Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată într-un nou dosar. Acuzaţiile: instigare la dare şi luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov soseşte la DNA 19 iunie 2017 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov soseşte la DNA 19 iunie 2017 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Finanţelor şi primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la dare şi luare de mită, procurorii având informaţii că Vâlcov a mituit un funcţiionar din cadrul Oficiului de Cadastru. Darius Vâlcov a lucrat la elaborarea programului de guvernare PSD şi ulterior la raportul de evaluare a miniştrilor cabinetului Sorin Grindeanu.

Potrivit unui comunicat transmis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice a decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL - având ca activitate cadastru - astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. Vâlcov ar fi fost nemulţumit de faptul că angajaţii societăţii nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, potrivit Mediafax.

Cine sunt ceilalţi inculpaţi

Pe lângă Darius Vâlcov, au fost trimişi în judecată şi Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica şi Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii pentru dare de mită, dar şi funcţionarul public din cadrul OCPI Olt, Eduard Cincu, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie - aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, funcţionar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar, el fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.

Disjungere pentru Bărbulescu

Pentru fostul deputat Daniel Bărbulescu, martor în dosar, s-a dispus disjungerea. Acesta este şi avocat, astfel că procurorii DNA trebuie să stabilească dacă acesta poate fi acuzat de instigare la dare de mită şi de instigare la luare de mită.

În prezent director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Daniel Bărbulescu este finul lui Darius Vâlcov, dar şi denunţător al acestuia. În 2015, Bărbulescu a fost cel care l-a denunţat pe Vâlcov la procurorii anticorupţie şi, totodată, a ascuns la domiciliul său seiful cu comori al fostului primar de Slatina.

Angajat în Parlamennt

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 28 iunie la Parlament, întrebat de ce Darius Vâlcov lucrează la grupul parlamentar al social-democraţilor, că fostul ministru „este bun” şi „face bine”.
Chestionat de ce lucrează Darius Vâlcov la grupul parlamentar al PSD, Liviu Dragnea a răspuns scurt: „Pentru că e bun”.De asemenea, întrebat ce face mai exact Darius Vâlcov, liderul PSD a afirmat că „face bine”.

Liviu Dragnea a precizat că Vâlcov a lucrat la elaborarea programului de guvernare. Ulterior, raportul de evaluare a miniştrilor cabinetului Grindeanu a fost elaborat tot de către Vâlcov, situaţie contestată de către Sorin Grindeanu pe motiv că Vâlcov nu este membru al partidului.

Dosarul de la Supremă

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în mai 2015. El a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest.
El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.
După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie - decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite