Klaus Iohannis şi Laura Kovesi au participat la recepţia de la Ambasada Franţei. Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă, absenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis la Recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei la Ambasada franceză din Bucureşti. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis la Recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei la Ambasada franceză din Bucureşti. FOTO Inquam Photos

Ambasada Franţei organizează o recepţie, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis dar şi Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, şi decorată, în trecut, de statul francez.

GALERIE FOTO 

Recepţia de la Ambasada Franţei este prima întâlnire dintre preşedintele statului şi fosta şefă a DNA după ce preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocare de la conducerea DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

FOTO Mediafax 

Codruta Kovesi si augustin Lazar la Recepţie la Ambasada Franţei cu Ocazia Zilei Naţionale. FOTO MEDIAFAX

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Viorica Dăncilă lipsesc de la acest eveniment. De altfel, cei trei au lipsit şi de la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Naţionale.

Michèle Ramis, de Ziua Franţei: Încurajăm toate eforturile ce vizează păstrarea şi apărarea valorilor, printre care statul de drept şi independenţa justiţiei ocupă un loc central

Recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei la Ambasada franceză din Bucureşti. FOTO Inquam Photos

FOTO Inquam 

Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, a ţinut sâmbătă, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, un discurs în care a reamintit viziunea preşedintelui Macron asupra viitorului Europei. „Preşedintele Macron este promotorul unui proiect ambiţios ce urmăreşte să-i facă pe cetăţenii noştri să redevină «fermecaţi» de ideea europeană, în aceste vremuri tulburi în care Uniunea Europeană este supusă unor factori de criză interni şi externi. Or, avem nevoie de o Europă care protejează cetăţenii şi este capabilă să răspundă acestor provocări”.

„Vedem în România un partener de prim plan pentru a duce mai departe acest proiect. Salut spiritul european al poporului român, deoarece a ştiut să reziste naţionalismului şi euroscepticismului care, din păcate, se dezvoltă pe continent”.

Preşedinţia Română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru 2019, va avea de condus dezbateri importante - negocierea cadrului financiar multianual, finalizarea negocierii privitoare la ieşirea Regatului Unit, chiar înainte de alegerile europarlamentare -, a amintit ea.

„Suntem şi rămânem alături de România, pentru a ajuta la succesul acestei preşedinţii, în direcţia unei Europe a convergenţei, protectoare, mai puternică în lume şi bazată pe valori comune, după cum arată cele patru priorităţi ale Preşedinţiei Române”, i s-a adresat ambasadoarea preşedintelui Iohannis.

În plus, a afirmat Michèle Ramis, „avem nevoie de o Europă care îşi protejează eficient cetăţenii şi care să fie puternică în lume, iar în acest sens consolidarea apărării europene este o necesitate. Într-o lume cu evoluţii incerte, trebuie să ne luăm propria noastră securitate în propriile mâini. Mă bucur că România este şi ea convinsă de nevoia de a dezvolta cooperări europene în domeniul apărării, în complementaritate cu NATO”.

Ea a punctat că Franţa încurajează toate eforturile ce vizează păstrarea şi apărarea acestor valori, „printre care statul de drept şi independenţa justiţiei ocupă un loc central”, a declarat Michele Ramis, citată de News.ro.

Klaus Iohannis a urat succes naţionalei Franţei şi nu a comentat situaţia politică din jurul modificărilor aduse legilor justiţiei

Recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei la Ambasada franceză din Bucureşti. FOTO Inquam Photos

FOTO Inquam 

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră, în această zi cu semnificaţii universale, pentru a felicita, în numele meu personal, dar şi al tuturor românilor, întreaga naţiune franceză. Anul acesta sărbătorim Ziua Naţională a Franţei într-un moment de însemnătate deosebită pentru relaţia noastră istorică, şi anume Centenarul Marii Uniri”, şi-a început şeful statului discursul său.

„Naţiunea română va rămâne veşnic recunoscătoare Franţei, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră şi a contribuit, prin credinţa în victorie şi ataşamentul pentru cauza libertăţii, la făurirea idealului naţional al Marii Uniri. 2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România - Franţa, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Preşedintele Macron, la Paris, la sfârşitul lunii noiembrie. Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor şi urmăreşte să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România şi Franţa, ne-o dorim mai puternică”, a continuat acesta.

Klaus Iohannis s-a limitat în a menţiona relaţia deosebit de strănsă ce există între România şi Franţa.

„Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relaţia cu Franţa. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase şi foarte bune. În 2016 şi în 2017 am avut plăcerea să primesc în vizită în România doi preşedinţi francezi. Pentru domnul Preşedinte Macron, vizita din august 2017 a fost prima vizită bilaterală în regiunea noastră. Aceste întâlniri, precum şi densitatea contactelor la toate nivelurile, au contribuit la aprofundarea relaţiei bilaterale strategice şi a cooperării la nivel european”, a mai afirmat Iohannis

„Dincolo de semnificaţiile istorice pentru Franţa, 14 iulie a devenit şi o sărbătoare a valorilor democratice care ne unesc: ataşamentul faţă de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetăţean să poată reuşi în viaţă şi în societate - ceea ce numim egalitate - şi convingerea că nimeni nu trebuie lăsat în voia sorţii, şi anume fraternitatea”, şi-a încheiat preşedintele discursul său, un discurs în care a evitat să facă orice referire la temele din justiţie ce domină dezbaterea publică din ţara noastră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite