Mai întâi, Testamentul Regelui Mihai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea Regelui Mihai este povestea reală, dură şi emoţionantă a unui Om. O poveste despre puterea demnităţii şi a iubirii de ţară. O poveste care ne arată că democraţia are nevoie de educaţie şi identitate naţională.

Şi o poveste care ne mai arată un lucru – că atunci când strigăm că vrem oameni de stat, vrem profesionişti, vrem patrioţi, vrem lideri noi bine pregătiţi, vrem o nouă mentalitate, etc, trebuie să ne asigurăm că are şi cine să îi recunoască şi să îi valorizeze... regi sau nu.

Testamentul Regelui Mihai e simplu:

fii patriot înseamnă să vrei să fii demn de ţara ta. Onoarea ta este onoarea ţării pe care o reprezinţi şi nu este negociabilă - în primul rând din acest motiv!. Atunci când îţi calci cuvântul, îşi calcă cuvântul un român. Arunci când minţi, minte un român. Atunci când furi, fură un român.

fii patriot înseamnă să respecţi fiecare alt român. De oriunde ar fi, orice ar fi, bogat sau sărac, sănătos sau bolnav, aici sau oriunde în lume. Regele Mihai a învăţat asta făcându-şi studiile în clasa palatină, o clasa creată pentru el din copii din toate paturile sociale – de la copii de bancheri la copii de ţărani. Pentru că nu poţi conduce o ţara pe care nu o cunoşti.

fii patriot înseamnă să îi respecţi memoria ţării tale. Să îi înveţi întâi istoria şi abia apoi să îi discuţi viitorul. Regele Mihai copil învăţa despre bogăţiile naturale ale României la mină, despre Mihai Viteazu la Alba Iulia şi despre Ştefan cel Mare la Suceava. Ar trebui să facem cursuri de istorie aşa cum facem cursuri de dans sau de computer...

fii patriot înseamnă să trăieşti cu dorinţa unei Românii durabile, pentru că ea este, aşa cum spune chiar Regele Mihai, „luată cu împrumut de la copiii noştri“.

fii patriot înseamnă să fii Om pentru că vrei că ţara ta să fie una respectată, admirată, iubită prin Oamenii ei. Şi poate ar fi şi mai greu să iei decizii proaste pentru ţara ta atunci când eşti educat să fii Om...

Regele Mihai ne-a lăsat prin Testament pe sine însuşi. Orice restart al României trebuie să înceapă cu dorinţa de restart a fiecăruia dintre noi, cu voinţa de a fi Oameni pentru a putea fi Buni Români. Din patriotism.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite