Poliţia Română: 344 de persoane cercetate pentru trafic de persoane in primele patru luni ale acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii români au făcut în primele patru luni ale acestui an 220 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi de minori. În urma acestor acţiuni, 344 de persoane au fost cercetate.

Dintre cele 344 de persoane pentru care s-au început actele de urmărire penală, 121 de au fost reţinute sau arestate, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română.

Anchetatorii au ridicat 138 de telefoane mobile, 132 de medii de stocare şi 6 arme. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 15 autoturisme şi au fost ridicaţi 246.800 de euro şi 1.330 de dolari. De asemenea, pentru recuperarea prejudiciilor, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 15 autoturisme şi au fost ridicaţi 246.800 de euro şi 1.330 de dolari.

197 de persoane au fost trimise în judecată

Conform documentului citat, în urma administrării probatoriului, au fost emise 66 de rechizitorii, fiind trimise în judecată pentru trafic de persoane şi trafic de minori 197 de persoane, dintre care 116 în stare de detenţie.

Într-unul dintre cazurile instrumentate de poliţişti sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), anchetatorii au destructurat o grupare specializată în trafic de persoane, trafic de minori în scopul exploatării sexuale pe plan intern şi extern şi transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit.

Membrii grupării infracţionale, între care existau relaţii de rudenie, acţionau coordonat pe raza municipiului Bucureşti. 

„Aceştia ar fi racolat tinere cu o situaţie materială precară, care proveneau din familii dezorganizate, cu venituri modeste, din Bucureşti şi din judeţele limitrofe,  dependente de consumul de substanţe stupefiane. Ulterior, cei în cauză le-ar fi obligat să practice prostituţia la stradă, banii obţinuţi de către victime fiind însuşiţi în totalitate de aceştia”, arată Poliţia Română.

Anchetatorii precizează că suspecţii ar fi profitat de vulnerabilitatea victimelor, care erau dependente de droguri,  fără a ţine cont de deteriorarea continuă a stării de sănătate, acestea ajungând la o stare de aservire totală faţă de ei din cauza nevoii zilnice de a consuma doza necesară. 

„Totodată, pe fondul consumului de droguri de mare risc prin injectare intravenoasă  a acestora, precum şi ca urmare a întreţinerii repetate de relaţii sexuale, o parte dintre tinerele exploatate au dobândit virusul HIV, precum şi diferite forme de Hepatită”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, deşi ar fi ştiut că tinerele aveau probleme de sănătate, suspecţii ar fi continuat să le exploateze sexual, atât în România, cât şi în Marea Britanie, în Londra.

Peste 100 de victime ale unei grupări de trafic de persoane

Poliţiştii mai prezintă şi cazul unei alte grupări specializate în trafic de persoane. Anchetatorii arată că, în perioada 2012 – 2015, membrii grupării ar fi recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, din medii sărace, pe care ulterior le-ar fi transportat şi adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit.

„În fapt, cei în cauză ar fi urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire faţă de aceştia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba şi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spaţiile stabilite de ei şi să le exploateze sexual”, spun anchetatorii.

Suspecţii ar fi însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze, pentru obţinerea codului numeric personal danez.

„Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, membrii grupării au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit, pe care le-ar fi  utilizat la comiterea de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”, arată Poliţia Română.

Pnetru destructurarea acestei grupări, anchetatorii români au colaborat cu autorităţile daneze, acestea din urmă arestând 20 de persoane în februarie 2016, operaţiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi”.

În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi  de către instanţa daneză pentru săvârşirea  infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite