Reacţia unuia dintre cei trei şefi ISU Bucureşti-Ilfov suspendaţi în cazul tragediei de la Colectiv: „Nu ştiu să dau aprobări, eu ştiu să sting incendii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierul Orlando Şchiopu, unul dintre cei trei şefi ai ISU Bucureşti-Ilfov suspendaţi din funcţie în urma anchetei tragediei din clubul Colectiv, a declarat, duminică, într-un mesaj transmis unui post de televiziune, că este o „victimă colaterală” a scandalului din cadrul instituţiei, accentuând faptul că nu joacă niciun rol în emiterea avizelor sau a autorizaţiilor de funcţionare de către inspectorat.

Într-un mesaj difuzat de postul de televiziune România TV, locotenent-colonelul Şchiopu, care ocupă funcţia de prim-adjunct în cadrul ISU Bucureşti-Ilfov, a criticat propunerea premierului Dacian Cioloş ca el şi ceilalţi doi şefi suspendaţi ai inspectoratului teritorial să fie demişi şi excluşi definitiv din sistem, oferind detalii despre intervenţia pompierilor din noaptea de 30 octombrie.

"Nu ştiu să dau aprobări, n-am dat una în viaţa mea. Eu ştiu să sting incendii... Asta am făcut de când am intrat în sistem. Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală? 

În noaptea tragediei de la Colectiv dormeam. M-am trezit şi în 15 minute eram acolo, cu 20 de autospeciale şi masini de descarcerat, nu cu 11, cum se speculează. În 90 de minute, am triat medical 160 de oameni. I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. Ştiţi, mănuşile noastre, ale pompierilor, sunt aspre. Urlau de durere când i-am luat în braţe, că-i zgâriau. Am renunţat la ele. Asta-i meseria mea. Dacă am greşit vreodată pe ceea ce am avut eu de făcut, să plătesc. Dar de ce trebuie să fiu dat afară din sistem? De ce trebuie să fiu umilit? De ce trebuie ca, în timp ce eu sunt trimis la Berlin de domnul Arafat, să văd organizarea pompierilor de acolo, soţia şi copilul să vadă la TV că am fost dus cu mascaţii la DNA?" a declarat Orlando Şchiopu.

Potrivit organigramei ISU Bucureşti-Ilfov, disponibilă pe site-ul instituţiei, prim-adjunctul inspectoratului are în subordine directă Centrul Operaţional, Serviciul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Biroul Mobilizare şi Stări Excepţionale, Structura de Securitate şi Centrul de Formare ş Pregătire în Descarcerare, precum şi diferitele grupuri de intervenţie ale inspectoratului,

Organigrama arată că Serviciul de Avizare-Autorizare este parte a Inspecţiei de Prevenire, ce se află în subordinea directă a adjunctului instituţiei – funcţie ocupată la momentul respectiv de locotenent-colonelul Giani Aldoiu.

Prim-adjunctul ISU Bucureşti-Ilfov, Orlando Şchiopu, împreună cu inspectorul şef Mihai Guţă şi adjunctul Giani Aldoiu, au fost suspendaţi din funcţie, săptămâna trecută, în urma descoperirii unui document din care reiese că instituţia a fost notificată de existenţa clubului Colectiv cu o lună înaintea producerii tragediei. Iniţial ,secretarul de stat Raed Arafat a precizat în noaptea de 30 spre 31 octombrie că localul nu se afla în baza de date a ISU Bucureşti-Ilfov.

În aceeaşi zi în care au fost suspendaţi din funcţie, cei trei şefi ai ISU Bucureşti-Ilfov au fost audiaţi de către procurori militari din cadrul DNA.

Premierul Dacian Cioloş a cerut, imediat după anunţul suspendării celor trei, demiterea şi excluderea definitivă a lor din sistem, precum şi reorganizarea inspectoratului teritorial.

Conform Mediafax, Orlando Cătălin Şchiopu este prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti - Ilfov începând cu 1 mai 2015, până la acea dată el fiind, timp de opt luni, detaşat la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în directa subordonare a secretarului de stat - şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Raed Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite