Milionarul Puiu Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu a fost condamnat
Puiu Popoviciu a fost condamnat

Puiu Popoviciu a fost condamnat joi la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de un prejudiciu adus statului de 300 de milioane de euro prin afacerea Băneasa. Decizia de joi a magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Puiu Popoviciu a fost condamnat la câte 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru dare de mită. Instanţa a dispus însă ca acesta să execute o pedeapsă de 7 ani de închisoare la care a adăugat un spor de pedeapsă de 2 ani de închisoare, urmând ca acesta să fie încarcerat pentru 9 ani.

Fostul şef DIPI Ilie Cornel Şerban a primit o pedeaspsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la dare de mită şi la 2 ani închisoare pentru favorizarea infractorului. Instanţa a decis însă ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 2 ani şi 6 luni închisoare. 

De asemenea, Petru Daniel Pitcovici, fost şef al DIPI, a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru complicitate la dare de mită şi la 2 ani închisoare pentru favorizarea infractorului, urmând ca acesta să execute o pedeapsă de 2 ani de închisoare.

Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucureşti,  la 6 ani închisoare  pentru abuz în serviciu în formă calificată

Andrei Mihai Bejenaru a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ştefan Diaconescu a primit o pedeapsă la 5 ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Sectorului 1, şi Gabriel Răsvan Toader au primit câte 1 an închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. 

Minea Lizea şi Gheorghe Petrulian au primit, pentru abuz în serviciu, câte 2 ani de închisoare cu suspendare. 

Ce a confiscat statul: de la sticle de whisky şi pălincă, la calendare şi pixuri

Instanţa a mai decis şi confiscarea unei sticle de whisky JB ROSE de 3 litri, o sticlă de plastic de 2 litri cu pălincă, un calendar pe anul 2009 inscripţionat Energy Holding, o agendă pe anul 2009, un pix, un calendar de birou, o brichetă de culoare albastră, toate inscripţionate Energy Holding şi un tricou de culoare verde inscripţionat Power Comes White Respondability. 

Cu toate acestea, magistraţii au lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului şi a decis disjungerea cauzei sub acest aspect.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut măsurile asigurătorii dispuse în acest, respectiv sechestru asigurator pus pe bunurile imobile aparţinând lui Gabriel Popoviciu, Ioan Niculae Alecu, Ştefan Diaconescu, Andrei Mihai Bejenaru, Gabriel-Răzvan Toader, Lizeta Minea şi Gheorghe Petrulian. 

Această sentinţă nu este însă definitivă, putând fi atacată la Curtea Supremă.

Puiu Popoviciu, trimis în judecată alături de 8 persoane

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.

Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar Ilie Cornel Şerban, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MA, şi Petru Daniel Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie, sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, şi Ioan Todiraş, fost viceprimar al Sectorului 1 sunt judecaţi pentru abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite