Inspecţia Judiciară: Şeful procurorului care a jucat la poker banii de flagrant ar fi ştiut despre infracţiunile comise de acesta şi a formulat o plângere penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul George Mărgărit este acuzat că a jucat la poker banii de flagrant
Procurorul George Mărgărit este acuzat că a jucat la poker banii de flagrant

Şeful Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Buzău, Nicolae Petroşel, ar fi ştiut despre infracţiunile comise de procurorul George Mărgărit, respectiv că a pierdut banii de flagrant la poker. În acest caz, Petroşel a formulat o plângere penală împotriva lui.

Potrivit unui raport întocmit de Inspecţia Judiciară (IJ), procurorul şef al DIICOT Buzău, Nicolae Petroşel, a formulat o plângere penală împotriva lui George Mărgărit pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu şi gestiune frauduloasă, arată Mediafax.

Anterior depunerii plângerii penale, Petroşel ar fi încercat să îl contacteze pe Mărgărit, pentru a recupera mai multe sume de bani primite de acesta pentru organizarea unor flagrante, se mai arată în concluziile raportului Inspecţiei Judiciare.

Conform documentului citat, şeful DIICOT Buzău, în urma unor verificări, a constatat că George Mărgărit nu a depus sumele de bani confiscate cu ocazia unor percheziţii făcute în mai multe dosare. În urma acestei constatări, Nicolae Petroşel a informat conducerea DIICOT.

Fostul procuror DIICOT George Mărgărit a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzat că ar fi jucat la poker banii destinaţi unui flagrant şi ar fi luat bani ridicaţi în timpul unor percheziţii.

George Mărgărit, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Buzău la data comiterii faptelor, va fi judecat, în stare de libertate, de magistraţii Curţii Supreme, pentru delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.

Mărgărit ar fi cheltuit mai multe sume de bani ridicate în urma unor percheziţii

Potrivit rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2012 - 2013, George Mărgărit nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la activitatea de urmărire penală desfăşurată în şase dosare penale, privind dispunerea măsurilor asigurătorii de indisponibilizare, prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani şi a bunurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor, în sumă totală de 420.313 lei, 7.140 de euro, 121 de dolari şi 30 de lire sterline.

„În unele cazuri, deşi a luat asemenea măsuri, nu a dispus consemnarea sumelor şi a bunurilor în discuţie la bancă, pe numele învinuiţilor, la dispoziţia parchetului, cauzând o vătămare a intereselor legale a 16 persoane implicate în aceste cauze”, au scris procurorii anticorupţie în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii îl mai acuză pe Mărgărit că nu a dispus măsurile legale pentru restituirea sumelor de bani sau a bunurilor ridicate la percheziţiile domiciliare, care nu aveau legătură cu cauzele penale în cadrul cărora au fost dispuse şi efectuate aceste percheziţii, banii fiind cheltuiţi de procuror în interes personal.

În cursul lunii octombrie, Mărgărit şi-a însuşit 13.500 de euro, dintr-un fond de flagrant de 40.000 de euro. Procurorul ceruse cei 40.000 de euro de la conducerea DIICOT - Structura Centrală pentru a realiza o acţiune de prindere în flagrant delict a unor persoane suspectate că ar comite infracţiuni de trafic de droguri de risc. Această sumă a fost recuperată ulterior.

George Mărgărit a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o cerere în care solicita ca de pe 1 noiembrie să nu mai activeze în DIICOT Buzău şi să fie mutat la Parchetul Judecătoriei Buzău, unde însă nu s-a prezentat la serviciu.

După reţinerea lui, procurorul George Mărgărit şi-a dat demisia, decretul privind eliberarea sa din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău fiind semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 2 decembrie 2013.

Procurorul „suferă de boala” jocurilor de noroc

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis iniţial cererea de arestare preventivă Curţii de Apel Bucureşti, iar aceasta a respins propunerea, pe 14 noiembrie 2013, lăsându-l liber pe fostul procuror DIICOT.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de procurorii DNA la Instanţa Supremă, care a judecat dosarul pe 20 noiembrie 2013 şi a dispus trimiterea cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi, pentru judecarea pe fond a propunerii de arestare preventivă a lui Mărgărit.

Procurorul George Mărgărit le-a prezentat atunci judecătorilor o adeverinţă medicală din care ar rezulta că se tratează de „boala” jocurilor de noroc. Totodată, Mărgărit le-a spus judecătorilor că, din studiile de specialitate, ar rezulta că mania jocurilor de noroc este la origine o boală şi nu un viciu.

Mărgărit a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că „dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii” şi că ”o persoană care perseverează timp de cinci-şase ani în jocuri de noroc trebuie mai degrabă ajutată”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

Procurorul acuzat că a jucat banii de flagrant la poker, trimis în judecată de DNA

Procurorul George Mărgărit, acuzat că a jucat banii destinaţi unui flagrant la poker, a fost trimis în judecată luni de procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind acuzat de abuz în serviciu şi delapidare.

Preşedintele Băsescu a acceptat demisia procurorului acuzat că a jucat la poker banii de flagrant

În timp ce judecătorii Curţii Supreme judecă recursul făcut de procurori împotriva deciziei prin care magistratul George Mărgărit - acuzat că a jucat banii destinaţi unui flagrant la poker - este cercetat în libertate, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberarea din funcţie a acestuia.

Procurorul cartofor, George Mărgărit, eliberat de Curtea de Apel pentru a se trata de "boala" jocurilor de noroc

Fostul procuror DIICOT George Mărgărit a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că "dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii" şi că "o persoană care perseverează timp de cinci-şase ani în jocuri de noroc trebuie mai degrabă ajutată". Mărgărit le-a spus, marţi, judecătorilor că studiile de specialitate arată că jocurile de noroc nu sunt un viciu, ci o “boală” şi le-a dovedit că se tratează.

DNA l-a reţinut pe procurorul ”păcănele”, George Mărgărit, la solicitarea CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, joi, arestarea procurorului George Mărgărit acuzat că a pierdut la poker bani din fondul DIICOT. Din primele informaţii, procurorul a fost deja ridicat de oamenii legii şi a fost dus în faţa procurorilor de la DNA pentru declaraţii.

Un procuror din Buzău este anchetat după ce a pierdut banii de flagrant de la DIICOT, la poker

Un procuror din Buzău este cercetat de Parchetul General pentru că nu poate justifica lipsa a 100.000 de euro din fondurile DIICOT. Din cercetări reiese că George Mărgărit, ieşit recent din structura DIICOT, din cauza acestui scandal, ar fi jucat banii la jocuri de noroc, respectiv poker online. Suspiciunile colegilor au început din momentul în care procurorul Mărgărit tot tergiversa returnarea unor bani folosiţi la organizarea unui flagrant.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite