UPDATE Sindicaliştii din Educaţie, nemulţumiţi de majorarea salarială propusă de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Hăncescu FOTO Adevărul
Simion Hăncescu FOTO Adevărul

Sindicaliştii din Educaţie s-au întâlnit luni cu oficialii din ministerul Muncii. Aceştia au purtat o nouă  rundă de negocieri pe marginea salarizării, dar sindicaliştii au declarat că sunt nemulţumiţi de propunerea Guvernului, care ar atinge, în primă fază, doar 50.000 de dascăli.  În acest context, sindicaliştii arată că, cel mai probabil, protestul stabilit pe 1 iunie, va avea loc.

„Este un 5% făcut pentru corecturi, nu este o creştere salarială, la noi se fac corecturi la alţii se pot da creşteri salariale. La lectori sunt creşteri salariale foarte mici, practic vorbim de 10 lei, 13 lei în plus. Avem parte pozitivă de creşteri salariale la personalul auxiliar”, a declarat Simion Hăncescu, lider sindical, la ieşirea din Ministerul Muncii.

„Discutăm de creşteri salariale pentru întreg personalul. S-a venit astăzi cu o nouă variantă care este diferită de cea de săptămâna trecută, pe baza informaţiilor primite astăzi, vom transmite colegilor varianta prezentată astăzi. Pe 1 iunie va fi marşul de protest, împreună cu elevii şi părinţii. Cred că guvernul trebuia să se gândească din start, acum dă din colţ în colţ şi încearcă să transfere vina către altcineva. Au obligaţia să considere educaţia ca o prioritate. Banii care se alocă educaţiei sunt oferiţi cu mare greutate”, a declarat Marius Nistor, preşedintele sindicatului Spiru Haret.

În ceea ce priveşte salarizarea în funcţie de performanţă, Nistor a spus că 2% bonusul de performanţă se va aplica din 1 aprilie 2018. „Nu putem stabili criterii de performanţă pentru fiecare tip de unitate şcolară”, a completat Marius Nistor.

Protest cu 15.000 de profesori pe 1 iunie

La protest ar putea participa 15.000 de profesori. „Aşa cum s-a anunţat, pe data de 1 iunie va avea loc un marş de mare amploare în Bucureşti pe traseul Piaţa Victoriei – Palatul Cotroceni. Dacă Guvernul găseşte o soluţie acceptabilă, evident că acest lucru se poate suspenda, dar deocamdată rămâne graficul aşa cum l-am stabilit”, a spus Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Cel mai recent proiect al legii salarizării prevede că profesorii îşi vor suplimenta salariul de bază cu mai multe sporuri şi indemnizaţii, precum o indemnizaţie de 15% pentru învăţământul special, o gradaţie de merit de 25% şi o indemnizaţie de dirigenţie, învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar de 10%, toate calculate la salariul de bază.

Angajaţii din sistemul de învăţământ au protestat faţă de forma precedentă a proiectului, după ce au constatat că salariaţii din sănătate beneficiau de mai multe avantaje, ameninţând cu blocarea examenelor din acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite