Crimele din Caracal. Şeful STS şi-a dat demisia: Nicio umbră de vinovăţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca a demisionat din funcţia de şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), instituţie implicată în tragedia din Caracal. Vasilca ocupa acest post după ce i-a locul lui Marcel Opriş, care a condus STS timp de 12 ani.

„Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Preşedintelui României demisia mea din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112“, se arată în comunicatul STS. 

Preşedintele Klaus Iohannis a primit demisia directorului STS, Ionel Vasilca, şi va informa mâine CSAT cu privire la vacantarea postului. 

Ionel Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare şi şi-a desfăşurat întreaga activitate de ofiţer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluţiei profesionale şi militare. Până în 2017, a ocupat funcţia de Adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Cum putea fi salvată viaţă Alexandrei Măceşanu

Reamintim că STS este una dintre instituţiile statului acuzate de pasivitate în cazul ultimei fete ucise la Caracal. Mai exact, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu este în stare să  localizeze cu precizie apelurile la 112, fapt care i-ar fi putut salva viaţa Alexandrei Măceşanu. Şi acest lucru este o urmare directă al lentorii cu care STS împlementează soluţia Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea cu exactitate a apelantului la Serviciul 112. 

Mai grav, conform unor surse, ar exista chiar şi fonduri europene de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implemetarea softului care ar fi salvat-o printre altele şi pe Alexandra Măceşanu. 

Un expert în domeniu a explicat cum funcţionează acest sistem al cărui proiect este tergiversat de STS de mai bine de doi ani. Acesta permite ca la un simplu apel dat la 112, operatorului sistemului să-i apară pe ecran, pe lângă numărul de telefon al apelantului şi eventual numele şi adresa de domiciliu (dacă este vorba de solicitant care are un abonament cu unul dintre operatorii de telefonie), şi coordonatele  GPS ale locului din care se face apelul. Şi sistemul AML este unul foarte exact, care arată locaţia “la metru”, în coordonate geografice de genul 43.830611, 25.973069. 

Din nefericire, acest sistem nu a fost implementat cu toate că banii există. Aşa că, în prezent, STS poate transmite autorităţilor competente numai o zonă destul de vastă din care se face apelul.  

Pe aceeaşi temă:

Mărturia criminalului din Caracal despre Luiza: a violat-o timp de trei luni, a ucis-o la mijlocul lui iulie şi i-a aruncat cadavrul în Dunăre

CTP, despre reacţia autorităţilor: „I-a durut fix în pix pe toţi“. Despre atitudinea şefului STS: „Dă-l în morţii mă-sii de cetăţean!“

Numai veşti bune pentru criminalul de la Caracal

Cum arată „Casa Groazei“ din Caracal şi cu cât voia Popicu să o vândă. „Şapte camere pline cu fiare şi multe, multe haine de femeie“ FOTO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite