CSM ar putea aviza proiectul de modificare a Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM discută miercuri avizul pe proiectul de modificare a Codurilor penale. FOTO Eduard Enea
CSM discută miercuri avizul pe proiectul de modificare a Codurilor penale. FOTO Eduard Enea

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor discuta miercuri, în cadrul şedinţei plenului, avizul pe proiectul de modificare a Codurilor penale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus suplimentarea ordinii de zi a plenului CSM cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, motivând că joi doreşte să prezinte respectivul proiect în Guvern. Solicitarea a fost admisă de membrii CSM, aceştia urmând să stabilească dacă dau un aviz pozitiv sau negativ pe proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei (MJ), nu prevede o limită minimă a prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MJ, alineatul (1) al articolului 297 din Codul penal prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Textul este pus astfel în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale, sintagma actuală "îndeplineşte în mod defectuos" fiind înlocuită cu sintagma "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului", restul prevederilor rămânând nemodificate.

Proiectul modifică şi primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, înlocuindu sintagma "raporturi comerciale", declarată neconstituţională, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionişti".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite