Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul preoţilor care au refuzat să îngroape în cimitir două persoane care nu erau de religie ortodoxă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul unor preoţi de a permite înmormântarea în cimitirele administrate de aceştia a unor persoane care nu erau de religie ortodoxă.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităţilor de a lua atitudine în cazul preoţilor care administrează cimitirele din localităţile Corocăştii Colt, judeţul Prahova şi Tălpaş, judeţul Dolj, şi care nu au permis înhumarea unor persoane care aparţineau Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România în locuri de veci care aparţinea familiilor persoanelor decedate, arată hotnews.ro.

Cele două cazuri au apărut ţi în presă pe 28 ianuarie 2016.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a a prevederilor legale privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, dar şi a unui articol din Constituţia României privind libertatea de conştiinţă şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.

Femeie din Dolj, îngropată în câmp

O femeie în vârstă de 62 de ani, din comuna doljeană Tălpaş, a fost înmormântată pe 22 ianuarie în câmp şi nu în cimitir. Familia declara că preotul a refuzat înhumarea acolo pentru că în urmă cu patru ani trecuse la o altă credinţă.

„Noi am mers să discutăm omeneşte cu preotul şi să punem la punct toate detaliile privind înmormântarea mamei. Părintele ne-a spus în faţă că nu o să ne lase să o înhumăm în cimitirul ortodox, iar cum nu am avut altă soluţie  a trebuit să o aducem în câmp pe terenul cumnatului meu. Nu este normal ce s-a întâmplat, dar nu am avut ce să facem. Noi suntem baptişti, iar din această cauză nu am ajuns la o înţelegre cu părintele. Mama şi-ar fi dorit foarte mult să fie înmormântată alături de tatăl meu. Chiar mi-a spus acest lucru înainte să moară“, a povestit Tanţa Năsturică, fiica femeii înmormântate în mijlocul câmpului.

Preotul care a refuzat să înmormânteze o femeie în cimitirul ortodox pe motiv că era baptistă a declarat că este de acord să ofere un punct de vedre doar contra unei sume de bani. 

„Veniţi cu o pompă care să se ridice cel puţin 30 de metri sau îmi daţi bani. Este vorba despre 300 sau 400 de lei. Fac acest lucru pentru oamenii din localitate şi nu au apă de băut. Nu cer pentru mine. Vă rog să ajutaţi comunitatea“, a declarat Nicolaie Boiangiu.

De altfel, Mitropolia Oltenia a precizat că nu există şi nici nu a existat un conflict între Comunitatea Baptistă şi Parohia Ortodoxă din localitatea Tălpaşi. 

Pe aceeaşi temă:

Poliţiştii fac verificări în cazul femeii înmormântate în câmp. Preotul care a refuzat înhumarea a spus că îşi va explica gestul doar dacă primeşte bani


Femeie înmormântată în câmp: preotul a refuzat să o îngroape în cimitir, pentru că era baptistă. „Ce păcat a făcut părintele! Au dus-o în câmp, ca pe un câine!“ 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite