Cum afli dacă cumperi un aliment tradiţional certificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat o aplicaţie dedicată consumatorilor de produse alimentare atestate calitativ la nivel naţional şi european. Destinată telefoanelor smart,  aplicaţia este denumită CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate) şi poate fi încărcată pe dispozitivele dotate cu sistem de operare Android. În viitor, aceasta va fi disponibilă şi pentru iOS.

Aplicaţia CPAC promite să le găsească utilizatorilor, în timp real, produse alimentare certificate în zona în care se află, precum şi detalii complete referitoare la producător şi la reţetele utilizate.

„Această aplicaţie este o urmare a iniţiativei pe care am avut-o la nivelul Agenţiei şi vine din dorinţa noastră de a ajuta consumatorii să aleagă acele produse alimentare care sunt sigure şi autentice. Departamentul nostru de IT lucrează, în acest moment, la modulul care va permite ca fiecare produs atestat să aibă un cod care va putea fi scanat, consumatorul având imediat la dispoziţie toate datele acestuia, inclusiv valabilitatea certificatului de atestare ca produs tradiţional. De asemenea, am iniţiat discuţii cu producătorii pentru a le pune la dispoziţie gratuit înscrierea în această aplicaţie”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, citat de mediafax.ro.

„Sibienii“ exploatează oile din toată ţara

La rândul lui, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, spune că decizia de a lansa această aplicaţie  este bună, dar ea ar trebui coroborată şi cu alte măsuri. „Instituţiile statului trebuie să intensifice sistemul de control pentru ca producătorii să respecte reţetele. Numai aşa vom preveni înşelarea consumatorului final şi, foarte important, prin intermediul aplicaţiei, vor fi mai vizibili toţi producătorii certificaţi. Drept urmare, concurenţa îşi va face apariţia, iar preţurile se vor stabiliza”, spune specialistul.

Dragoş Frumosu spune că aşa se va rezolva şi problema tarabelor cu „sibieni” care apar în orice târguleţ din ţară. „Apariţia codurilor la produsele certificate va duce, cel mai probabil, la încetarea invaziei «sibienilor». Pentru că e evident că în acele locuri se întâmplă lucruri necurate. Ei vând în cantităţi produse de parcă ar exploata  toate oile din ţară  nu numai pe cele din Sibiu. Practic va fi o  mai bună supraveghere a produselor de origine”, a mai spus Dragoş Frumosu.

Cum funcţionează

Aplicaţia CPAC este disponibilă, într-o primă etapă, în Google Play Store, accesând CPAC – AFIR.DIT şi a fost dezvoltată de AFIR, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin intermediul ei se vor afişa şi localiza produsele româneşti care au fost deja omologate la nivel naţional (produse tradiţionale, montane, cu reţetă consacrată) şi la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicaţie geografică protejată – IGP).

„În viitor, aplicaţia va permite în cadrul târgurilor, pieţelor, magazinelor, prin funcţia de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, să verificaţi autenticitatea produselor, asigurându-vă în acest fel că veţi consuma un produs autentic, şi nu unul contrafăcut”, au mai susţinut reprezentanţii AFIR.

„Ghidul“ de la piaţă

Funcţiile disponibile în aplicaţie sunt: căutarea produselor şi a producătorilor după denumire şi număr de atestat; afişarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător; filtrarea produselor şi a producătorilor în funcţie de tipul atestatului (Produs Tradiţional, Reţetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan), categoria produselor, judeţul producătorului şi distanţă (necesită activarea sistemului de localizare a dispozitivului).

Concret, va putea fi căutat un anumit tip de produs certificat, iar aplicaţia va afişa companiile cele mai apropiate care comercializează respectivul sortiment.

Alte funcţii disponibile sunt: afişarea detaliilor despre produs şi producător - număr atestat, tip atestat (Produs Tradiţional, Reţetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan), punct de lucru, denumire, descriere, contact; posibilitatea de a evalua un produs (necesită autentificare); posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite (necesită autentificare).

Cantităţile produse, declarate cu o jumătate de gură

Dragoş Frumosu mai trage un semnal de alarmă susţinând că, tot mai des, unele firme nu declară corect cantităţile de produse alimentare care ies pe poarta fabricilor. „Probabil, acolo se face evaziune fiscală. Dar se mai întâmplă ceva. Dacă aceste produse nu există, teoretic, nici calitatea nu poate fi verificată de organele în drept”, conchide preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite