Acuzaţii de corupţie. Medici şi oficiali români, suspectaţi că au primit mită de la o firmă americană de aparatură medicală
0Mai mulţi medici şi oficiali din România ar fi primit mită din partea unei companii producătoare de aparatură medicală din America. Acuzaţiile apar într-un raport al autorităţilor americane, în care este precizat că firma care ar fi dat mita este societatea Stryker care ar fi oferit 500 de mii de dolari pentru a obţine mai multe contracte publice.
Sumele de bani ar fi fost acordate sub formă de sponsorizări, evenimente sau cheltuieli cu deplasările în perioada 2003 şi 2007, arată Digi24.
Potrivit raportului, firma americană ar fi suportat în 2004 cheltuielile de deplasare la un congres în afara ţării a unui medic român care urma să fie numit şef de secţie la un mare spital.
Astfel au fost efectuate peste 190 de plăţi ilegale către mai mulţi oficiali români. Profitul companiei în urma mitei, în acea perioadă, s-ar fi ridicat la 1,7 milioane dolari.
Conducerea companiei americane nu a recunoscut acuzaţiile, dar a acceptat să plătească suma de 13 milioane de dolari pentru a închide dosarul civil.
Autorităţile contractate ale contractelor de achiziţii pentru diverse materiale şi echipamente medicale provin, potrivit informaţiilor din site-ul specializate pe licitaţiile publice, atât din Capitală, cât şi din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Craiova şi alte centre medicale ale ţării.
În 2012, SC Stryker România S.R.L. a avut o cifră de afaceri de patru milioane de euro.
Potrivit Digi24, pe lista instituţiilor din Bucureşti de la care Stryker România a câştigat contracte se numără: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Skolodovska Curie”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalulul Clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor din Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul General C.F. Nr. 2 Bucureşti.
Alte 19 mari spitale din ţară au încheiat contracte consistente cu Stryker România: Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea Braşov”, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul Judeţean Satu Mare, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi şi Spitalul de Urgenţă Petroşani.
Cele mai consistente contracte
Printre cele mai consistente contracte se numără cele cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
Majoritatea contractelor mari au fost atribuite începând din 2011.