Ministrul Sănătăţii: Din toamnă, românii vor fi obligaţi să meargă la medic periodic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din toamnă, românii vor fi obligaţi să meargă la medic
Din toamnă, românii vor fi obligaţi să meargă la medic

Din toamnă, românii care nu se duc la medic pentru consultaţiile obligatorii stabilite prin lege ar putea fi sancţionaţi. Aşa a anunţat miercuri, la Adevărul Live, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Concret, cei care îşi plătesc contribuţia la Sănătate şi, prin urmare, beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale, vor avea obligaţia să meargă la medicul de familie fie odată la trei ani, asta în cazul persoanelor care au sub 39 de ani, fie anual, asta în cazul celor trecuţi de 40 de ani. 

La consultul periodic, asiguraţilor li se va face riscograma, prevăzută deja în lege, dar şi un set de investigaţii, dacă ele sunt necesare, tocmai în ideea de a depista din timp patologiile cronice, care în România sunt depistate doar în stadii târzii, a precizat ministrul. 

„Va fi una din obligaţiile pacientului să meargă periodic la consult. Deşi anul trecut am introdus acea prevedere legată de riscogramă. Nepunând constrângeri, puţini au fost cei care s-au dus la medic. Am constatat că nu există un imbold al cetăţeanului român să meargă periodic la doctor, motiv pentru care descoperim bolile în stadii avansate, când nu se mai poate face mare lucru”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Consultaţiile, decontate în baza cardului 

Oficialul a precizat că aceste consultaţii vor fi făcute la medicul de familie, ele urmând să fie decontate tot prin intermediul cardului de sănătate. Concret, proporţia serviciilor oferite în baza documentului electronic depăşeşte 70%, asta în condiţiile în care pe 4 mai raportul era invers. Şeful de la Sănătate a subliniat însă că perioada în care asiguraţii primesc servicii fără card pentru că nu vor să-l prezinte medicului, este limitată. 

„Vrem să limităm cât mai mult acest termen. Ştiu că au fost şi pacienţi refuzaţi, poate dintr-o teamă de schimbare, este greu să treci de la hârtie la partea electronică. Zilnic, sunt sute de mii de servicii oferite în baza cardului, lumea a început să înţeleagă importanţa lui”, a arătat Bănicioiu. 

Referitor la faptul că medicii se plâng că  nu mai reuşesc să consulte acelaşi număr de pacienţi ca înainte de apariţia cardului, ministrul Sănătăţii a explicat că doctorii ar trebui să utilizeze mai des sistemul de programări. 

„E motivul pentru care afară lucrurile funcţionează altfel. Ce trebuie să înţeleagă românii e că deşi cardul e introdus iar sistemul dă rateuri, el înregistrează amprenta cardului cu toate informaţiile, iar doctorul are 72 de ore la dispoziţie pentru a introduce serviciul în sistem”, a mai spus Bănicioiu. 

„Unii au tot interesul de a semăna confuzie”

Oficialul reaminteşte că utilizarea cardului de sănătate va împiedica decontarea unor servicii care nu au fost în realitate efectuate şi va regla cheltuielile din Sănătate. 

„Pe unde merg, lumea spune că nu-şi poate face un RMN pentru că s-a terminat plafonul. Cum nu, când eu am decontat zeci de milioane de investigaţii?! Nu ştiam exact, pentru că nu aveam o informatizare a sistemului. Unii au tot interesul de a semăna confuzie, ba că nu merge cardul, ba că trebuie introdus în bancomat şi tot aşa”, a completat ministrul Sănătăţii, comentând inclusiv o campania lansată împotriva cardului de sănătate pe reţeaua de socializare Facebook. 

   

A existat o campanie amplă care îndemna folosirea cardului de sănătate şi la bancomate, dar totul era fals. Aceste încercări destul de ingenioase ale unora au fost pentru a împiedica şi a amâna introducerea cardului. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

Anul viitor, autorităţile intenţionează să creeze şi o platformă cu ajutorul căreia pacientul, odată ce introduce PIN-ul, să poată vedea ce servicii medicale a obţinut în decursul anului şi care au fost costurile acestor servicii. „Cardul are mai multe beneficii pentru pacient, în curând vom discuta şi despre posibilitatea de a pune biletele de trimitere pe cardul de sănătate”, a mai declarat Bănicioiu.

„Vom încerca să recuperăm elevii care au rămas nevaccinaţi”

Ministerul Sănătăţii a pus la punct un proiect de lege prin care intenţionează să crească rata acoperirii vaccinale şi prin care se obligă să aprovizioneze direcţiile de sănătate publică din Bucureşti şi din ţară cu serul necesar imunizărilor prevăzute de calendarul naţional de vaccinare. 

Calendarul a fost adoptat în urmă cu două luni şi lasă toată responsabilitatea vaccinării în seama medicilor de familie. Aceştia vor vaccina inclusiv elevii, care nu vor mai fi imunizaţi în cadrul campaniilor şcolare, aşa cum se întâmpla până acum. Totuşi, sincopele în aprovizionarea cu vaccin au făcut ca unii elevi să rămână neimunizaţi, au acuzat, recent, medicii de familie.

„Ştiu că au fost elevi care au rămas nevaccinaţi, dar vom încerca să îi recuperăm. Dimensionarea nu a fost corespunzător făcută şi nu au fost cumpărate suficiente vaccinuri în anul 2013/2014. Apoi, există şi o problemă legată de producătorii de vaccin, care sunt tot mai puţini. Acesta a fost şi un motiv pentru care s-a modificat calendarul de vaccinări”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Băncioiu. 

Potrivit oficialului, legea care este acum în lucru prevede şi sancţiuni pentru părinţii care nu îşi vor imuniza copiii, însă ele nu au fost bătute în cuie. Cert este că motivul pentru care imunizarea copiilor a fost mutată la medicul de familie este strâns legată de contextul european, în care conceptul de medicină şcolară nu mai există. 

„Dacă vaccinarea rămânea în continuare la medicii şcolari, ne asumam din start că o mare parte din copii ar rămâne nevaccinaţi”, a mai precizat Bănicioiu. 

Când intră în vigoare noile preţuri la medicamente 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că intrarea în vigoare a noilor preţuri pentru medicamente va avea loc într-un timp relativ scurt, ceea ce le va permite autorităţilor să ofere medicamente compensate şi gratuite pacienţilor care suferă de patologii cronice, printre care şi bolnavii de hepatită. 

„Stadiul este foarte avansat, eu cred că preţul medicamentelor trebuie reglat în România. Trebuie să avem cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, când vom ajunge la acest deziderat poţi spune că într-adevăr s-a reglat sistemul şi suntem şi noi mulţumiţi”, a explicat Nicolae Bănicioiu. 

În prezent, procesul se află în faza de depunere a contestaţiilor, a explicat şeful de la Sănătate. 

„Aşteptăm să vedem dacă sunt obiecţii din partea deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă, suntem la faza de contestaţii. Ideea este ca acest reglaj al pieţei farma trebuie să ne ofere posibilitatea de a da şi pacienţilor români tratamente ca în Germania şi Franţa”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte despre cardul de sănătate şi alte teme stringente din sistemul sanitar 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite