Dosarul privind moartea poliţistului din coloana oficială a ministrului Oprea, preluat de Parchetul General. Oprea ar putea fi acuzat de abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Cosmin Gigină a murit pe 20 octombrie FOTO Adevărul
Bogdan Cosmin Gigină a murit pe 20 octombrie FOTO Adevărul

Procurorii Parchetului General au preluat dosarul privind moartea lui Bogdan Cosmin Gigină, poliţistul care a căzut cu motocicleta într-o groapă în timp ce făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Practic, procurorii Parchetului Capitalei au declinat competenţa pentru că există indicii că ministrul Oprea ar fi folosit abuziv coloana oficială şi aceste fapte atrag competenţa unei unităţi superioare de Parchet.

UPDATE Parchetul General a transmis un comunicat de presă în care a precizat că Parchetul Capitalei şi-a declinat competenţa în dosarul privind accidentul rutier produs pe 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, în urma căruia a murit poliţistul Cosmin Bogdan Gigină.

Potrivit ordonanţei de declinare „s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”.

Până în acest moment, procurorii bucureşteni au audiat mai mulţi martori, au solicitat mai multe înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, au ridicat imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

UPDATE Gabriel Oprea a declarat, miercuri, că este normal ca dosarul privind moartea poliţistului Gigină să fie preluat de Parchetul General

„E normal ca Parchetul General să preia această anchetă. Sunt documente că toţi miniştrii de Interne au avut bază legală pentru fluidizarea circulaţiei. Au fost miniştri care stăteau şi în alte zone, nu numai în Bucureşti. Eu aveam şi funcţia de vicepremier pe probleme de securitate naţional, coordonam mai multe ministere şi vreau să vă spun că nu am avut concediu”, a spus Oprea. 

Dosarul a ajuns pe masa procurorilor Parchetului, condus de Tiberiu Niţu care, la rândul său, ar fi fost escortat de poliţişti de la Rutieră de sute de ori, chiar dacă acesta nu beneficia legal de acest drept.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului Capitalei şi-au declinat competenţa, miercuri, către Parchetul General, existând indicii că pentru fapte de abuz ar putea să fie vizat şi vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că Parchetul Tribunalului Bucureşti nu este competent să continue cercetări în cauză, în contextul în care una dintre persoanele vizate în dosar are o funcţie care atrage competenţa unei unităţi superioare de Parchet.

Asta pentru că este posibil ca Gabriel Oprea să fi săvârşit fapte de natură penală, urmând ca o decizie privind începerea sau nu a urmăririi penale să fie decisă de procurorii Parchetului General.

Aceleaşi surse au mai precizat că dosarul are 13 volume şi urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială doar în Bucureşti.

Gabriel Oprea, audiat la Parchetul Capitalei

Până în prezent, ancheta în acest caz a fost făcută de procurorii Parchetului Capitalei, în faţa procurorilor pentru audieri ajungând inclusiv vicepremierul Gabriel Oprea.

„Am răspuns la toate întrebările puse de procurori. Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Veneam de la o instituţie a statului român, nu am voie să spun mai mult decât ce am declarat”, a spus Oprea pe 28 octombrie, după audieri.

Însă ancheta a scos la iveală că de la începutul acestui an, vicepremierului Gabriel Oprea ar fi folosit coloana oficială de 1.600 de ori doar în Capitală.

Iar legea prevede că de coloană oficială beneficiază preşedintele ţării, premierul, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului. Miniştrii au dreptul doar în cazuri de urgenţă. 

Ca o comparaţie, de la începutul acestui an, Klaus Iohannis a folosit coloana oficială de 580 de ori, în timp de fostul premier Victor Ponta a făcut 814 de astfel de drumuri.

Întrebat în legătură cu faptul că de la începutul acestui a avut 1.607 de deplasări atât la instituţii publice, cât şi în interese personal. Oprea a răspuns: „Am avut mai multe deplasări şi se ştiu la Parchet. Tot timpul pentru a-mi face datoria”.

Oprea se ducea acasă în seara în care a murit poliţistul Gigină

În urma anchetei desfărşurate de procurorii Capitalei, s-a stabilit că, în ziua în care a murit poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, vicepremierul ar fi avut o întâlnire la SRI şi se îndrepta spre casă în momentul accidentului.

Martori audiaţi

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care poliţiştii din coloana oficială a ministrului Oprea şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină au fost audiaţi marţi, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, au mai spus sursele citate.
Ministrul de Interne a declarat, marţi, că venea de la „instituţii ale statului român“ atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet.

Omerta de la Ministerul de Interne

În primele zile de după producerea accidentului, Poliţia Capitalei, dar şi Ministerul de Interne, au avut poziţii confuze, accentuate şi de refuzul iniţial al ministrului Gabriel Oprea de a lua o poziţie publică.


Iniţial, Poliţia Capitalei a anunţat că, în seara accidentului, poliţistul decedat, Bogdan Gigină, se îndrepta spre zona centrală pentru a decongestiona traficul rutier. Două zile mai târziu, Poliţia a revenit şi a anunţat că victima făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne.

Pe 25 octombrie, Ministerul de Interne a anunţat că Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz astfel că, potrivit prevederilor legale, „MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul Afacerilor Interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”.

În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este inadmisibil ca la cinci zile după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină să nu existe nicio poziţie oficială din partea Guvernului şi a vicepremierului Oprea.

A doua zi, Gabriel Oprea a făcut primele declaraţii publice despre accident, precizând că deplasarea de pe 20 octombrie a fost „în scop profesional” alegând să treacă sub tăcere o serie de aspecte esenţiale: de unde venea şi unde se ducea de a avut nevoie de coloană oficială. Nu a spus nici care erau activităţile la care a participat şi la ce instituţie.

Procurorii au cerut de la Ministerul de Interne şi Poliţiei actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale şi actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat. Documentele cerute au fost furnizate abia pe 27 octombrie, adică la o săptămână de la accident.

Poliţistul Bogdan Gigină, mort după ce a căzut într-o groapă

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit pe 20 octombrie după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe mijlocul străzii Ştirbei Vodă. Primele declaraţii furnizate de reprezentanţii Capitalei arătau că poliţistul se deplasa către un post de fluidizare a traficului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite