Audierile denunţătorilor lui Sorin Oprescu, secretizate de Tribunalul Bucureşti la cererea avocaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, la cererea avocaţilor, să secretizeze audierea celor care l-au denunţat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, pe motiv că relatările mass-media din sala de judecată obstrucţionează actul de justiţie.

La termenul de marţi, instanţa urma să continue audierea lui Bogdan Popa, principalul denunţător al fostului primar Sorin Oprescu. Încă de la început, avocatul fostului primar, Viorel Mocanu, a cerut instanţei să declare secretă şedinţa de judecată şi şi-a motivat cererea prin aceea că la termenul de luni jurnaliştii ar fi redat întreaga relatare a denunţătorului, iar celălalt denunţător, Romeo Albu, a putut astfel afla ce s-a întâmplat în sala de judecată.

Mocanu a insistat în faţa instanţei şi a arătat că tocmai din acest motiv a cerut strămutarea procesului la o altă instanţă din ţară. "Ştiu că televiziunile nu au benzină să se deplaseze în alte locuri din ţară şi nimeni nu trimite un reporter la uşa instanţei să relateze de la faţa locului, cum se desfăşoară procesul domnului Oprescu”, a spus Mocanu.

După ce au fost invocate o serie de articole din legi, privind libertatea de exprimare şi regulamente interne ale instanţelor, judecătoarea Iosefina Pârvu a decis să secretizeze şedinţa de judecată pe durata audierii inculpaţilor denunţători, în ciuda opoziţiei procurorului DNA, care a cerut că şedinţa să se desfăşoare cu participarea publicului.

La rândul lor, avocata lui Cristian Stanca, zis "Grenadă", şi apărăroarea inculpatului Ion Niţă au cerut secretizarea şedinţei de judecată, invocând obstrucţionarea actului de justiţie. După o scurtă deliberare, instanţa a decis că procesul să se desfăşoare cu uşile închise.

La termenul de luni, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, a povestit în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti că a primit de la patronii unor firme 400.000 de euro pentru a le oferi contracte publice şi că i-a dus fostului primar general Sorin Oprescu aproximativ un million de euro “pe câmp”, adică la locuinţa edilului din comună ilfoveană Ciolpani.

Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Camera preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.

Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit grupul infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa.

“La dată de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite