Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Fondator al ziarului Jurnalul Naţional şi al trustului de presă Intact, Dan Voiculescu are o avere estimată la sute de milioane de euro, fiind inclus de publicaţiile de profil în top 300 cei mai bogaţi români.

De-a lungul timpului s-a ales cu mai multe apelative. Iniţial i s-a spus „Varanul”. „Din ce ştiu, varanul este un animal foarte puternic, pe care oricum îl arunci cade întotdeauna în picioare”, a explicat Dan Voiculescu într-un interviu televizat, mândru de titulatura oferită de presă.

Felix „turnătorul” propriei familii

Nu la fel de mândru a fost, însă, de apelativul „Felix”. Concret, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a confirmat, printr-o decizie luată în unanimitate în iunie 2006, că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, sub numele conspirativ „Felix”.

Verişoara lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, i-a cerut acestuia daune morale de 21.000 de euro pe motiv că notele informative ale fondatorului PC date securităţii i-au pus familia în pericol. La rândul său, Dan Voiculescu s-a simţit lezat de acuzaţiile aduse de Silaghi şi a acţionat-o în instanţă, solicitând daune de 136.000 de euro.

Paraschiva Silaghi a fost unul din martorii cei mai importanţi în procesul pe care Dan Voiculescu l-a deschis împotriva CNSAS, care a i-a dat verdict de poliţie politică. Voiculescu a pierdut acest proces, instanţa confirmând că politicianul a fost turnător al fostei Securităţi.

Însă aceasta nu e singura sa relaţie a lui Voiculescu cu fosta poliţie politică. Mai exact, fondatorul Partidului Conservator a lucrat până în 1989 pentru firma de comerţ exterior Crescent, la rândul ei strâns conectată cu Securitatea.

Afacerile de după 1989

După anul 1990, Dan Voiculescu a înfiinţat Holdingul Grivco, a cărui principală activitate era comerţul exterior. Ulterior, Voiculescu a devenit mogul de presă, lansând ziarul Jurnalul Naţional, precum şi prima televiziune comercială din România, Antena 1. Astfel, activităţile grupului au fost împărţite în trei divizii: comerţ, media, industrie şi servicii, primul milion de dolari fiind atins în anul 1996. La ora actuală, averea lui Voiculescu este estimată la aproximativ 360 de milioane de euro.

Pe plan politic, Voiculescu a devenit mai vocal abia după 2004, an în care Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale. De altfel, fondatorul PC s-a implicat în ambele acţiuni de suspendare ale lui Băsescu, dar şi în campaniile pentru demiterea acestuia.

Joaca de-a demisia din Senatul României

Dosarul pivind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti pentru a fi soluţionat de magistraţi. Ulterior, pe 3 martie 2009, cazul a fost mutat la Curtea Supremă, instanţă competentă să judece demnitari, după ce, pe 15 decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost învestit în funcţia de senator. 

Cum situaţia devenise clară, pe 28 octombrie 2009, începe judecata dosarului, pentru ca pe 25 iunie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorii să pronunţe o primă decizie, cazul să fie mutat din nou la Tribunalul Bucureşti. Asta după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. La sfârşitul anului 2012, Dan Voiculescu devine din nou senator, iar Tribunalul Bucureşti decide să trimită din nou dosarul la Curtea Supremă.

Pe 28 ianuarie, imediat ce află că dosarul său a fost repartizat la completul de judecată care l-a condamnat în primă instanţă pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”, Voiculescu demisionează din nou din Parlament, precizând că a recurs la acest gest pentru a nu se specula că imunitatea este o piedică în calea justiţiei. 

În urma acelei decizii, Curtea Supremă trimite din nou dosarul, pe 5 februarie 2013, la Tribunalul Bucureşti, care pe 26 septembrie îl condamnă pe fostul senator la cinci ani de închisoare. Sentinţa este contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, dosarul ajungând pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite