FOTO VIDEO 11 ucraineni răniţi în conflictele de la Kiev, aduşi sâmbătă la Bucureşti. Raed Arafat: „O parte din tinerii protestatari vor fi reoperaţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronava militară română care a adus în ţară mai mulţi ucraineni răniţi în urma protestelor din Kiev a aterizat, sâmbătă după-amiază, în jurul orei 14.45. La bordul avionului s-a aflat o echipă medicală de la SMURD Bucureşti şi medici militari care au stabilit la ce spitale urmează să fie repartizaţi pacienţii.

UPDATE 15.29 Cei 11 pacienţi, toţi protestatari de sex masculin, au fost preluaţi de patru autospeciale şi transportaţi către cele patru spitale care vor asigura asistenţa medicală de specialitate. Concret, un pacient va fi îngrijit de medicii de la Institutul Marius Nasta, alţi doi vor fi trataţi la Spitalul Bagdasar Arseni, patru au vor fi preluaţi de medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi alţi patru vor primi îngrijiri de specialitate la Spitalul Floreasca din Capitală.

„Au fost aduse 11 persoane, unul cu o problemă medicală şi 10 cu probleme traumatice. Cei mai mulţi dintre aceştia vor avea nevoie de reevaluări medicale şi chiar de noi intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care au fost trataţi incomplet în spitalele ucraineene. Alţii s-ar putea să aibă nevoie doar de recuperare”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

„Până la urmă au fost aduşi doar 11 pacienţi şi nu 12, cum am estimat la început, decizia fiind luată de autorităţile din Ucraina”, a completat medicul.

11 persoane rănite în Ucraina au fost aduse sâmbătă în România 

Teofil Bauer: Situaţia din Ucraina este una dificilă

La rândul său, Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, a ţinut să mulţumească autorităţilor de la noi din ţară pentru gestul făcut.

„Sunt convins că într-un timp scurt, pacienţii se vor face bine. Vreau să subliniez că, începând de astăzi, ambasada împreună cu autorităţile medicale române vor lua patronajul asupra răniţilor din Kiev aduşi în România. Sunt convins că, în viitorul ce mai apropiat, cu ajutorul oferit, ei se vor face bine. Deşi situaţia din Ucraina este una dificilă, nu trebuie să abandonăm calea spre integrarea europeană”, a explicat ambasadorul.

Acesta a explicat că fiecare dintre persoanele aduse în România va avea câte un translator. „În afara de asta, vor avea telefoanele noastre pentru ţine legătura permanent cu noi şi, în măsura posibilităţilor, îi vom sprijini în a lua legătura şi cu famiile lor”, a mai spus Bauer.

Toţi pacienţii sunt conştienţi

În schimb, Alexandru Ciucioi, şeful echipajului SMURD în această misiune, a precizat că toţi pacienţii „au venit pentru recuperare funcţională a membrelor. Majoritatea au răni la membrele inferioare, doi dintre ei au plăgi produse de grenade care au explodat, patru sau cinci au plăgi prin împuşcare – gloanţe şi alice. De asemenea, doi dintre pacienţi prezintă şi fracturi”, a spus medicul.

Pe parcursul zborului, pacienţii au beneficiat de servicii de mentenanţă, de monitorizare, oxigenoterapie.

„Pacienţii sunt toţi conştienţi şi au fost cooperanţi, liniştiţi. Nu au fost probleme nici din punct de vedere medical, nici dintr-un alt punct de vedere”, a subliniat Ciucioi.

UPDATE 14.49 Avionul militar echipat medical a aterizat în Bucureşti. Victimele sunt aşteptate de cinci autospeciale SMURD dar şi de cinci maşini de poliţie, care vor însoţi coloana până la spitalele la care vor fi duşi răniţii.

La baza aeriană 90 a ajuns şi ambasadorul Ucrainei în România, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiei.

Imagini de la aducerea celor 11 răniţi din Ucraina în România 

Zborul Bucureşti - Kiev, fără probleme

Primii pacienţi au fost şcoşi din avion şi au fost preluaţi de ambulanţe. „Zborul a fost unul fără probleme. Am stat aproximativ o oră şi jumătate la Kiev, timp în care pacienţii au fost consultaţi de medicii români”, a declarat Florin Ianculescu, locotenent comandor.

UPDATE 11.44 Avionul militar nu a decolat încă de la Kiev, susţine secretarul de stat Raed Arafat, potrivit căruia, în acest moment echipa de medici români îi consultă pe cei 12 răniţi care vor fi aduşi în ţară.

„Tinerii pe care îi vom aduce în cele patru unităţi sanitare nu au leziuni vitale, dar sunt răniţi grav. Recuperarea lor completă depinde de modul în care vor fi trataţi aici. Autorităţile din Kiev au selectat pacienţii care vor fi trimişi în România. Cu toate acestea, nu s-au făcut pregătiri speciale, ci ei vor fi trataţi ca orice pacienţi români, mai ales că Guvernul a alocat bani din fondul de rezervă al statului exclusiv pentru aceste tratamente, prin Hotărâre de Guvern”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Raed Arafat.

UPDATE  08.15 Avionul militar medical a decolat spre Kiev. Echipajul care va aduce pacienţii răniţi din Ucraina este format din 15 persoane, printre care medici şi asistenţi SMURD, medici de la Ministerul Apărării şi piloţi. Aceştia au estimat că avionul va face aproximativ două ore şi jumătate până la Kiev, de unde urmează să aducă 12 răniţi, aceştia urmând a fi transportaţi cu patru autospeciale la patru spitale mari din Capitală.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, persoanele care vor fi aduse în unităţile sanitare bucureştene sunt tinere, născute după anii 1980. „Lista răniţilor a fost modificată de câteva ori, unii dintre ei fiind înlocuiţi cu alţii cu situaţii de sănătate mai grave. Este vorba de 12 răniţi, 11 dintre ei au plăgi prin împuşcare sau au traumatisme după arsuri. În orice caz, ei vor sta în Bucureşti cât va fi necesar, în funcţie de planul de tratament stabilit de medicii de la noi, de leziunile lor. Poate sunt cazuri care au nevoie de intervenţii ce pot avea rezultate rapide, dar pot fi altele unde recuperarea poate să dureze câteva săptămâni“, a declararat Arafat. 

image

În plus, acesta a precizat că cei 12 răniţi vor fi aduşi cu ambulanţele direct la aeroport de unde vor fi preluaţi de avionul medical militar, care urează să ajungă în Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 15. Avionul va transporta numai răniţii, iar Ambasada Ucainei la Bucureşti urmează să acorde şi un sprijin direct în comunicarea cu aceştia.

Arafat: „Sunt aproape 500 de răniţi în conflictele din Ucraina!”


Secretarul de stat a vorbit deschis despre implicarea României într-o astfel de misiune umanitară, considerând-o „un sprijin şi o solidaritatea normală“. „Întrucât sunt foarte mulţi răniţi, aproape 500, iar majoritatea prin împuşcare, aceasta poate deveni o situaţie delicată pentru o ţară şi poate depăşi capacitatea sistemului ei sanitar. De aceea, sprijinul nostru este absolut necesar“, a spus Arafat.


De altfel, tot astăzi, autorităţile ucrainene pregătesc misiuni similare şi în alte ţări europene, precum Germania Şi Polonia, care vor prelua răniţi de la Kiev.

După ce vor fi aduşi în România, răniţii vor fi preluaţi de patru maşini pentru transport victime multiple ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi vor fi transportaţi, după caz, la spitalele Universitar, Elias, Bagdasar şi Floreasca din Bucureşti.

Repartizarea pacienţilor se va face conform situaţiei lor medicale, stabilită de echipa de medici de la bordul avionului. Unităţile medicale în care vor fi transportaţi răniţii au fost deja pregătite.

„O să aşteptăm până când ajunge avionul acolo şi vom avea prima comunicare la aterizare. Colegii care sunt în avion ne vor spune care este starea exactă a pacieţilor în plus faţă de ce am primit în comunicarea de la Ambasada din Kiev. Şi atunci o să decidem la care dintre cele patru spitale vor fi trasportaţi pacienţii. Noi suntem pregătiţi“, a mai menţionat doctorul Raed Arafat.
 

Decolarea de pe Otopeni a avionului militar, care urmează să aducă răniţii din Kiev



Răniţii vor fi aduşi pe secţiile de terapie intensivă

Medicul Bogdan Opriţa, coordonatul SMURD Bucureşti, a declarat joi că echipa sa este pregătită să intervină în orice moment. „Noi suntem în aşteptare, vom pune la dispoziţia răniţilor paturi de terapie intensivă, dar nu ştim încă ce bolnavi vor fi aduşi aici”, a explicat doctorul.

Potrivit medicului Florin Bica, de la Spitalul Bagdasar Arseni, fiecare unitate sanitară nominalizată de secretarul de stat Raed Arafat are obligaţia de a pregăti cinci paturi pe secţia de terapie intensivă.

„Partea medicală urmează să fie stabilită ulterior, în funcţie de traumele suferite de răniţi”, a declarat Bica.

Misiunea va fi coordonată de secretarul de stat în MAI, doctorul Raed Arafat, ea fiind executată cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Răniţii în conflictele din Ucraina ce vor fi trataţi la Bucureşti vor fi aduşi sâmbătă în România

Ucrainenii răniţi în urma protestelor din Kiev, care vor fi trataţi în patru spitale din Capitală, vor fi aduşi sâmbătă în România. Un avion militar care aparţine Ministerului Apărării şi care va fi dotat cu aparatură medicală va decola sâmbătă dimineaţa de pe Aeroportul Militar Otopeni.

Medicii din patru spitale din Bucureşti, pregătiţi să primească răniţi ucraineni. 12 persoane vor fi aduse în România cu un avion medical

Un avion militar echipat medical este pregătit să decoleze către Kiev pentru a aduce în spitalele româneşti 12 răniţi ucraineni, anunţă Ministerul Afacerilor Interne. În acest sens, s-au luat deja măsuri de pregătire a unor unităţi medicale care să găzduiască pentru tratament răniţii care vor fi aduşi în România după conflictele din Ucraina. Misiunea va fi coordonată de doctorul Raed Arafat.

Raed Arafat: 12 răniţi din Ucraina vor fi trataţi în patru spitale din Bucureşti

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că 12 răniţi în incidentele violente din Ucraina vor fi trataţi în spitalele Floreasca, Bagdasar Arseni, Universitar şi Elias din Bucureşti.

România este pregătită să preia 3.500 de refugiaţi din Ucraina

3.500 de refugiaţi din Ucraina ar putea fi preluaţi, în caz de nevoie, în spaţiile de cazare din România, potrivit declaraţiilor de miercuri seară făcute de preşedintele Traian Băsescu. În ultimele 24 de ore, 26 de persoane au murit şi alte peste 1.000 au fost rănite în urma protestelor de la Kiev.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite