Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Traian Băsescu, în legătură cu sechestrul de la Nana, au încălcat independenţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul Inspecţiei Judiciare urmează să fi analizat marţi în Plenul CSM FOTO Mediafax
Raportul Inspecţiei Judiciare urmează să fi analizat marţi în Plenul CSM FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a încălcat independenţa justiţiei prin afirmaţiile făcute pe pagina sa de Facebook în legătură cu sechestrul pus pe terenurile de la Nana. Asta a constatat Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Raportul urmează să fie trimis Plenului CSM care va decide dacă îl admite sau respinge.

Traian Băsescu a scris, pe 7 martie, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa. Parchetul General face o anchetă penală în care sunt deja puşi sub acuzare opt suspecţi.

„Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricolerestituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”, a scris fostul preşedinte al României pe Facebook.

El a ţinut să precizeze că ”nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi”, adăugând că ”asta va constata justiţia iar cei care au încălcat legea vor răspunde”

”Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începând spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cît timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigaţie ?”, s-a întrebat Băsescu, pe pagina de socializare.

CSM a fost sesizat de Parchetul General

La scurt timp după postarea fostului şef al statului, Parchetul General a transmis un comunicat prin care cerea intervenţia Consiliului Superior al Magistraturii în urma declaraţiilor făcute de Traian Băsescu.

„Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost preşedinte al României pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să  afecteze prestigiul şi credibilitatea justiţiei.

În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei Justiţiei să îşi îndeplinească obligaţia legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea“, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Îmalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citiţi şi:

Terenurile de la Nana ale Ioanei Băsescu rămân sub sechestru

Tribunalul Călăraşi a respins, joi, contestaţia Ioanei Băsescu împotriva sechestrului pus pe terenurile de la Nana, în dosarul în care Parchetul Curţii Supreme investighează modul în care s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri din zonă, dar şi felul în care fica fostului preşedinte a devenit proprietară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite