Reacţii la posibila desfiinţare a caselor de asigurări de sănătate: „Desfiinţarea e făcută fără acceptul nimănui!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii CAS-urilor, nemulţumiţi de intenţia lui Nicolăescu FOTO Marian Iliescu
Şefii CAS-urilor, nemulţumiţi de intenţia lui Nicolăescu FOTO Marian Iliescu

Şefii Caselor de Asigurări de Sănătate, dar şi cei ai Direcţiilor de Sănătate Publică sunt nemulţumiţi şi dezaprobă intenţia Ministrului Sănătăţii de a desfiinţa aceste structuri. Pe cei mai mulţi dintre ei, anunţul i-a luat prin surprindere, o altă nemulţumire fiind aceea că au aflat din presă de schimbările ce vor avea loc.

Chiar şi fostul ministru al Sănătăţii, Atilla Cseke, nu este de acord cu propunerea lui Eugen Nicolăescu. Cseke afirmă că "în mod cert" nu se pot desfiinţa "în câteva zile" DSP-urile şi CJAS-urile pentru că nu există niciun proiect de act normativ, spunând, totodată, că el este împotriva propunerii, pentru că poate "genera birocraţie şi probleme de tot felul".

Spre exemplu, directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo, consideră că nu este corect ca angajaţii intituţiei să afle din presă, fără consultări, despre desfiinţarea acesteia, declarând că oamenii sunt îngrijoraţi, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Direcţia de Sănătate Publică Covasna are 56 de angajaţi.

Pe de altă parte, şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dezaprobă desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate, susţinând că "aceste discuţii" ale ministrului Sănătăţii "au fost făcute în afara şedinţelor de Guvern" şi sunt "fără acceptul nimănui".

Nicuşor Constantinescu nu este de acord cu anunţul ministrul Sănătăţii de desfiinţare a direcţiilor judeţene de sănătate şi a caselor de asigurări de sănătate, completând că această afirmaţie a ministrului Sănătăţii nu este în concordanţă cu programul de guvernare care prevede descentralizarea şi nu desfiinţarea unor instituţii.

Instituţiile nu pot dispărea peste noapte

În schimb, directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, a declarat că desfiinţarea direcţiilor de sănătate va fi, de fapt, o reorganizare a acestor instituţii în contextul regionalizării, întrucât astfel de instituţii "nu pot dispărea peste noapte".

Horia Timiş a spus că nu are foarte multe informaţii despre modul în care ar urma să fie desfiinţate direcţiile de sănătate publică, însă a precizat că va fi, de fapt, o reorganizare a acestor instituţii în contextul regionalizării.

"Nu ştiu dacă este potrivit cuvântul desfiinţare. În primul rând, va fi o reorganizare. Nu pot dispărea nişte instituţii ca şi direcţiile de sănătate publică peste noapte. Va fi o nouă reorganizare în contextul regionalizării. Vor rămâne nişte structuri, însă acum nu avem informaţii despre ce formă de organizare va fi şi în subordinea cui", a spus Timiş.

Directorul DSP Alba, în care lucrează 75 de oameni, a afirmat că ştie doar că va fi o reorganizare şi aşteaptă să vadă proiectul oficial.

O reţea de sănătate mai puţin densă care nu ar face faţă

“Desfiinţarea direcţiilor de sănătate ar presupune o reţea de sănătate mai puţin densă care nu ar face faţă”, după cum a declarat directorul DSP Harghita, Tar Gyongyi. Totodată, spune acesta, anunţul ministrului a generat "o mare dezorientare" în rândul angajaţilor.

"Eu, care conduc această instituţie, îi văd rostul şi, comparând situaţia României cu alte ţări, unde sistemul de sănătate publică este bine organizat şi eficient, consider că o reţea mai puţin densă ca cea actuală nu ar putea să facă faţă", a spus Tar Gyongyi.

Preşedintele CJAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, a declarat că nu crede că este posibilă desfiinţarea caselor judeţene ale asigurărilor de sănătate, ci doar restructurarea acestora, transmite corespondentul.

"Eu nu vreau să comentez în niciun fel ce a spus domnul ministru, dar nu cred că este posibilă desfiinţarea CJAS-urilor, ci mai degrabă o restructurare", a declarat, marţi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ.

El a adăugat că şi în prezent, cu 64 de angajaţi şi în condiţiile în care instituţia se ocupă de peste 700 de furnizori de servicii medicale din judeţ, personalul este insuficient, din punctul său de vedere.

2013: anul marilor schimbări în sănătate

Eugen Nicolăescu a declarat marţi dimineaţă că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.

În actuala structură, casele judeţene de sănătate sunt subordonate CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Anual, CNAS alocă fonduri de circa patru miliarde de euro pentru finanţarea sistemului de sănătate, în timp ce aportul MS se rezumă la 1-2 miliarde de euro.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite