituţională. Altfel, spune Laura Codruţa Kovesi, sute de inculpaţi ar putea dispărea, iar anchetele procurorilor ar fi compromise.
Măsura controlului judiciar stă la mila Guvernului
Procurorul-şef al DNA i-a cerut ministrului Justiţiei să întocmească de urgenţă un proiect de lege care să modifice prin ordonanţă de urgenţă articolele din noul Codul Penal care reglementează măsura controlului judiciar declarată neconstituţională. Altfel, spune Laura Codruţa Kovesi, sute de inculpaţi ar putea dispărea, iar anchetele procurorilor ar fi compromise.
Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), i-a transmis ministrului Justiţiei o scrisoare prin care susţine „necesitatea unei intervenţii legislative urgente” care să modifice prevederile legale privind controlul judiciar. Concret, DNA susţine că această măsură ar trebui dispusă pentru un termen de 60 de zil,e care să poată fi prelungit ulterior.
Controlul judiciar, neconstituţional. Parlamentul sparge oalele în capul Justiţiei
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit joi că măsura preventivă a controlului judiciar, prevăzută în noul Cod Penal, este neconstituţională. Conform judecătorilor, această dispoziţie încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Printre persoanele faţă de care s-a dispus această măsură se numără deputaţii Ion Diniţă şi Cătălin Teodorescu, dar şi primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.