Preşedinţia irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a declarat marţi că preşedinţia irlandeză a Consilului Uniunii Europene va răspunde „aspiraţiilor puternice” ale României privind aderarea la Spaţiul Schengen. De asemenea, oficialul irlandez şi-a exprimat dorinţa de a oferi tot sprijinul pentru realizarea unui acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Ştim că atât România, cât şi Bulgaria au aspiraţii puternice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Una dintre priorităţile importante ale preşedinţiei irlandeze va fi să răspundem acestor aspiraţii şi să continuăm negocierile cu scopul de a ajunge la un acord în acest sens", a arătat Grogan, care a spus că cel mai probabil această problemă va fi discutată în Consiliul JAI din martie.

Grogan a precizat că Irlanda nu este membru în sine al Spaţiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord între statele membre. „Putem menţine un culoar bun de comunicare la Bucureşti pentru ca preocupările româneşti să fie bine înţelese atât la Dublin, cât şi la Bruxelles", a spus el.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a reiterat în intervenţia sa de marţi că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de importanţă deosebită pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană. Acesta a reamintit că România a îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Schengen.

„România se bazează pe un sprijin activ al preşedinţiei irlandeze", a arătat ministrul.

Ambadorul a prezentat marţi priorităţile preşedinţiei irlandeze a Consiliului Uniunii Europene - asigurarea unui sistem financiar stabil, redresarea economiei şi revenirea la creştere economică.

Potrivit afirmaţiilor sale, Irlanda, care este o ţară în curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei.

„O sarcină importantă a preşedinţiei este de a realiza progrese către o uniune bancară care să redea încrederea în sectorul bancar al Europei", a precizat Oliver Grogan.

El a mai arătat că printre priorităţile Irlandei se numără crearea de locuri de muncă şi abordarea problematicii şomajului în rândul tinerilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite