Fostul şef al companiei de asigurări a Eximbank, Radu Frîncu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi uz de fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Radu Frâncu, la data faptelor preşedinte al Directoratului S.C. CARE România S.A, societate de asigurări în cadrul Eximbank SA, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi uz de fals. Alături de acesta va mai fi judecat şi un membru al aceluiaşi Directorat, el fiind acuzat de aceleaşi fapte.

S.C. CARE România S.A. este o societate cu activitate pe piaţa asigurărilor, finanţată de acţionarul majoritar EXIMBANK, bancă cu capital majoritar de stat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) precizează în rechizotoriu că, în perioada exercitării mandatului de preşedinte al Directoratului CARE –EXIM România, respectiv 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Radu Frîncu ar fi abuzat de prerogativele funcţiei sale şi ar fi folosit ilegal fondurile Companiei CARE – EXIM România (cu capital majoritar de stat),  bani în valoare totală de  769,659,96 de lei (respectiv 47.672,24 de euro). 

Suma respectivă ar fi reprezentat totalul cheltuielilor făcute de Frîncu în interes personal, beneficiare fiind şi alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE – EXIM România.

Aceleaşi acuzaţii i se aduc lui lui Constantin Marius Banu, membru al Directoratului aceleiaşi companii, care ar fi folosit în mod ilegal 165,704.13 lei provenind din fondurile companiei.

„Astfel, inculpaţii au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor şi de apropiaţi ai lor în străinătate, la destinaţii cum ar fi  Spania (Ibiza, Valencia), Franţa (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl şi Kaprun - Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziţii de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziţii de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă şi telefoane, genţi, brăţări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanţă de imagine şi articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri)”, se arată în documentele anchetatorilor.

Pentru a putea justifica deconturile, cei doi ar fi utilizat facturi fiscale falsificate şi facturi care nu corespundeau cu realitatea, astfel încât să nu fie prinse persoanele care ar fi beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinaţia ori natura serviciilor facturate.

Mai mult, într-un context separat, contrar dispoziţiilor hotărârilor Consiliului Director, Rdau Frînci ar fi expus societatea CARE –EXIM SA „la riscuri majore prin încheierea unor poliţe de asigurare în numele şi pe seama societăţii, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA şi CA”.

Astfel, acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condiţiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane de euro. 

„Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii poliţelor de către inculpatul Frîncu Radu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România S.A., fapt constatat tot după demiterea inculpatului”, spun anchetatorii. 

Frîncu nu ar fi înregistrat poliţele în evidenţele Companiei CARE România S.A. sau dacă le-ar înregistrat, primele de asigurare nu ar fi fost plătite la termenul stabilit în contract. Procurorii  precizează că în acest fel ar fi fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 poliţe de asigurare, bani neîncasaţi de către societatea CARE –EXIM SA .

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 1.018.076,97 de lei, asupra bunurilor imobile şi mobile ale lui Radu Frîncu, însă s-a dispus şi poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deţinute de acesta.

Dosarul a fost spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite