Fostul secretar de stat Marius Constantin Fecioru, reţinut de DNA. Valerian Vreme ar fi folosit Poşta pentru a trimite felicitări electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Marius Constantin Fecioru, a fost reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie pentru instigare la abuz în serviciu şi complicitate la trafic de influenţă. În dosar apare şi numele fostului ministru al comunicaţiilor Valerian Vreme, care s-ar fi folosit de Poşta Română pentru a trimite felicitări de Crăciun electoratului său.

Potrivit unor surse judiciare, Marius Constantin Fecior şi reprezentanţii firmelor SC Terradox Solutions SRL, Aurel Cezat Panait şi Mihai Şerban Zaverdeanu, s-au înţeles ca primul să-l determine pe Nicolae Constantin, directorul  Direcţiei Regionale de Poştă Braşov să pună în aplicare un mecanism prin funcţionarea căruia, compania distribuia plicuri, fără ca, pentru o parte din corespondenţa din poşta hibridă, să încaseze preţul serviciului prestat, banii rămânând la societatea Terradox Solutions SRL Bucureşti.

În consecinţă, „la sfârşitul lunii mai 2011 Nicolae Constantin, instigat de Marius Constantin Fecioru şi ar fi dispus introducerea corespondenţei agenţilor economici procesate şi tipărite în poşta hibridă, direct în compartimentul de cartare al Centrului Regional de Tranzit Braşov, urmând a fi distribuită, fără a mai trece pe la oficiul poştal de prezentare pentru numărare, ştampilare şi facturare. Constantin Nicolae ar fi dispus distribuirea acelor loturi de corespondenţă care urmau a fi indicate de el”, arată procurorii .

Pentru a da greutate dispoziţiei sale şi pentru a menţine aparenţa de legalitate Constantin ar fi invocat faptul că era o decizie susţinută de conducerea companiei, pe care o putea confirma, de exemplu, Marius Constantin Fecioru.

Toate acestea, spun sursele, se petreceau în contextul în care procedura distribuirii corespondenţei din poşta hibridă nu era adusă la cunoştinţa angajaţilor prin instructaj, nu era normată, nu beneficia de proceduri privind evidenţa, francarea, manipularea, transportul şi facturarea, conducerea contabilităţii asocierii. Constantin Olimpiu Nicolae s-a folosit şi de aceste ambiguităţi. 

Mai mult, sursele judiciare precizează că atunci când suspiciunile subalternilor nu au mai putut fi înlăturate Constantin ar fi invocat autoritatea partidului, faptul că prin mecanismul descris se obţineau bani „pentru partid”.

Astfel, „în perioada mai 2011 – martie 2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de CNPR, fără facturare, corespondenţă a agenţilor economici  prelucrată în poştă hibridă, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei”, mai arată sursele citate. 

Fostul ministru Valerian Vreme ar fi folosit Poşta Română pentru a trimite felicitări electorale

Totodată, sursele citate arată că, pe 21 decembrie 2011 reprezentantţilor firmei Terradox Solutions li s-a cerut să preia corespondenţa fostului ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, ce reprezenta aproape 15.000 de felicitări de Crăciun destinate electoratului său din judeţul Bacău.

„În considerarea faptului că l-a determinat pe Constantin Olimpiu Nicolae să dea dispoziţii care au dus la prejudicierea Companiei Naţionale „Poşta Română” S.A. şi a faptului că încă menţinea în funcţiune, prin influenţa pe care o avea asupra lui Constantin Olimpiu Nicolae, mecanismul de fraudare arătat, Pribescu Mioara, în data de 21.12.2011, a solicitat lui Zaverdeanu Mihai Şerban şi apoi a obţinut, având susţinerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv: preluarea de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dintr-un birou folosit de acesta din urmă (unde era depozitată provizoriu), a corespondenţei ministrului Valerian Vreme (reprezentând 14.280 de felicitări de Crăciun),  destinate electorilor săi din judeţul Bacău şi predarea ei pentru a fi distribuită de către CN Poşta Română SA, dar cu asumarea de SC Terradox Solutions SRL a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte ministrul”, au mai precizat sursele judiciare.

Citiţi şi:

Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru spălare de bani într-un nou dosar. Fostul edil şi-ar fi pus un apropiat la conducerea Poştei Române

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan este urmărit penal de procurori anticorupţie într-un nou dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu. Alături de el este cercetat şi un fost director de la Poşta Română.

Deputatul Florin Iordache, audiat la DNA într-un dosar privind activitatea Poştei Române

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache, s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost audiat ca martor într-un dosar privind activitatea Poştei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite