Judecătorii, despre Giovani Becali: „A fost stăruitor în muncă - acumulând zile câştig, a fost disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Medgidia a motivat cea de-a doua sentinţă prin care a decis că fostul impresar Ioan Becali (63 de ani), cunoscut ca Giovani Becali, poate fi eliberat condiţionat. Procurorii DNA au contestat ambele decizii, iar Tribunalul Constanţa urmează să stabilească un termen de judecată.

Decizia de eliberare condiţionată a lui Giovani Becali a  fost luată, în ambele dosare, de aceeaşi judecătoare, Elena Olteanu. 

Atunci când s-a judecat cea de-a doua cerere, Elena Olteanu s-a abţinut de la judecată, dar cererea a fost respinsă ca neîntemeiată. Solicitările de eliberare condiţionată au fost făcute de avocatul lui Giovani Becali şi de Comisia de Eliberări Condiţionate din Penitenciarul Poarta Albă.

  • 29 octombrie 2015 Judecătoria Medgidia a decis eliberarea. Procurorii DNA au contestat decizia la Tribunalul Constanţa.   
  • 12 noiembrie 2015 Judecătoria Medgidia a decis eliberarea. Procurorii DNA au contestat decizia  la Tribunalul Constanţa.

În acest moment, Tribunalul Constanţa nu a stabilit termen în niciunul dintre dosare.

Condamnarea

Giovani Becali a fost condamnat în martie 2014 la o pedeapsă de şase ani şi patru luni de închisoare, primită în dosarul transferurilor de jucători, din care a executat aproape un an şi opt luni. El a fost găsit vinovat pentru înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. După cum am arătat, Giovani Becali se află încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.

De ce  fost eliberat

Judecătoria Medgidia arată, în motivarea din 12 noiembrie,  că Giovani Becali se află în executarea unei pedepse privative de libertate de 6 ani şi 4 luni. Executarea acesteia a început la 4 martie 2014 şi urmează să expire la data de 3 iulie 2010. Pentru  deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Giovani Becali trebuia să execute 771 de zile.  El executase, în momentul în care se discuta eliberarea condiţionată, 604 de zile de închisoare şi a câştigat (ca urmare a muncii prestate) 184 de zile, executând astfel 788 de zile (câştigate şi executate efectiv).

“Comportamentul condamnatului pe timpul executării pedepsei a fost bun, fiind folosit la muncă, a elaborate trei lucrări pe care le-a publicat, nu a generat problem de natură conflictuală cu ceilalţi deţinuţi şi nici cu cadrele unităţii”, a motivat instanţa.

Instanţa a apreciat că Giovani Becali “a fost stăruitor în muncă- acumulând zile câştig, a fost disciplinat, nu are nicio sancţiune discpliniră şi a dat dovezi temeinice de întreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată”.

Ce spunea Judecătoria pe 29 octombrie

Judecătoria Medgidia a motivat  în decizia din 29 octombrie aproape asemănător. Comportamentul condamnatului pe timpul executării pedepsei a fost bun, fiind folosit la muncă, a elaborat trei lucrări pe care le-a publicat, nu a generat probleme de natură conflictuală cu ceilalţi deţinuţi şi nici cu cadrele unităţii”, este fraza cheie din motivare care l-ar putea trimite în libertate pe Giovani Becali.

„A fost stăruitor în muncă- acumulând zile câştig”

Instanţa a mai arătat că Becali a fost recompensat de 10 ori şi a beneficiat de două învoiri din penitenciar. În plus, nu a fost cazul vreunui refuz de participare la activităţi şi programe.
“Instanţa apreciază că a îndeplinit şi criteriul obiectiv, respectiv a fost stăruitor în muncă- acumulând zile câştig, a fost disciplinat, nu are nicio sancţiune disciplinară şi a dat dovezi temeinice de întreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată. Perioada efectiv executată este considerată de instanţă ca suficientă pentru ca funcţia şi scopul pedepsei să fie atinse, iar cealaltă perioadă din pedeapsa aplicată şi rămasă de executat să nu mai fie efectiv în stare de deţinere”.

Problema “lucrărilor ştiinţifice”

Potrivit motivării instanţei, Giovani Becali a câştigat 90 de zile de libertate, deoarece a scris 3 lucrări ştiinţifice. Procurorul DNA a observat că acestea nu au fost depuse la dosarul de eliberare, şi a solicitat un nou termen. Una din solicitări era ca penitenciarul Poarta Albă să comunice denumirea lucrărilor, unde sunt manuscrisele şi dacă se poate intra în posesia exemplarelor. Potrivit instanţei, Giovani Becali a  executat fracţia de o treime din pedeapsă, şi astfel poate fi eliberat.

Avocatul lui Giovani Becali a apreciat că “nu stă în căderea DNA să verifice caracterul ştiinţific al acestor lucrări de vreme ce profesori universitari şi-au exprimat opinia cu privire la caracterul ştiinţific al acestor lucrări”. Avocatul a depus trei procese –verbale în care erau notate lucrările scrise Giovani Becali.
Procurorul DNA a spus că aceste procese-verbale  nu sunt un fals, dar că nu poate face aprecieri cu privire la caracterul ştiinţific, deoarece aceste aprecieri se fac de către profesori universitari şi instituţii abilitate, şi a cerut termen pentru depunerea manuscriselor. Solicitarea a fost respinsă.

Ce spune site-ul Bibliotecii Naţionale

Potrivit site-ului Bibliotecii Naţionale a României, două cărţi scrise de Ioan Becali erau în curs de apariţie în luna aprilie 2015.
“Manualul investitorului în fotbal” - Ioan Becali – Bucureşti, Oscar Print, 2015
“Statutul jucătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale”- Ioan Becali. – Bucureşti,  Oscar Print, 2015

Argumentele avocatului

Avocatul lui Giovani Becali  a explicat că fostul impresar a avut un comportament exemplar în penitenciar, a fost recompensat de 10 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi  vizită, şi o dată cu 3 zile învoire, a fost planificat la activităţi lucrative în interiorul penitenciarului, deservire spălătorie, realizând 94 de zile de căştig, a elaborat un număr de 3 lucrări ştiinţifice, acumulând un număr de 90 de zile considerate ca executate, a particpat la activităţi cultural-educative, activităţi şi competiţi sportive, activităţi moral –religioase, concursuri tematice, recenzii de carte, revistă volantă.

Potrivit motivării deciziei Judecătoriei Medgidia, Giovani Becali arată “că el ştie cum s-a comportat, ştie ce a suferit în acet timp, şi-a acceptat pedeapsa, nu a avut de-a face cu presa, cu televiziunea, deşi a avut nenumărate scrisori pentru a da interviuri. Vrea să roage pe dl. procuror, aşa cum a  \particpat la judecarea cazului său şi la pedeapsa da, tot aşa să participle şi la reintegrarea sa în societate, dânşii au acest drept să-l ajute, să-l reintegreze, e meseria lor, scopul lor să fie totdeauna << Gică contra >>, dar îi roagă de această dată pe cei de la DNA, pe cei de lşa Ministerul Public, să participle şi să-l ajute să se reintegreze în societate, unde îl aşteaptă 3 copii şi familia”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite