România s-a cutremurat la 5,3 pe scara Richter. Ce trebuie să facem în cazul unui seism VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a cutremurat puternic în noaptea de vineri spre sâmbătă, când în zona seismică Vrancea s-a produs un seism cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter, acesta simţindu-se în mai multe zone din ţară, inclusiv în Capitală. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov anunţă că nu au fost înregistrare apeluri pentru intervenţii, însă oamenii au sunat la 112 pentru a cere sfaturi despre cum se procedează în aceste situaţii.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, şi a avut epicentrul în zona seismică Vrancea.

Acesta s-a simţit în toată ţara, mai puternic însă în jumătatea de est.

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a precizat că seismul a fost semnificativ, având un mecanism „destul de ciudat”.

„Cutremurul a fost destul de semnificativ din punctul de vedere al magnitudinii, adâncimea a fost de 91 de kilometri. El s-a produs în zona de nord-est a zonei Vrancea şi a avut un mecanism destul de ciudat deoarece efectele cutremurului au fost către nord-est şi estul României. A fost un cutremur de adâncime şi, la fel ca şi cele de suprafaţă, sunt la fel de periculoase, numai că cele de adâncime trebuie să aibă magnitudini foarte mari ca să producă pagube materiale. Ceea ce este de remarcat la acest cutremur este faptul că are cam acelaşi mecanism ca al doilea cutremur din 1990 care a avut o magnitudine de 6,9”, a spus Ionescu pentru Digi24

Acesta a precizat că, spre deosebire de cutremurele de suprafaţă, unde pagubele se pot produce la magnitudini mai mici, seismele care se produc la adâncimi mari au o arie mult mai largă de distrugere, în cazul în care sunt suficient de puternice.

Apeluri la 112 pentru a cere sfaturile specialiştilor

Cutremurului s-a simţit şi în Capitală, însă, nu s-au produs pagube materiale. Reprezentanţii ISUBIF au anunţat că au primit apeluri pentru a interveni, însă au fost persoane care au sunat pentru a întreba cum trebuie să procedeze imediat după cutremur, dacă să

SFATURI CUTREMUR

părăsească sau nu locuinţa.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (ISUBIF), a declarat sâmbătă, că imediat după cutremur s-au înregistrat câteva apeluri la 112, însă erau de la persoane care cerea sfaturi despre cum să acţioneze, dacă să iasă din casă sau să se adăpostească.

„Imediat după prima fază a cutremurului au sosit câteva apeluri la 112, direcţionare către dispeceratului nostru, dar nu pentru a interveni, ci pentru a dat sfaturi legate de cum să acţioneze, dacă să iasă din casă sau unde să se adăpostească. Ţinând cont că linia nu era ocupată, nefiind apeluri multe, colegii noştri le-au putut da sfaturile necesare. Trebuie însă să tragem un semnal de alarmă pentru că dacă ar fi fost o situaţie mult mai gravă, blocarea liniei telefonice este o problemă”, a spus Daniel Vasile.

El a precizat că fiecare dintre noi ştie să acţioneze în caz de cutremur, însă unele persoane nu au ştiut cum să acţioneze din cauza panicii.

„Apelarea numărului 112 este prima oportunitate pe care o au cetăţenii. În cazul în care nu funcţionează liniile de telefonie, cetăţenii să meargă la cea mai apropiată unitate de pompieri şi să anunţe evenimentul. După cutremur însă, trebuie să aştepte să vadă dacă mai sunt replici şi abia după aeea să iasă din casă. De asemenea, trebuie stabilit un punct de întâlnire cu ceilalţi membri ai familiei”, a mai adăugat Vasile.

Acesta a precizat că ăn Bucureşti sunt mai multe adăposturi de protecţie civilă în caz de atac aerian aflate în subsolurile blocurilor, care pot adăposti 1 milion de persoane. Pe lângă acestea, cetăţenii se mai pot adăposti şi în tunelurile de metrou.

Ce trebuie să faceţi în caz de cutremur

Specialiştii recomandă ca, imediat după cutremur, să verificaţi persoanele din casă pentru a vedea dacă este cineva care are nevoie de ajutor.

„Verificaţi locuinţa pentru a depista eventuale avarii. În cazul în care simţiţi miros de gaze, deschideţi ferestrele, închideţi robinetele de alimentare şi evitaţi utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice”, se arată pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

Folosirea telefonului este recomandat doar în situaţia în care trebuie apelate serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri, poliţie, etc.) sau operatorii de gaze, apă şi electricitate.

Trebuie să urmăriţi posturile publice naţionale de radio şi televiziune şi să urmăriţi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora.

În cazul în care trebuie să părăsiţi locuinţa, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

Verificaţi cu atenţie scările, deoarece mişcarea seismică poate afecta rezistenţa acestora.

„Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recamandă spargerea geamului, curăţarea ramei şi evacuarea prin golul astfel creat”, mai spun specialiştii.

În cazul în care sunteţi blocaţi sub dărâmături, semnalaţi-vă prezenţa lovind cu un obiect dur, la intervale regulate, în conducte învecinate sau în pereţii incintei.

Kitul de urgenţă în caz de cutremur

Specialiştii recomandă ca fiecare persoană să îşi pregătească un kit de urgenţă pe care să-l aibă la îndemână în cazul unui seism mai puternic. Printre lucrurile pe care trebuie să le conţină geanta de urgenţă se numără copii după actele familiei, apă şi trusa de prim ajutor.

Concret, fiecare membru trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt. De asemenea, trebuie stabilit un loc de întâlnire în care toţi membri să ştie să ajungă. 

Mai mult, este indicat ca o rudă sau un prieten din afara localităţii să poată fi persoană de contact în cazul unui seism. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei cu pricina. 

Pe de altă parte, trebuie să aveţi la îndemână un kit de urgenţă care să fie uşor de transportat. Acesta trebuie şi să conţină:

  • Apa care este esenţială pentru supravieţuire. Trebuie să aveţi rezervat cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană. Este recomandat să aveţi sticle mici de plastic care trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veţi avea acces la apă din alte surse, fierbeţi apa timp de minim 10 minute şi apoi după răcire se poate consuma în siguranţă.
  • Mâncarea. Alegeţi mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată precum conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiţi, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeţi în pachet şi un deschizător de conserve.

În cazul în care aveţi animale de companie, nu uitaţi să puneţi deoparte mâncare şi apă şi pentru pentru acestea. 

Atât pentru apă, cât şi pentru mâncare, notaţi pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcţie de data expirării produselor.

Ce mai trebuie să conţină kitul:

  • Saci de dormit, pulover şi şosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie.
  • Trusă de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice). Dacă în familia dumneavoastră sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeţi medicamentele în trusă. De asemenea, trebuie să adăugaţi şi rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape şi săpun.
  • Fluier cu care să puteţi cere ajutor.
  • Radio şi baterii de rezervă (înlocuiţi bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)
  • Lanterne şi baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstraţi-le lângă pat, în maşină şi la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

De asemenea, specialiştii recomandă ca în geanta de urgenţă să puneţi actele familiei sau copii, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

- testamente, poliţe de asigurare, contracte, acţiuni

- paşaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate

- bani lichizi, monezi

- actele conturilor din bănci

- certificate de naştere, de căsătorie

- numere de telefon importante

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite