Laura Codruţa Kovesi, pentru publicaţia britanică „The Telegraph”: „Încă nu am prins toţi corupţii din România. Toată lumea este egală în faţa legii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef DNA,  Laura Codruţa Kovesi, arată într-un interviu pentru publicaţia britanică „The Telegraph” că anchetele DNA au dus la o schimbare în mentalitatea românilor. Oficialul arată că sentinţele date în cazul unor demnitari au dovedit că toată lumea este egală în faţa legii, indiferent de statutul lor social sau de averile pe care le deţin.

„Faptul că miniştri, senatori, deputaţi, secretari de stat sau alţi oficiali, au fost investigaţi de DNA, şi au fost condamnaţi de instanţă, dovedeşte că toată lumea este egală în faţa legii, indiferent de statutul lor social sau de averile pe care le deţin”, a declarat şefa DNA, procuroarea  Laura Codruţa Kovesi.

Afirmaţiile au fost făcute într-un într-un interviu pentru publicaţia britanică „The Telegraph”, în articolul „Faceţi cunoştinţă cu Laura Codruţa Kovesi: Femeia care conduce lupta împotriva corupţiei larg răspândite din România”.  Jurnaliştii britanici arată că şefa DNA este un inamic redutabil pentru duşmanii săi.

Kovesi a adăugat că aceste anchete a dus la o schimbare în mentalitatea românilor, care au considerat mult timp corupţia ca parte a vieţii ei şi pe care trebuiau să o îndure.

Bilanţ: 2015, 1.250 de inculpaţi

Articolul face o trecere în revistă a activităţii DNA din 2013, anul când la conducerea parchetului anticorupţie a fost numită  Kovesi. „Doar anul trecut DNA a pus sub acuzare peste 1.250 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie medie şi mare”, a declarat şefa DNA, pentru „The Telegraph”.

„Printre ei, a fost un prim-ministru  (în funcţie în momentul trimiterii în judecată), cinci miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori, 97 de primari şi viceprimari, 32 de directori de companii naţionale şi 497 de persoane cu funcţii de conducere din instituţii publice”, a arătat Kovesi. Şefa DNA a adăugat că rata de condamnare în 2015, pentru dosarele DNA, a fost de 93%.

Jurnaliştii britanici arată că premierul la care a făcut referire Kovesi este Victor Ponta, care a fost cercetat anul trecut pentru fals şi spălare de bani. Trimis în judecată în septembrie 2015,  el s-a confruntat cu un val de furie publică, după incendiul din clubul Colectiv, şi a demisionat din funcţie în noiembrie.

„Un război de succes asupra corupţiei în România este aşteptat de mult timp”, arată The Telegraph. Uniunea Europeană a  catalogat ţara ca fiind una dintre cele mai corupte din Europa, iar Comisia Europeană a plasat-o, alături de Bulgaria, într-un mecanism de monitorizare.  Este vorba de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care a fost introdus de Comisia Europeană în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007

Piederile din cauza corupţiei: 15% din PIB

Un studiu al Parlamentului European a estimat România a pierdut aproximativ 15 la suta din PIB-ul său datorită corupţie, mai arată jurnaliştii britanici.

În interviul pentru „The Telegraph”, Kovesi spune că în ciuda eforturilor sale „n-au prins toţi oamenii corupţi", dar a adăugat că românii văd acum că cei odată ce aparent erau de neatins de statul de drept se confruntă acum cu justiţia.

„În ultimii trei ani, tot mai mulţi oameni au depus plângeri cu privire la faptul că li s-a cerut să dea mită, şi există mai mulţi funcţionari publici care ne fac plângeri atunci când au informaţii cu privire la infracţiunile de corupţie", a  declarat Kovesi. Succesul DNA a transformat-o pe Kovesi într-o „stea” în România, este o eroină pentru suporterii săi, şi ar fi câştigat adulaţia în toată Europa, mai arată jurnaliştii britanici.

Ea a căştigat laude din partea lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Uniunii Europene, a luat Franţei Legiunea de Onoare şi a fost descris de un ambasador al SUA la Bucureşti ca un exemplu de succes în lupta împotriva corupţiei, scrie „The Telegraph”.

Criticile de la Voiculescu, Năstase şi Ponta

Publicaţia mai arată că pe lângă laude, Kovesi a fost şi criticată. Ziarul „Jurnalul Naţional”, deţinut de Dan Voiculescu, „un baron de afaceri”, condamnat la 10 ani de închisoare, a  etichetat-o drept „procuror stalinist”, o insultă care vine din vremurile negre ale comunismului, o perioadă în care oficialii statului aveau o putere nelimitată asupra oamenilor simpli.

De asemenea, Adrian Năstase, fost prim-ministru care a fost închis pentru fapte de corupţie, a denumit eforturile privind acuzarea sa, drept o „vânătoare de vrăjitoare”, în timp ce Victor Ponta l-a acuzat procurorul care l-a anchetat ca find „total neprofesionist”.

Alţii ar fi spus că după ce l-ar fi dat jos pe primul-ministru al României, Kovesi ar fi cea mai puternică persoană din România. „Dacă vorbim despre cea mai puternică persoană, atunci cred că toţi acei oameni cinstiţi din România sunt puternici”,a  spus Kovesi, pentru „The Telegraph”.

„Oamenii care doresc o societate bazată pe corectitudine şi respect, şi a cărui atitudine şi acţiuni arată că ei doresc o România fără corupţie", a concluzionat şefa DNA.







 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite