Dosarul „Gala Bute”. Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, audiat la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Lungu, audiat la DNA FOTO Mediafax
Ştefan Lungu, audiat la DNA FOTO Mediafax

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea pe vremea când aceasta conducea Ministerul Dezvoltării şi Turismului s-a prezentat, luni la sediul Direcţie Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a da declaraţii în dosarul „Gala Bute” în care se află în arest la domiciliu.

În acest dosar, instanţa a decis ca Elena Udrea şi Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, să fie cercetaţi în arest preventiv.

În cazul primarului din municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Răsmeriţă şi în cazul lui Gheoghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, magistraţii au decis ca aceştia să fie cercetaşi în arest la domiciliu.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinute de Mediafax, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute". 

Conform procurorilor, în cursul anului 2011, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (M.D.R.T.) Gheorghe Nastasia, i-ar fi solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societăţii Termogaz Company S.A., un procentaj de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate. I-ar fi promis în schimb că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.

Gheorghe Nastasia i-ar fi spus lui Adrian Gardean că această sumă, de circa 3 milioane de lei, trebuie să o plătească firmei lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, ca sponsorizare pentru Gala Bute.

„Firma Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 - 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În  perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice“, susţin procurorii anticorupţie.

În seara zilei de 13 iulie 2010, Ştefan Lungu l-a sunat pe Adrian Gardean cu care a discutat despre înscrisurile depuse de UAT Cavnic după formularea solicitării de finanţare (două hotărâri de consiliu local aprobate pe 30 iunie 2010) şi despre posibilitatea de a determina funcţionarii din cadrul Direcţiei de Dezvoltare să aprobe efectuarea plăţii:

Adrian Gardean: Acolo îi în regulă? Crezi că mâine se întâmplă ceva?
Ştefan Lungu: Nu ştiu dacă mâine concret. El mi-a zis că a primit şi că în principiu se rezolvă. Trebuia să-i trimită primăria ceva. Primăria a trimis. Eu mâine dimineaţă mă mai văd şi cu secretarul general (n.n. Nastasia Gheorghe) să mai... să-l mai rog o dată pentru că nu trebe... nu trebuie să facă nimic, nicio intervenţie...
Adrian Gardean: Da, da, da...
Ştefan Lungu: Pur şi simplu e o obligaţie d’a lor.
Adrian Gardean: Normal, da!
Ştefan Lungu: Adică nu... Că asta i-am spus şi lui „bă, nu face nimeni nicio presiune în vreun fel asupra ta. Să nu se interpreteze greşit”
Adrian Gardean: Da, cum... da, da.
Ştefan Lungu: Pur şi simplu, trebuie să-ţi faci o datorie pe care o ai, nimic altceva! Recepţionezi un dosar, oricum va fi...
Adrian Gardean: Normal.
Ştefan Lungu: Negativ, pozitiv!
Adrian Gardean: Numai că ei mai uită din principiu aşa.. fac...
Ştefan Lungu: Păi din principiu mai uită, na, ce să facem! Timpul cel mai uşor este să-l f__m!
Adrian Gardean: Da.
Ştefan Lungu: Da.
Adrian Gardean: OK! Păi atunci, mâine seară sau când mă întorc!
Ştefan Lungu: Oricând, oricând!

Zeciuiala banilor veniţi de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului

Referitor la Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului de atunci Elena Udrea, procurorii spun că a colectat aproape 700.000 de lei de la Adrian Gardean, Miron Gardean şi Miron Lupulescu, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A. Banii au fost daţi în schimbul promisiunii că Ştefan Lungu va determina funcţionarii din conducerea ministerului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.

„Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Ştefan Lungu, Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control  efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj  sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului“, explică procurorii.

La finalul anului 2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract  în valoare de aproape 11 milioane de lei, finanţat cu fonduri ale MDRT, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

„Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni“, au detaliat procurorii DNA.

Suma de peste 8 milioane de lei a fost achitată folosind fonduri alocate de MDRT în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei a fost transferată către firma lui rudel Obreja, Europlus Computers SRL, pentru acoperirea parţială a creditului bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute” şi garantat de ministerul Elenei Udrea printr-o scrisoare semnată de Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului.

Contract fictiv pe 3 milioane de lei pentru firma lui Obreja

Tot la finalul anului 2011, spun procurorii, a fost încheiat un contract între Termogaz Company SA şi Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Rudel Obreja. Obiectul contractului avea ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. Tot atunci firma lui Obreja a emis o factură în valoare de 3 milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company SA.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei“, precizează DNA.

O parte din sumele obţinute de firma lui Obreja au fost plimbate prin conturile unor firme fantomă, după care s-au întors cash în buzunarele lui Rudel Obreja, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

Elena Udrea, arestată preventiv din februarie

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost arestată preventiv în 25 februarie.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea "Galei Bute", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, instanţa a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce priveşte acuzaţiile de tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite