De luni, liceenii intră în febra simulărilor pentru Bacalaureatul din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a intră începând de luni, 3 martie, în febra simulărilor examenului de Bacalaureat din această vară, care vor fi organizate la nivel naţional, cu subiecte unice, camere video de supraveghere şi examen de trei ore. Prima probă este cea la Română, marţi urmează Limba maternă, miercuri la Matematică sau Istorie, iar vineri proba la alegere specifică profilului pe care elevii l-au urmat.

Anul acesta, în premieră, elevii din clasa a XI-a vor da şi ei aceste testări, însă doar la Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, matematică (real) sau istorie (uman). 

„Încercăm să avem un tip de calibrare naţională, în plus este şi antrenamentul psihologic al copiilor, acomodarea cu textele şi metoda de lucru”, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Test descurajant în clasa a XI-a

Deşi notele nu vor fi trecute în catalog, dascălii spun că liceenii de clasa a XI-a nu se simt pregătiţi şi nici suficient de motivaţi, având în vedere că ar trebui să recapituleze şi materia din primii doi ani pentru un examen care va avea loc abia peste un an şi jumătate. 

„Le-am zis şi părinţilor şi copiilor că aici sunt două aspecte. În primul rând, a obliga un elev să înveţe materia din anii anteriori la clasa a XI-a e un pic abuziv, pentru că nu există o motivaţie din partea elevilor să recapituleze. Pe de altă parte, primele două  subiecte sunt accesibile pentru orice elev de clasa a XI-a care a parcurs materia. De obicei, tezele au respectat structura examenului de Bacalaureat pentru a fi obişnuiţi cu aceste subiecte, adică au primit text argumentativ şi ştiu cum să lucreze pe un text la prima vedere”, a explicat Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală.

Pop susţine că elevii sunt destul de temători în privinţa acestui examen, însă le-a recomandat să meargă la simulare şi să nu se demotiveze dacă nu iau note mari, în special în cazul olimpicilor care au testările naţionale şi internaţionale tot în această perioadă. 

„Subiectul al treilea presupune o pregătire specială, trebuie să reia textul literar, rezumatul textelor din anii anteriori, să se uite peste personaje, pe tehnicile narative sau poetice, e mai greu. Dar dacă fac doar primele două subiecte şi iau peste 6,50 se pot declara foarte mulţumiţi, adică sunt pregătiţi pentru examenul de Bacalaureat la nivel de clasa a XI-a“, este de părere dascălul. 

„Nu cred că există vreo problemă de motivare. E un avantaj şi în motivare şi în demotivare. Dacă elevii iau notă mare, răsuflă uşuraţi şi capătă încredere în ei, dacă nu, înţeleg unde mai au de învăţat. Aici intervine şi rolul profesorilor şi al părinţilor“, a adăugat Pop.

La rândul lui, Adrian Enache, profesor de Matematică la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, spune că aceeaşi nemulţumire este şi în rândul elevilor care dau simularea la Matematică. 

„Elevii au patru ore de matematică pe săptămână, avem de predat materia de clasa a XI-a şi nu rămâne timp să mai repetăm şi materia din clasele a IX-a

şi a X-a, pentru simulare. Eu le-am spus elevilor să nu se prezinte la examen dacă nu se simt pregătiţi, e mult prea devreme să dai o astfel de simulare, iar profesorilor să nu se ducă la corectură, e o muncă suplimentară neremunerată”, a explicat Enache. Acesta consideră că mai bine să existe o a doua simulare naţională în clasa a XII-a, în luna mai, care să cuprindă şi materia exclusă în prima testare.

Mai puţină materie la simulare

Subiectele de la Limba Română pentru cei de clasa a XI-a nu vor face referire la autorii G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, iar la clasa a XII-a au fost excluşi Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. 

De asemenea, la simularea de la Istorie, elevii de clasa a XII-a nu vor avea subiecte din capitolele despre statul român modern şi constituţiile României, potrivit Ministerului Educaţiei. Şi astfel de modificări faţă de programa de la Bac au fost operate la fiecare materie de examen, pentru a se raporta doar la ceea ce ar fi trebuit să studieze liceenii până la aceste simulări. 

„Vreau să precizez că Istoria, în programa de Bacalaureat, este Istoria de clasa a XII-a. Atunci întrebarea este: cum simulăm examenul de Istorie în clasa a XI-a? Modelul de examen va fi pilotat cu subiecte parcurse în primul semestru din clasa a XI-a. Este important ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen şi modelul de subiecte. La anul (2015 - n.r.), când aceşti elevi vor fi în clasa a XII-a, vor avea a doua simulare, de data aceasta cu subiecte din programa de Bacalaureat. Din punct de vedere didactic, considerăm că este importantă această analiză, pentru că vedem nivelul de pregătire pentru două discipline. Este un avantaj pentru elev, chiar dacă materia respectivă nu face parte din programa de Bacalaureat”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, când a anunţat noutatea primei simulări din clasa a XI-a. 

Elevii pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte propuse pentru toate materiile la care vor fi testaţi: română, matematică, istorie, limbi străine, biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie. Profesorii spun că acestea respectă programa şi au un grad de dificultate mediu, adică elevii pot lua uşor nota 7 dacă au fost atenţi la ore. 

Rata de promovare la Bac 2013: 57,69%

Anul trecut, procentul de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 după cele trei sesiuni susţinute (sesiunea specială pentru participanţii la olimpiadele internaţionale şi în loturile naţionale, sesiunea iunie - iulie şi sesiunea august - septembrie) a fost de de 57,69%.

În cifre, peste 113.900 de candidaţi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, dintr-un total de aproximativ 197.400 de participanţi.

Calendar Bacalaureat 2014 

Simulări:

  • 3 martie – Limba şi literatura română
  • 4 martie –Limba şi literatura maternă
  • 5 martie –Proba obligatorie a profilului 
  • 7 martie – Proba la alegere a profilului şi specializări 
  • Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie

Examene:

  • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite