Căutările planorului dispărut în munţi, reluate duminică. Raed Arafat: În fotografiile primite nu putea fi decât planorul dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un turist a transmis autorităţilor două fotografii, făcute joi, cu un planor aflat în zbor
Un turist a transmis autorităţilor două fotografii, făcute joi, cu un planor aflat în zbor

Autorităţile au reluat, duminică dimineaţă, căutările planorului dispărut în munţi, în această acţiune fiind implicaţi aproximativ 900 de persoane. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat că sâmbătă a primit din partea unei persoane câteva fotografii cu un planor aflat în zbor deasupra judeţului Braşov, şi că planorul din imagine nu poate fi decât cel dispărut.

UPDATE: "În momentul acesta continuă căutările. Sunt verificări pe cele două paliere, aerian şi terestru. Pe linia aeriană, este un punct de coordonare la Ghimbav, care este în legătură cu noi şi avem un reprezentant al MAI care coordonează toată activitatea de căutare acolo pe sectoare. Deja au fost mai multe acţiuni de căutare în dimineaţa acestei zile şi cu avioane, elicoptere, dar şi cu parapante într-o anumită zonă din Braşov. Sunt mai multe trasee în verificare şi anumite trasee dificile în zona unde a fost făcută poza respectivă cu planorul. S-au mai deschis mai multe trasee suplimentare, unul în Vama Buzăului, unde s-a făcut şi o verificare aeriană şi acum am mai solicitat verificarea unor zone de către Salvamont Zărneşti, care a mai făcut căutări din propria iniţiativă, dar acum s-a solicitat o anumită verificare în zona respectivă şi s-a cerut şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu să se implice pe zona Făgăraş“, a declarat, dumininică, la Predeal, Raed Arafat, pentru Mediafax.


Echipele de salvatori au reluat căutările, duminică, pentru a treia zi consecutiv. La această acţiune participă aproximativ 900 de forţe aparţinând MAI, MApN, Salvamont, Direcţiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari. 

De asemenea, pompierii detaşaţi în sprijinul forţelor care acţionează în judeţele Braşov, Dâmboviţa, Prahova şi Argeş vor rămâne mobilizaţi şi astăzi.

Pentru operaţiunile de căutare aeriană participă cinci elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Araft, a declarat, duminică dimineaţă. că sâmbătă a primit o poză cu un planor care ar putea fi cel dispărut.

„Fotografia (foto dreapta) arată planorul, asta nu înseamnă că el a căzut acolo. Este motivul pentru care noi prelungim căutările către Buzău, către zona vama Buzăului. În zona respectivă a trecut acel planor. Nu ştiu dacă e exact acelaşi planor, dar noi luăm în serios aceste informaţii. Nu putem să zicem că sunt informaţii false, pentru că oamenii vin cu ele cu bună credinţă”, a declarat Raed Arafat.

imagini primite cu planor foto mai

Ca urmare a acestor informaţii, în judeţul Braşov vor avea loc astăzi mai multe căutări terestre şi aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălţime.

Potrivit unui comunicat emis de MAI, sâmbătă seara a avut loc o şedinţă operativă care a avut loc la nivelul punctului de comandă înaintat din judeţul Braşov la care au participat reprezentanţii tuturor forţelor implicate în acţiunile de căutare din ultimele 48 de ore – pompieri, jandarmi, poliţişti, militari, salvamontişti, piloţi civili ai Aeroclubului României şi voluntari.

Planor dispărut joi după ce a plecat de la Aerodromul Ghimbav

Joi, în juruel orei 12.30, pilotul Mircea Crăciun, a plecat cu un planor de pe Aerodromul Ghibav din judeţul Braşov, pentru a zbura două-trei ore,  fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, potrivit comandantului Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, conform unui comunicat emis de ROMATSA.

Ulterior, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din informaţiile deţinute de ROMATSA se pare că pilotul Crăciun şi-a folosit ultima dată telefonul mobil la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

ROMATSA a precizat că, potrivit reglementărilor  în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

„Acesta nu a intrat în legătură radio cu ACC Bucureşti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informaţie referitoare la eveiment a fost primită de către Romatsa de la comandantul Aeroclubului Braşov joi, la ora 21.39. După raportarea menţionată mai sus, s-a trecut la punerea în aplicare a procedurilor operaţionale SAR (căutare-salvare), potrivit prevederilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 741/2008 şi s-au declanşat operaţiunile specifice. (...) Toate aceste informaţii au fost transmise prin sistemul SAR la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din zonă şi adiacente zonei. În jurul orei 23.30, Sistemul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă a informat că la ora 13.06, pilotul a folosit telefonul mobil la traversul localităţii Predeal, fapt care a determinat reevaluarea zonei de căutare”, potrivit unui comunicat emis de ROMATSA.

Sute de persoane în căutarea pilotului

În prima zi a căutărilor, s-a acţionat cu un număr de peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii.

Peste 850 de forţe de ordine şi voluntari au căutat, sâmbătă, planorul pe 30 de trasee montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa.

Potrivit unui comunicat emis de MAI, cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, echipele de căutare au ridicat sâmbătă patru drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu.

„Echipele din teren au solicitat informaţii de la localnici, de la administratorii de cabane sau pensiuni montane şi de la turiştii aflaţi în zonă, fiecare informaţie relevantă fiind verificată. Căutările de la sol, ca şi cele din aer au fost conduse în sistem integrat, asigurându-se o comunicare permanentă cu aeronavele implicate în misiunile aeriene", se arată într-un comunicat trimis MEDIAFAX de MAI.

„Componenta aeriană a căutărilor este asigurată de 12 aeronave - şapte elicoptere ale MAI şi MApN, cinci avioane ale Aeroclubului României şi o motoparapantă. Fiecare aeronavă a avut zone prestabilite de căutare, la stabilirea acestora fiind consultaţi specialişti şi piloţi din cadrul Aerodromului Ghimbav, care cunosc traseele de zbor frecvente pentru planoare", se precizează în comunicatul MAI.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unităţi constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

Pilotul Mircea Crăciun are 57 de ani şi, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite