Ponta: România a încasat 1,7 miliarde de euro din fonduri europene, anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La conferinţa de presă, alaturi de ministrul Muncii, Rovana Plumb, a participat şi Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene   FOTO: Mediafax
La conferinţa de presă, alaturi de ministrul Muncii, Rovana Plumb, a participat şi Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene   FOTO: Mediafax

România a încasat 1,7 miliarde de euro din fonduri europene anul acesta, a spus premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Muncii. El a mai vorbit şi de 1.000 de proiecte la care au acces persoanele vulnerabile, din acele zone ale societăţii care au nevoie de mai mult sprijin.

"Absorbţia fondurilor europene merge în direcţia bună, au fost încasate 1,7 miliarde de euro de România. Important este ca acest acces la fonduri europene să fie posibil şi pentru cei care au foarte mare nevoie de sprijin, de locuri de muncă. Nu îi abandonăm pe cei care au nevoie. Eu cred că o societate modernă trebuie să aibă grijă de toţi membrii, să-i sprijinim să aibă rezultate mai bune, să aibă un loc de muncă. Acum lansăm un ghid pentru un program de economie socială, România trebuie să fie o societate inclusivă în care şi cei mai puţin competitivi să poată să trăiască şi să devină mai competitivi", a declarat marţi Victor Ponta.

Declaraţiile au fost făcute la conferinţa de presă de lansare a ghidului privind dezvoltarea economiei sociale, aferentă Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa Prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.1.

Locuri de muncă din bani europeni pentru grupurile vulnerabile

Obiectivul general al axei prioritare 6 „Promovarea incluziunii sociale” este facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei societăţi incluzive şi coezive, în scopul asigurării bunăstării tuturor cetăţenilor. 

„Prin lansarea acestui proiect, guvernul urmăreşte stimularea creării de locuri de muncă pentru persoanele aparţinând unor categorii vulnerabile“, se arată în comunicatul de presă de la Ministerul Muncii. La conferinţa de presă, alături de ministrul Muncii, Rovana Plumb, a participat şi Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Marţi, în prezenţa premierului Victor Ponta, a fost lansat ghidul privind dezvoltarea economiei sociale. Concret, proiectele implementate în cadrul acestei linii de finanţare vor contribui la creşterea sectorului economiei sociale, prin înfiinţarea şi dezvoltarea unor structuri ce îşi asumă un rol economic activ în procesul de incluziune socială, cum ar fi cooperativele, ONG-urile (fundaţii şi asociaţii), precum şi alte organizaţii non profit.

„Suma maximă alocată dezvoltării sau înfiinţării unei întreprinderi de economie socială este de 200.000 euro – sumă care este finanţată din cadrul schemei de minimis. Această sumă reprezintă un element de noutate faţă de cererile anterioare, fiind stimulată crearea de locuri de muncă sustenabile.În cadrul unei singure structuri sociale, vor fi create 8 noi locuri de muncă. Pentru mai multe structuri din cadrul unui proiect, algoritmul diferă. De exemplu, la 8 structuri numărul de locuri de muncă nou create este de 36”, se arată într-un comunicat de presă.  

Aplicanţi eligibili:
1.    ONG-uri ;
2.    Cooperative;
3.    Furnizori de servicii sociale;
4.    Furnizori de servicii de ocupare acreditaţi, publici şi privaţi;
5.    Întreprinderi implicate în economia socială;
6.    Autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale);
7.    Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice;
8.    Unităţi de cult şi asociaţii religioase;
9.    Sindicate;
10.    Patronate.

Grupul ţintă vizat

Grupul ţintă îl reprezintă persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, familii care au mai mult de doi copii şi/sau familii monoparentale, copii în situaţie de risc, persoane care au părăsit timpuriu şcoala, victime ale violenţei în familie, femei aflate în situaţie de risc, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane care locuiesc în comunităţi izolate, victime ale traficului de persoane, persoane afectate de boli ocupaţionale.

De asemenea, grupul ţintă eligibil mai cuprinde lucrători sociali, asistenţi personali, asistenţi comunitari, mediatori familiali, mediatori sanitari, asistenţi maternali, îngrijitori personali din instituţii rezidenţiale, manageri ai structurilor economiei sociale, specialişti şi formatori implicaţi în economia socială. Proiectul vizează să creeze 10.000 de locuri de locuri de muncă.

Ghidul intră în vigoare după 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.


STUDIU România este codaşa Europei la absorbţia fondurilor UE, dar face progrese vizibile

Ministrul Muncii, Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

România a fost aleasă membru titular în Consiliul de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite