Poliţistul din Oancea şi-a pierdut controlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul din Oancea şi-a pierdut controlul
Poliţistul din Oancea şi-a pierdut controlul

Teodoru Toader (32 de ani, foto) a povestit ieri, în faţa judecătorilor, ce l-a determinat să tragă duminică în Ciprian Muşat (28 de ani), din comuna Oancea.

Poliţistul a justificat reacţia sa prin faptul că se temea de tânărul care a refuzat să dea muzica mai încet.

„Incidentul s-a produs pe fondul ameninţărilor anterioare pe care le-a primit de la victimă. În momentul când s-a dat jos din maşină, din cauza disproporţiei fizice evidente dintre el şi Ciprian Muşat, s-a temut pentru ce urma să se întâmple“, a declarat avocatul poliţistului, Cristian Săraru.

Toader l-a cercetat pe Muşat, în anul 2000, într-un caz de furt, însă tânărul nu a fost găsit vinovat.

Psihologul Alina Chercea consideră că poliţistul a acţionat imprevizibil.

„Întrebarea-cheie este cum de un poliţist cu experienţă a putut să îşi piardă controlul şi să omoare un om. În contextul conflictului verbal, poliţistul a recurs la ameninţări cu arma pentru a câştiga jocul psihologic de putere pe care îl jucau cei doi. Pe fondul pierderii controlului raţional, poliţistul şi-a descărcat furia şi frustrarea şi l-a pedepsit pe bărbat pentru nesupunerea lui“, a explicat psihologul Alina Chercea.

Poliţistul a primit mandat de arestare pentru 29 de zile.

Localnicii din Bereşti, locul de naştere al poliţistului Teodoru Toader, sunt surprinşi de drama în care este implicat consăteanul lor.

Traian Chirilă, preot paroh în Bereşti:  „Nu pot să cred că a făcut aşa ceva. Sigur au fost şi alte lucruri la mijloc. Probabil că au fost şicane repetate şi el a cedat. Din câte îl cunosc, este un băiat respectuos. Mai mare păcatul că s-a întâmplat aşa ceva“.

Elena Ivaşcu, vecină: „Ei sunt trei fraţi şi au crescut sub ochii noştri aici. Chiar în ziua în care s-a întâmplat nenorocirea, a venit mama lui aici şi ne-a spus că s-a întâmplat ceva. Noi nu am putut să credem, nu de alta, dar el era foarte calm de fiecare dată. Mai degrabă fratele său, care era plecat în Italia, era mai aprig la mânie. Acum e mai mare păcatul, că şi nevasta lui Teo este fără serviciu, are doi copii mici, mama lui e pensionară şi are grijă de tată, care e paralizat. E o adevărată dramă pentru toată lumea“.

Talaşman Mihai, directorul şcolii din Bereşti şi fost profesor al lui Teodor Toader: „Mi-a fost elev, chiar îmi amintesc de el. A fost un elev foarte bun şi a  avut rezultate foarte bune la învăţătură. Pot spune că avea aplecare către carte. Era un tip foarte cuminte, introvertit aş spune. El nu era la fel de expansiv ca fratele său. Nu ştiu ce s-a putut întâmpla în capul lui“.

Viorel Mânza, director adjunct al şcolii: „Ca om şi ca dascăl nu pot să înţeleg ce l-a putut îndemna să facă aşa ceva“.

Lidia Paladie, vecină: „Eu îi ştiu pe toţi trei, pe el, pe fratele şi sora lui, de când erau mici. Întotdeauna a fost un băiat foarte respectuos, care nu s-a băgat niciodată în nici un scandal. Ştiu că mama lor s-a chinuit cu toţi trei. Totuşi cred că poate, pe undeva pot exista circumtanţe atenuante“.

Victor Chiriloaie, din Oancea, unde Toader e poliţist: „Acest incident a curmat o viaţă şi a distrus mai multe. Îi ştiu foarte bine pe amândoi. Ciprian Muşat era un băiat liniştit, care a muncit din greu în Spania ca să strângă bani şi să-şi facă o casă. În toamna asta urma să se însoare, cu prietena lui, care munceşte în Spania. Teodor Toader era şi el un băiat deosebit. Un poliţist bun. Cred că a clacat pentru că era foarte solicitat la muncă.

Majoritatea timpului era de serviciu - zi şi noapte - pentru că şeful lui ba era în concediu medical, ba la studii, ba la odihnă. Acum vreo câteva săptămâni a avut şi un incident în familie, copilul lui mai mic, de doi ani, fiind internat în spital în stare gravă din cauza unei peritonite. S-au adunat toate pe capul lui şi uite ce a ieşit din asta. Cred  că cei doi - poliţistul şi mortul - sunt victimele unui sistem poliţienesc prost, depăşit de vremuri. Duceţi-vă să vedeţi în ce condiţii se munceşte la poliţie. Nici măcar un scaun pe care să se aşeze nu au“.

Edilul a mai spus că nu înțelege gestul polițistului, mai ales în condițiile în care victima, Ciprian Mușat, era un băiat liniștit, care nu făcea probleme comunității. 

Florică Zlate, un prieten al lui Muşat: „Ciprian nu știu să fi avut vreo ceartă cu Teo ăsta. Nu ştiu ce Doamne iartă-mă o fi avut cu el“.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite