Afacerile cu terenuri ale Academiei Române de la Constanţa, în atenţia procurorilor anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, este vizat de ancheta DNA FOTO Mediafax
Fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, este vizat de ancheta DNA FOTO Mediafax

După dezvăluirile ”Adevărul” privind cesionarea pe nimic a terenurilor Academiei Române de la Constanţa de către fostul secretar general al instituţiei, Ioan Păun Otiman, procurorii anticorupţie au declanşat o anchetă. Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa a deschis dosarul penal 165/P/2015 pentru a verifica legalitatea tranzacţiilor.

Anchetatorii au solicitat reprezentanţilor Academiei Române o serie de documente, printre care contractele de cesiune ale terenurilor de pe malul Lacului Ovidiu.

”În cauză există probe din care rezultă săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, iar pentru aflarea adevărului este necesar ca de la Academia Română să se obţină relaţii şi înscrisuri”, se precizează într-o ordonanţă a DNA, datată 3 iunie 2015.

Procurorii au solicitat Academiei să răspundă la mai multe întrebări, precum: Ioan Păun Otiman a fost împuternicit să cesioneze drepturile asupra terenurilor, cine a ales cesionarul, cum a fost stabilit preţul cesiunii etc.

Terenuri subevaluate

În 2008, Academia Română a înstrăinat ilegal o parte din terenurile pe care le deţinea la Constanţa. Ioan Păun Otiman i-a cesionat, succesiv, omului de afaceri George Jipa drepturile asupra a 22 de hectare de teren la Ovidiu, pe malul Lacului Siutghiol, pentru suma de 550.000 de euro, 38 de hectare la Constanţa, cu 950.000 de euro şi 4 hectare de teren tot la Constanţa (în centrul oraşului, în punctul numit ”Cişmea”), cu 100.000 de euro.

Astfel, proprietăţile au fost cedate pentru doar 2,5 euro/metrul pătrat, în condiţiile în care, la acea vreme, terenul în Constanţa se vindea chiar şi cu 1.000 de euro/mp.

Toate contractele sunt identice, având aceleaşi clauze şi menţiuni. Pentru a se justifica cesiunea la o valoare extrem de scăzută, în contracte s-a menţionat că drepturile asupra terenurilor sunt incerte. Or, la momentul respectiv, Academia avea hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pentru terenurile în cauză.
Ioan Păun Otiman a justificat vânzare la preţ de nimic prin nevoia acută de fonduri a Academiei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite