Cum au explicat judecătorii pedeapsa record în cazul unui decan acuzat de luare de mită: 8 ani şi 8 luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ţarălungă Foto: telegrafonline.ro
Gheorghe Ţarălungă Foto: telegrafonline.ro

Opt ani şi opt luni de închisoare a primit pentru luare de mită un profesor universitar acuzat că a primit şpagă de la studenţi. Este cea mai mare sentinţă dată unui cadru didactic din învăţământul superior. Magistraţii au aplicat în acest caz noile prevederi din Codurile penale

Noile prevederi ale Codului Penal i-au adus fostului decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, profesor universitar doctor şi colonel de armată în rezervă, Gheorghe Ţarălungă (60 de ani), o condamnare record de opt ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită. Sentinţa a fost dată pe 21 februarie 2017, de judecătorii Tribunalului Constanţa, iar săptămâna trecută magistraţii au motivat  condamnarea fără precedent data unui cadrul didactic pentru corupţie. Ţarălungă a fost găsit vinovat de comiterea a nu mai puţin de 11 infracţini de luare de mită. Mai exact, acesta lua între 200 şi 600 de euro de la studenţi pentru a-i promova la diferite examene.

Pentru fiecare dintre infracţiuni, Ţarălungă a fost condamnat la doi ani, condamnarea minimă pentru această infracţiune. Contopirea celor 11 infracţiuni s-a făcut astfel: s-a plecat de la pedeapsa cea mai grea la care s-a adaugat un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite. În timpul procesului, avocatul fostului decan a cerut instanţei, fără succes, schimbarea încadrării, din 11 infracţiuni de luare de mită, într-o singură infracţiune, de luare de mită în formă continuată. Însă magistraţii au arătat că dascălul a luat mită de la 11 studenţi, dar pentru promovarea unor examene diferite. Iar luarea de mită ar fi fost făcută cu intenţie directă.

Studentul a luat cu suspendare

În acelaşi dosar, un student grec, Evangelos Faloutsos (26 de ani), judecat pentru dare de mită, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată atât de cadrul universitar, cât şi de studentul grec şi de procurorii DNA. Apelul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, următorul termen fiind judecat pe 11 aprilie 2017.

În timpul procesului, Ţarălungă nu a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori, susţinând că este victima unei înscenări. Pe de altă parte, Faloutsos a recunoscut faptele şi a solicitat aplicarea procedurii simplificate. „Indiferent de cuantumul relativ modic al sumelor primite, sau al sumei oferite se impune condamnarea fiecăruia dintre inculpaţi, întrucât infracţiunile de corupţie au devenit un adevărat modus vivendi (mod de existenţă, învoială, compromise - n.r.) în anumite medii, printre care şi cel expus în detaliu în această cauză, aşa cum este mediul universitar”, a mai motivat Tribunalul Constanţa.

Precedentele: maximum 4 ani

Aceasta este cea mai mare condamnare dată de instanţele din România în cazul unui profesor universtar acuzat de corupţie. În general, condamnările au fost cu suspendare, iar în cazurile în care s-a decis o pedeapsă cu executare, cei găsiţi vinovaţi nu au primit mai mult de 4 ani de închisoare. În acelaşi timp însă este adevărat că în ultima perioadă, corupţia din învăţământul superior a explodat. În 2016, procurorii anticorupţie  au  trimis în judecată 2 rectori universitari, 1 decan de facultate, 4 directori de şcoală/grup şcolar, 3 profesori universitari, 1 lector universitar şi 3 profesori.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri, soluţionate definitiv, este cel al fostului decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din Universitatea Politehnică Bucureşti. Gheorghe Amza, a fost condamnat, în 2015, la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Faptele erau făcute în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia.

O pedeapsă aproximativ egală a primit şi fostul prodecan al Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, Cosmin Şerbănescu care a fost condamnat definitiv, în mai 2015,  la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce a primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata făcute şi al unor note de promovare. Tribunalul îl condamnase iniţial la 6 ani de închisoare.

Un alt caz celebru este al lui Ion Florin Franţ, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, acuzat că a cerut unei studente, agent sub acoperire al DGA, favoruri sexuale, în schimbul promovării unor examene. Profesorul a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016,  la doi ani de închisoare.

Uitaţi domnule profesor, un ajutor pentru farmacie clinică pentru a-mi fi mai uşor examenul Evangelos Faloutsos, student  

Denunţul la DNA

În cazul lui Ţarălungă, totul a început în ianuarie 2016, atunci când o absolventă a Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa s-a dus la DNA şi a denunţat că profesorul Gheorghe Ţarălungă urmează să primească, cu titlu de mită, suma de 400 euro de la studentul grec Evangelos Faloutsos, înmatriculat în anul 5 al Facultăţii de Farmacie, pentru a-l promova la două examene la care acesta înregistrează restanţe.

Tânăra a arătat că Ţarălungă în mod obişnuit, pretinde şi primeşte sume de bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. Ea a depus la DNA mai multe discuţii pe care le-a avut cu studentul  Evangelos Faloutsos despre mituirea profesorului. Ea a pretins că este interesată să îşi ajute o altă colegă aflată în aceeaşi situaţie cu studentul grec. Tânăra a primit statului de martor amenininţat.

Martor ameninţat: Degeaba. Am vorbit şi eu cu fata, băi, dar tu de unde ştii cu 400 de euro, nu sunt puţini bani?
Evangelos Faloutsos: 400 de euro? Pentru 2 mi-a zis. (n.n. – Evangelos Faloutsos afirmă că trebuia să remită suma de 400 de euro pentru două examene, respectiv, câte 200 euro pentru fiecare examen)

Evangelos Faloutsos: …am fost cu 200.
Martor ameninţat: …ai fost cu 200, dar ai fost la el, nu?
Evangelos Faloutsos: …doar pentru unu.
Martor ameninţat: Doar pentru un semestru.
Evangelos Faloutsos: Nu, pentru doar un examen, adică pentru farmaco… …Ce-am avut anul trecut… farmaco…ceva.
Martor ameninţat: Farmacoterapie.

Atent la „atenţii”

Astfel, din primele date, anchetatorii au remarcat un modus operandi în cazul lui Ţarălungă: permitea accesul în biroul său a unui singur student, tocmai pentru a nu avea martori şi, totodată, nu accepta discuţii telefonice pe acest subiect cu studenţii. „Adică am fost 4 ! Şi… cele doi… au intrat împreună! Şi a zis: „tu, afară ! Mai intri… după prietenul tău!”, explica studentul grec cum erau primiţi în birou. Acest modus operandi a fost  fi respectat, pas cu pas, în faptele care fac obiectul prezentului dosar.

Evangelos Faloutsos i-a povesti tinerei cum s-a dus în birou la Ţarălungă şi i-ar fid at cei 200 de euro: „Uitaţi domnule profesor, un ajutor pentru farmacie clinică pentru a-mi fi mai uşor examenul”. Studentul grec i-a mai spus că profesorul i-a comunicat că „O să fie uşor pentru tine la examen”.

Evangelos Faloutsos: Am fost norocos, nu a fost ea. (n.n. – laboranta a lipsit din biroul profesorului)
Martor ameninţat: Dar ce… ce ţi-a zis?
Evangelos Faloutsos: A!?
Martor ameninţat: Ce ţi-a zis?
Evangelos Faloutsos: Am zis... pentru farmacie clinică… o ajutoare...  aşa…  
Martor ameninţat: Îhî…ajutoare, da...
Evangelos Faloutsos:...aşa mică…
Martor ameninţat: Şi… Hai să coborâm jos. Bravo, bravo! Foarte bine! Felicitări!
Evangelos Faloutsos: Mi-a zis: „o să fie uşor”...
Martor ameninţat: O să fie mai uşor, nu?

Surpriza din biroul decanului

Procurorii DNA au intrat imediat în biroul lui Ţarălungă şi au găsit plicul cu 200 de euro şi un bileţel conţinând numele, anul de studii, grupa şi disciplina a cărei promovare se urmărea prin oferirea mitei. În borseta personală a profesorului, într-un compartiment interior, au fost identificate 30 de bucăţi de hârtie de diferite dimensiuni şi culori cu diverse însemne făcute cu pix de culori diferite ori dactilografiate la calculator, precum şi 4 plicuri goale.

În portmoneul lui Ţarălungă, procurorii au găsit 1.150 de euro. Procurorii au mai descoperit în biroul profesorului şi banii pe care studentul i-a dat, care fuseseră marcaţi anterior. Toţi studenţii care erau trecuţi pe bileţele au recunoscut în faţa judecătorului că au dat şpagă diverse sume pentru a promova exemene.






 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite