CSM vrea ca procurorii să rămână cu statutul de magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Gabor, a declarat că secţia de procurori doreşte menţinerea statutului de magistrat în cazul procurorilor. Declaraţiile vin după ce premierul Victor Ponta a precizat, luni, că eliminarea procurorilor din rândul magistraţilor ar găsi susţinere din parte aleşilor.

UPDATE Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, marţi, că atâta timp cât la conducerea Ministerului Justiţiei se află un fost procuror, ca şi la conducerea Guvernului, statutul procurorilor nu se va schimba.

„Cât timp la conducerea Ministerului Justiţiei se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba. Cât timp la conducerea Guvernului se va afla un prim ministru fost procuror, statutul nu se va schimba”, a declarat Cazanciuc, întrebat de jurnalişti în legătură cu declaraţiile recente privind o eventuală schimbare a statutului de magistraţi al procurorilor.

Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, a declarat că secţia de procurori doreşte menţinerea statutului de magistrat în cazul procurorilor. 

„Sectia pentru procurori din cadrul CSM a luat act de relansarea în spaţiul public a temei privind modificarea statutului procurorilor. În acest context reamintim că Secţia pentru procurori şi Plenul CSM s-au exprimat constant în sensul necesităţii menţinerii statutului de magistrat al procurorilor ca şi condiţie fundamentală a garantării unei corecte şi complete reprezentări a intereselor generale ale societăţii, a apărării ordinii de drept şi apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a declarat vicepreşedintele CSM.

Declaraţiile reprezentantului CSM vin după premierul Victor Ponta a declarat, luni, că eliminarea procurorilor din rândul magistraţilor ar găsi susţinere în rândul aleşilor şi a precizat că, în 2013, un amendament similar a fost introdus de liberali. 

Ponta a sugerat că a discutat subiectul şi cu preşedintele Klaus Iohannis, iar acesta ar fi fost de acord, însă ulterior Iohannis a negat că ar fi avut această discuţie. De asemenea, Ponta a declarat, la ieşirea de la consultările de luni cu preşedintele care au avut loc la Cotroceni, că PSD susţine procesul de revizuire a Constituţiei şi că aşteaptă o poziţie clară din partea PNL.

Eliminarea procurorilor din rândul magistraţilor presupune subordonarea lor directă Ministerului Justiţiei şi introducerea lor în cadrul puterii executive. În prezent, procurorii, alături de judecători, sunt parte a Ministerului Public şi a puterii judecătoreşti. Ministerul Public este însă sub controlul Ministerului Justiţiei. Astfel, în vreme ce CSM militează pentru prevederi constituţionale care să asigure independenţa procurorilor şi scoaterea Ministerului Public de sub controlul Ministerului Justiţiei, Ponta a susţinut exact contrariul: subordonarea procurorilor faţă de Ministerul Justiţiei.

Klaus Iohannis: „Nu ar fi oportună schimbarea statutului”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, întrebat despre declaraţia premierului privind separarea procurorilor de magistraţi, că în acest moment „nu ar fi oportună” o astfel de schimbare.

„Singura chestiune pe care am discutat-o, care mi-a fost prezentată, a fost cine trebuie să semneze corespondenţa dintre procurori şi Camerele din Parlament. Nu există o reglementare, ci doar o cutumă. Este vorba doar de corespondenţă, şi nu de fondul problemei. Nu am avut o astfel de discuţie, nu a venit nimeni cu o astfel de iniţiativă, nu pot să răspund, nu facem schimbări de statut doar aşa, că cineva a auzit. După părerea mea nu e oportun aşa ceva”, a spus preşedintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite