Revolta ofiţerilor din Ministerul de Interne: şefii de la Interne, daţi pe mâna DNA pentru muşamalizarea „afacerii“ DIPI, care ducea la ministrul Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu FOTO Eduard Enea

Parfumuri scumpe, mese la restaurantul Excelsior al MAI, încălţăminte, cravate din Italia, ceasuri şi stilouri de lux, toate au fost decontate din din banii de filaje ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă. Asta reiese din rechizitoriul dosarului în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Sătui să mai închidă ochii la ilegalităţile şefilor, mai mulţi ofiţerii din Ministerul de Interne au decis să denunţe totul la DNA. Aşa s-a născut dosarul „Limuzina”, autoturismul cumpărat special pentru ministrul de Interne Gabriel Oprea din banii de filaje ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Ofiţerii cu identitate protejată „Mihalcea Ionel“, „Ionescu Claudiu“ şi „Manea Victor“ au povestit anchetatorilor cum au fost tocaţi ilegal banii pentru filaje, dar şi cum au încercat şefii MAI să acopere matrapazlâcurile, până la nivelul actualului ministru de Interne, Petre Tobă.
Jaful de la DIPI a ieşit la iveală în urma unui control dispus de fostul secretar de stat în MAI Nicolae Gheorghe, care observase că la această structură nu se făcuseră niciodată verificări. De aceea, el a cerut formarea unei echipe de patru ofiţeri care să verifice toate cheltuielile făcute de fosta conducere de la Doi şi-un sfert. Verificările au avut loc în perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015.

„Ce vrei, să sesizez parchetul cu jumătate de instituţie?“

Descoperirile făcute la control l-au îngrozit pe Gheorghe, care a vrut să facă pasul înapoi. Era însă prea târziu.

Secretarul de stat a încercat să sisteze verificările. El s-a justificat în faţa ofiţerilor echipei de control că el a venit la DIPI ca să construiască, nu să dărâme şi că aspectele negative constatate puteau fi remediate.
Replica lui Nicolae Gheorghe dată unui ofiţer care a participat la verificări arată dimensiunea jafului de la DIPI. „Ionescu Claudiu“ a declarat procurorilor DNA că secretarul de stat l-a întrebat retoric: „Ce vrei, să sesizez parchetul cu jumătate de instituţie?”.

El le-a cerut ofiţerilor să acorde o „atenţie mare“ aspectelor consemnate, pentru că odată întocmite rapoartele înregistrate ca atare, acestea nu mai puteau să dispară şi nici nu mai puteau fi modificate, cu consecinţa unei eventuale răspunderi penale.

„Pe parcursul controlului, Nicolae Gheorghe a avut o atitudine împăciuitoare în raport cu neregulile constatate, în sensul că a dorit să ia măsuri numai pe linie administrativă, nu şi pe linia sesizării organelor de urmărire penală, cu privire la cheltuielile nejustificate şi înscrisurile întocmite în fals. În viziunea secretarului de stat, răspunderea materială înlătura răspunderea penală pentru deturnarea ori delapidarea fondurilor operative“, au arătat procurorii în rechizitoriu.

După control, chestorul Nicolae Gheorghe, deşi a spus că vor fi luate măsuri pentru recuperarea prejudiciilor, nu a făcut-o, astfel că unii dintre cei vinovaţi s-au pensionat sau s-au mutat la alte unităţi ale MAI.

Pantofi bărbăteşti numărul 46 pentru Mirela

Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se numără: cheltuirea fondurilor operative în mod excesiv în domeniul administrativ (leagăne, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotări ale Centrului de pregătire Dumbrăviţa), achiziţionarea de uniforme de chestor, stilouri, foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la restaurantul Excelsior (localul Ministerului de Interne), cadouri constând în bunuri de consum pentru o casă de copii, dotări pentru Asociaţie Sportivă Galaxia, cheltuieli pentru acţiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele întocmite de ofiţerii care au solicitat acei bani, că efectiv nu au existat, cum este cazul pretinsei operaţiuni „Moldova“, susţin procurorii DNA.

Echipa de control a identificat situaţii în care justificarea cheltuielilor operative era ilegală ori motivele invocate erau neverosimile. Informatori cu nume de femeie erau recompensaţi cu cantităţi mari de băuturi alcoolice ori cu încălţăminte bărbătească cu numărul 46.
Astfel, ofiţerul DIPI cu numele Ţop a întocmit documente potrivit cărora a recompensat o sursă cu nume de femeie, „Mirela“, cu o pereche de pantofi bărbăteşti, în valoare de circa 500-600 de lei. Ulterior, lucrătorul DIPI a recunoscut că a falsificat documentele şi că a cheltuit banii respectivi. Secretarul de stat Nicolae Gheorghe nu a vrut să sesizeze Parchetul în legătură cu acest caz, susţinând că e suficiet ca Ţop să returneze banii.

Şefii DIPI erau obişnuiţi să-şi deconteze cheltuielile personale din fondurile instituţiei. Marius Toader, şeful de la Resurse Umane, a decontat din fondurile operative ale DIPI un telefon Iphone 5, în valoare de circa 4.000 de lei, prin raport aprobat de comisarul-şef Ioan Dorin Popa, şeful compartimentului juridic al DIPI.

Cum să acoperi urmele jafului

„Ionescu Claudiu“ a relatat anchetatorilor că, în octombrie 2015, după demisia Guvernului în funcţie şi, în consecinţă, a ministrului Gabriel Oprea, a fost chemat în biroul chestorului Nicolae Gheorghe. Acesta i-a cerut să găsească urgent o soluţie pentru a distruge documentele justificatuve privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada 2014-2015.

Ofiţerul i-a explicat că pentru a face acest lucru legal, este nevoie de un control operativ făcut de Comisia de control nominalizată de ministru şi de un control economico-financiar făcut de Comisia de Audit a MAI. Secretarul de stat a dispus imediat constituirea comisiilor de control şi a întocmit o notă de raport, prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale DIPI. Astfel că, în două săptămâni, până la numirea noului ministru de Interne, Petre Tobă, controalele au fost făcute, iar documentele au fost distruse.

Parfumuri scumpe pentru şeful Oprea

Chestorul Nelu Zărnică, subsecretar de stat în cadrul DIPI, deşi nu avea atribuţii informativ-operative, deconta la greu tot felul de cheltuieli din aceste fonduri. Zărnică a cumpărat parfumuri scumpe, telefoane, o cadă, ochelari, mobilă etc.

Chiar şi secretarul de stat Nicolae Gheorghe, care a vrut să îngroape controlul, a făcut cumpărături personale din fundurile operative. Astfel, unul dintre aceste parfumurile cumpărate de Gheorghe, în valoare de nu mai puţin de 3.700 de lei, a fost dăruit ministrului Oprea, împreună cu cartea sa de vizătă.

Ulterior, secretarul de stat a încercat să-l acopere şi pe Zărnică, adjunctul său, semnând o dispoziţie prin care, practic, a legalizat cheltuielile personale din fundurile DIPI. Astfel, dispoziţia prevedea că este posibilă decontarea din fondurile operative a cheltuielilor de protocol şi de reprezentare ale DIPI, contrar Hotărârilor CSAT.

Generozitatea chestorului Nicolae Gheorghe

În decembrie 2015, chestorul Nicolae Gheorghe i-a chemat pe membrii echipei de control şi i-a luat la întrebări. Numulţumirea secretarului de stat era legată de trecerea în capul lustei cu persoane care au comis nereguli a chestorului Nicolae Zărnică. De asemenea, acesta i-a apostrofat pe ofiţeri de ce au trecut în nota de constatare bunuri aflate în biroul ministrului de interne, respectiv o cabină de duş, canapele şi un televizor Sharp. Gheorghe i-a ordonat lui „Ionescu Claudiu“ să-l scoată din document pe Zărnică, precum şi bunurile din cabinetul ministrului. Ofiţerul a refuzat însă. A urmat o discuţie de mai bine de cinci ore, în care chestorul a încercat, fără succes, să-şi impună punctul de vedere. Ulterior, ofiţerul a sesizat DNA.

Pe 11 ianuarie 2016, după ce DNA a declanşat ancheta, chestorul Nicolae Gheorghe l-a convocat din nou pe „Ionescu Claudiu“. Secretarul de stat a inssitat să se modifice raportul de control. În acest context, demnitarul a spus că noul ministru Petre Tobă i-a cerut să-i scoată din birou cada cumpărată la ordinul fostului ministru, Gabriel Oprea, întrucât fusese întrebat de o jurnalistă despre acest bun. Printr-un gest de „bunăvoinţă“, Gheorghe a vrut să ofere mobila şi cada lui Oprea diviziei Autoprotecţie, din care făceau parte ofiţerii care au făcut controlul. Dând dovadă de o remarcabilă probitate profesională, „Ionescu Claudiu“ a respins oferta. Ba mai mult, el i-a reproşat chestorului şi alte matrapazlâcuri, cum ar fi achiziţionarea din banii DIPI a autoturismului de lux Audi, achiziţie care a stat la baza dosarului „Limuzina“.

Neregulile, acoperite şi de ministrul Tobă

La 18 ianuarie 2016, ministrul Petre Tobă a luat la cunoştinţă de raportul exploziv de la DIPI, dar nu a făcut nimic. „Deşi ministrul în funcţie a luat la cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent“, au arătat procurorii.

Mai mult, conducerea MAI a trecut la represalii. La 25 ianuarie 2016, chestorul Gheorghe a dispus controale tematice pe linia protecţiei informaţiilor clasificate la Divizia Autoprotecţie şi Sectorul Control. „Acest control s-a derulat în mod abuziv, prin sigilarea încăperilor la ambele structuri, prin restrângerea libertăţii persoanelor, care au fost consemnate într-o încăpere din care au avut voie să iasă numai cu însoţitor, s-au depăşit competenţele, obiectivele din planul de control fiind diferite faţă de activităţile derulate în teren, iar o parte din membrii Comisiei s-au aflat în incompatibilitate“, arată DNA. Asfel, ofiţerii luaţi la ţintă de şefii MAI l-au recuzat pe şeful comisiei de control, care era tocmai chestorul Nelu Zărnică.

În urma simulacrului de control, s-a dispus cercetarea ofiţerilor „Mihalcea Ionel“ şi „Ionescu Claudiu“ pentru presupuse grave nereguli pe linia protecţiei informaţiilor clasificate.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite