Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, aflat în arest preventiv, trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA
DNA

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia procurorul Iulian Văduvan, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani în formă continuată, în dosarul în care un om de afaceri l-a denunţat pe motiv că magistratul i-ar fi cerut bani şi carburant pentru a soluţiona favorabil cauze penale care îl vizau pe el sau societăţile sale.

  Procurorul Iulian Văduvan, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată în dosarul în care procurorii anticorupţie l-au pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Conform anchetatorilor, între anii 2007 şi 2012, Iulian Văduvan, care era prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Sinaia şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins şi a primit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunţător în cauză) carburant pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

”Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta”, arată DNA.

Anchetatorii susţin, de asemenea, că în an 2009 procurorul a cerut şi a primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 de lei pentru a-i asigura acestuia ”protecţie”.

În perioada 2007-2015, Iulian Văduvan, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorilor în 12 dosare penale, pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, magistratul le-a cerut acestora să încheie contracte de sponsorizare  între firmele lor şi soţia sa, medic ginecolog, o parte din bani fiind folosită pentru deplasările sale şi ale soţiei în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte fiind retrasă în numerar.

Procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru asigurător mai multor bunuri mobile ce aparţin fostului şef al PJ Sinaia. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti.

Procurorul Iulian Văduvan a fost arestat preventiv, pe 1 iulie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani. În 6 iulie, el a fost suspendat de CSM din funcţia de procuror.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite