Fost preşedinte Astra Asigurări, cercetat sub control judiciar pentru că ar fi încasat daune pentru un incident fictiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mustăţea, fostul preşeinte al directoratului Astra Asigurări, şi soţia sa sunt cercetaţi sub control judiciar pentru delapidare şi spălare de bani. Concret, aceştia sunt suspectaţi că în 2010 ar fi încasat, în baza unei poliţe de asigurare a locuinţei, daune de peste 900.000 de lei pentru un incident fictiv.

Procurorii Parchetului Capitalei au decis cercetarea sub control judiciar pentru 60 de zile a fostului preşedinte al directoratului Astra Asigurări Radu Mustăţea şi a soţiei acestuia, pentru că ar fi încasat daune pentru un incident fictiv, în baza unei poliţe de asigurare a locuinţei, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Poliţiştii au făcut joi percheziţii la fostul preşedinte al directoratului Astra Asigurări, anchetatorii ridicând documente şi de la sediul Astra Asigurări.

Percheziţiile au avut loc la trei adrese din Bucureşti, în dosarul în care se fac cercetări pentru spălarea banilor şi delapidare, potrivit Poliţiei Române.

Şi-a cumpărat casa din banii de asigurare

Potrivit documentelor de la dosar, soţii Mustăţea ar fi încheiat o poliţă de asigurare la Astra, pentru 370 de euro, prin care ar fi asigurat un imobil pentru o sumă maximă de 370.000 de euro. 

Imobilul asigurat era deţinut în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, semnat cu 14 zile înainte de încheierea poliţei de asigurare.

Preţul vânzării imobilului era de 370.000 de euro, din care cei doi au plătit 130.000 de euro şi ar fi urmat să achite încă două rate egale, de câte 120.000 de euro. Însă, la o lună după încheierea poliţei de asigurare, soţii Mustăţea au declarat un eveniment la imobilul asigurat, pentru care societatea de asigurări Astra a aprobat, pe 15 octombrie 2010, o despăgubire de 915.000 lei. 

Plata despăgubirii a fost aprobată în şedinţa Directoratului Astra, al cărei preşedinte era, la vremea respectivă, Radu Mustăţea. Suma a fost virată în două tranşe, prima tranşă în contul bancar al mamei Roxanei Mustăţea, soţia lui Radu Mustăţea, şi a doua în contul societăţii M. Mar. Geoconstruct SRL, în prezent radiată. 

Cu această sumă, soţii Mustăţea şi-au plătit imobilul, respectiv o vilă aflată în cartierul Cotroceni, spun anchetatorii.

În urma cercetărilor s-a constatat că evenimentul invocat pentru plata poliţei de asigurare nu a existat, iar dosarul de daună în baza căruia s-au decontat banii nu se poate identifica. 

Condamnat la 3 ani de închisoare

Radu Mustăţea a fost condamnat deja la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul ASF-Carpatica, în care omul de afaceri Ilie Carabulea a primit 6,6 ani de închisoare pentru corupţie. Sentinţa, dată de magistraţii Curţii de Apel în martie nu a fost însă definitivă.

Potrivit procurorilor care au trimis în judecată dosarul ASF-Carpatica, începând cu luna mai a anului 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea (care ocupa funcţia de membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România) şi cu Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. 

Astfel, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la societatea de asigurări. 

„Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. 

Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite