Atenţie, alcoolul la volanul maşinii tractate e socotit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis că un şofer care a consumat droguri sau alcool poate fi condamnat la închisoare chiar dacă motorul maşinii nu a fost efectiv pornit.

Astfel, după decizia 6/2019 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ce devine obligatorie pentru toate instanţele din ţară, nicio persoană nu mai poate invoca faptul că motorul autoturismului nu a avut motorul pornit pentru a scăpa de pedeapsa penală pentru această infracţiune. „Acţiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art.336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mişcare a vehiculului prin acţionarea sistemelor de autopropulsie”, se arată în decizia instanţei.

Speţa a ajuns pe rolul Curţii Supreme după ce, o persoană aflată în stare de ebrietate a încercat să pornească o maşină pe o stradă aflată în pantă, manevrând apoi maşina folosindu-se doar de frână şi volan. De altfel, recent, Curtea de Apel Oradea a sesizat şi ea Curtea Supremă cu o speţă similară după ce un alt şofer, aflat la volanul unei maşini tractate de unde controla frânele, direcţia şi semnalizarea, a fost sancţionat de poliţişti pentru conducerea unui vehicol sub influenţa alcoolului.

Sesizarea instanţei supreme pentru lămurirea acestor tipuri de situaţii asupra cărora există dubii cu privire la încadrearea în litera legii este o situaţie normală, potrivit specialiştilor în Drept. În opinia acestora, niciun text de lege nu poate cuprinde a priori toate situaţiile ce pot apărea în viaţa reală, după cum o demonstrează cele două speţe. „Un text de lege nu poate cuprinde toate situaţiile posibile. Instanţele au şi rolul de a interpreta dispoziţiile legale, de a vedea care a fost scopul legiuitorului avut în vedere în momentul în care a legiferat. Iar lămurirea acestei situaţii era necesară şi prin simplul fapt că un şofer beat ar fi putut încerca să scape de un dosar penal prin simplul fapt de a închide motorul”, a explicat avocatul Adrian Cuculis. În opinia acestuia, după această decizie a Curţii Supreme instanţele vor şti cum să interpreteze situaţiile similare.

 „Nu există o definiţie legală care să cuprindă toate situaţiile din viaţă. În fapt, există o mai veche jurisprudenţă cu privire la exact acest tip de situaţii. Evident nu e o situaţie nouă care să se datoreze evoluţiei tehnologice. Aceste cazuri au apărut odată cu apariţia remorcilor tractate, atunci când s-a pus problema dacă o maşină tractată este echivalentul unei remorci. Principiul invocat a fost acela al controlului asupra sursei de pericol, care se aplică în speţa secundă. În ceea ce priveşte primul caz, avem o persoană băută a încercat să pornească o maşină şi i-a dat drumul în pantă iar apoi s-a oprit cu ea în intersecţie. Acolo poliţiştii l-au împins pentru că maşina lui bloca traficul, iar apoi i-au făcut dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Deci poţi să împingi maşina cu o persoană băută la volan dar nu îi poţi da drumul în pantă? Aplicăm această regulă şi unei caroserii fără motor? O căruţă care o ia la vale nu reprezintă tot pericol?”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan, lector universitar la Univesitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite