Mitinguri de protest ale angajaţilor din cinci penitenciare. Negocierile sindicaliştilor cu ministrul Justiţiei la Gherla au eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii mai multor penitenciare din ţară au declanşat acţiuni de protest
Angajaţii mai multor penitenciare din ţară au declanşat acţiuni de protest

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au declanşat, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică. Protestatarii s-au întâlnit, la Penitenciarul Gherla, cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, dar negocierile au eşuat.

Acţiunile de protest au loc la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Giurgiu şi Penitenciar Codlea.

„După ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depăşi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, şi ulterior iniţierii, sub coordonare şi protecţie sindicală, a refuzului muncii suplimentare exprimat de către toţi salariaţii, acţiuni care vor bloca penitenciarele în luna octombrie 2016, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federaţiei Publisind şi a Blocului Naţional Sindical şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), membră a Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, declanşează mitinguri în tot sistemul penitenciar şi la Ministerul Justiţiei“, anunţă sindicaliştii, potrivit News.ro.

Sindicaliştii i-au solicitat ministrului Justiţiei, care a anunţat că va fi luni la Penitenciarul Gherla, să se întâlnească cu ei înainte de mitingul de protest, programat între orele 11.00 şi 15.00. Negocierile au eşuat însă.

Angajaţii din penitenciare spun că acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, „vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională“.

Proteste la Craiova

Angajaţii din cadrul Penitenciarelor din Craiova protestează timp de două ore în Piaţa Mihai Viteazul. Sindicatele cer îmbunătăţirea condiţilor de muncă, dar şi angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea Ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională.

„Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, are obligaţia de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă în sistemul penitenciar, aceea de a corecta inechităţile salariale. Miile de angajaţi o acuză pe doamna Raluca PRUNĂ că, în calitatea sa Ministru de Justiţie, prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi“, se arată în comunicatul emis de Sindicatul „Solidaritatea“ Craiova.

Sindicaşiştii au mai anunţat că vor adresa o srisoare deschisă premierului, preşedintelui, dar şi instituţiilor europene în care vor detalia exact modul în care, în sectorul justiţiei, aplicarea legii a devenit o simplă opţiune.  

Proteste la Penitenciarul Giurgiu

Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Giurgiu protestează, luni, în faţa unităţii, iar activitatea din penitenciar nu este afectată, toate misiunile operative fiind acoperite.

Protestul de la Penitenciarul Giurgiu a început la ora 10.00 şi va dura până la ora 12.00. Angajaţii poartă pancarte cu numele sindicatelor din care fac parte şi cu solicitările pe carele au.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, comisarul Bogdan Roşu, a declarat pentru News.ro că activitatea din interiorul penitenciarului nu este afectată de protestul angajaţilor.

”Activitatea în interiorul unităţii nu este afectată deloc, programul se desfăşoară în condiţii normale, toate misiunile noastre operative sunt acoperite şi se desfăşoară în cele mai bune condiţii. De asemenea, măsurile privind intervenţia educativă se desfăşoară în condiţii normale, în esenţă activitatea nu este afectată”, a afirmat Bogdan Roşu

În Penitenciarul Giurgiu se află aproximativ 1.200 de deţinuţi care execută pedepse privative de libertate în toate cele patru regimuri, respectiv deschis, semi-deschis, închis şi maximă siguranţă.

Protest şi la Penitenciarul Codlea

Aproximativ 50 dintre cei 220 de angajaţi ai Penitenciarului Codlea, din judeţul Braşov, protestează, luni, în faţa unităţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de faptul că orele suplimentare nu sunt compensate.

Protestul are loc între orele 11.00 şi 13.00, în faţa Penitenciarului Codlea, ei cerând să fie trataţi asemenea colegilor lor din sistemul de apărare.

”Am primit aprobare pentru 50 de persoane la protest. Prin natura muncii noastre avem obligativitatea să asigurăm siguranţa locului de deţinere, astfel că restul colegilor sunt la lucru. Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de faptul că orele suplimentare rămân necompensate cu timp liber. Ele nu pot fi plătite pentru că legea nu permite. Ne-am obişnuit cu aceste condiţii, dar ce ne deranjează acum foarte tare este că Guvernul aplică  discriminatoriu Ordonanţa 20 care prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% din salariul de bază angajaţilor din sistemul de apărare. Şi noi suntem menţionaţi în ordonanţă şi noi lucrăm în sistemul de apărare, dar ni se refuză acordarea acestei sume. Doamna Prună ne-a transmis că asta este poziţia Guvernul şi atât“, a declarat Alexandru Gherghina, preşedintele Sindicatului Măgura Codlea, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
 

Calendarul acţiunilor

După mitingurile de luni, calendarul acţiunilor de protest, anunţat de sindicalişti, este următorul:

- Joi 29.09.2016: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar Bucureşti Jilava, Penitenciar Tulcea;
- Luni 03.10.2016: Penitenciar Ploieşti, Penitenciar Focşani, Penitenciar de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare;
- Miercuri 05.10.2016: Penitenciar Timişoara, Penitenciar Târgu Mureş, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna
- Joi 06.10.2016: Penitenciar de Femei Târgşor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibaşi;
- Luni 10.10.2016: Penitenciar Bucureşti Rahova, Penitenciar Iaşi, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaş;
- Miercuri 12.10.2016: Penitenciar de Minori şi Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistriţa, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia;
- Joi 13.10.2016: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găeşti, Penitenciar Botoşani, Penitenciarul Galaţi.

Reacţia ANP

Conducerea Administraţiei  Naţionale a Penitenciarelor susţine că a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale reprezentative ale lucrătorilor din sistemul penitenciar, dar atrage atenţia că acestea nu au voie să intre în grevă.

„Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special“, se precizează într-un comunicat al ANP.

Şefii penitenciarelor precizează că, „în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaţionale“.

Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii.

Cu toate acestea, numărul mare de ieşiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1000 de lucrători în primele opt luni ale anului) îngreunează planificarea şi asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni şi activităţi.

În acest sens, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităţilor penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziţie astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative şi organizatorice legale care evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare.

Negocieri eşuate

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) vor continua protestele până când ministrul Justiţiei va pleca sau până când ei vor primi bani ”ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”, după ce negocierile dintre reprezentanţii protestatarilor şi ministrul Raluca Prună au eşuat.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit, luni, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.

„N-am vrut să ajungem aici, am făcut nenumărate sesizări. La un moment dat chiar am crezut că empatizaţi cu doleanţele noastre. Au trecut de atunci trei luni, dar nu s-a întâmplat nimic. Colegii noştri din sectorul de apărare au primit ceea ce prevede legea, noi încă nu. Vrem, nu vrem, suntem parte a sistemului de apărare. De aceea, vrem să fim trataţi la fel ca şi colegii noştri“, a spus un reprezentant al sindicaliştilor ANP. 

”Este regretabil că în această ţară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Şi probaţiunea este un exemplu foarte bun. Într-o ţară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă şi problema este cum împărţim plăcinta la câţi suntem”, a fost replica ministrului Raluca Prună.

La finalul discuţiilor, sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de rezultat, ei spunând că vor continua protestele.

”Avem trei luni de când nu avem nicio rezolvare, vom continua cu mişcările de protest până când vom intra în normalitate. Nu a fost nicio rezolvare, negocierile au fost un eşec”, a spus Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Florin Şchiopu.

El a spus că Raluca Prună le-a dat doar un nou termen - jumătatea lunii octombrie - pentru discutarea problemelor lor.

”Cum am intrat aşa am ieşit. Am avut răbdare, am avut înţelegere, am lăsat-o să lucreze cu ministrul Muncii, dar nu s-a îmtâmplat nimic, ci doar poartă o corespondenţă, şi noi nu ştim dacă se va concretiza. Ne-a mai dat un termen, jumătatea lunii octombrie, şi cam atât. Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiţiei. Vom protesta până când ori va pleca ministrul, ori vom primi banii ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”, a mai spus Şchiopu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite