Peste 1.000 infecţii nosocomiale au fost raportate în primele 4 luni ale anului
0Mai puţin de unul din cinci spitale a raportat infecţii nosocomiale în primele patru luni ale anului 2019, în contextul în care în România sunt, în total, 375 de spitale de stat. Până în prezent, au fost raportate peste 1.000 de cazuri de infecţii nosocomiale în această perioadă, conform unui raport al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).
În România sunt, în total, 375 de spitale de stat, iar datele ANMCS arată că peste 300 de spitale nu au raportat nicio infecţie nosocomială în acest an, informează hotnews.ro.
635 infecţii intraspitaliceşti au fost raportate în primele 4 luni din 2018, de către 50 de spitale. 1.092 de infecţii intraspitaliceşti au fost raportate în primele 4 luni din 2019, de către 69 de spitale, potrivit datelor ANMCS.
Raportarea infecţiilor nosocomiale ar reprezenta un prim pas către gestionarea lor corectă.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, anul trecut, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%.
În foarte multe cazuri, infecţiile din spitalele româneşti continuă să nu fie raportate - o spun medicii şi o recunoaşte, în declaraţiile publice, şi Sorina Pintea. Motivele pentru care infecţiile nu sunt raportate sunt diverse, însă teama de sancţiuni şi dezinteresul par principalele două cauze, susţin medicii.
Cu toate că majoritatea spitalelor din ţară (peste 300) nu au raportat nicio infecţie în primele 4 luni din 2019, preşedintele ANCMS, Vasile Cepoi, afirmă că „În ultima perioadă se observă caracterul pozitiv al îmbunătăţirii raportărilor, în condiţiile neaplicării de sancţiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătăţirii culturii organizaţionale privind siguranţa pacientului.”
Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella şi Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidenţiat şi o creştere cu 10 la sută a detectării prezenţei altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.
FLORA BACTERIANĂ : 2018 (4 luni) / 2019 ( 4 luni)
Stafilococ auriu meticilinorezistent 37 / 30
Enterobacteriaceae producătoare de carbapenemaze 24 / 32
Pseudomonas aeruginosa 23 / 48
Klebsiella spp 33 / 59
Acinetobacter spp 26 / 63
Clostridium difficile 352 / 477
Altele 140 / 383
Infecţia cu Clostridium difficile este o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate, precizează ANMCS.
„Potrivit legii 185/ 2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, raportatea efectelor adverse asociate asistenţei medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecţios la internare şi de a identifica cauzele pricipale ale apariţiei acestor evenimente indezirabile asociate asistenţei medicale pentru învăţarea din erori”, arată ANMCS.
În anul 2018, la ANMCS au fost raportate, în total, 2.274 de infecţii de către 110 spital