Cartianu, la Adevărul Live, despre criza francului eleveţian: Parlamentul vrea să treacă legea catastrofei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, iniţiativele propuse de urgenţă de politicieni pentru românii care au credite în franci şi s-au trezit - peste noapte - că nu-şi mai pot plăti ratele după ce cursul a urcat ameţitor.

„A fost o  mobilizare teribilă la finalul săptămânii. Dacă priveşti de departe, te gândeşti că sunt grijulii cu soarta ţării, însă sunt doar nişte executanţi ai celor de la centru. Politicienii nu fac în acest moment decât un joc de imagine.

 Doar dacă vrem să facem din România o Ungarie a lui Viktor Orban, eventual batem palma cu Putin, doar atunci se poate. Altfel, să fie clar: tot ce fac politicienii nu are niciun efect practic. Aici e vorba, eventual, de bunăvoinţa băncilor. E o situaţie grea pentru cei care au credite în franci elveţieni.  Parlamentul nu are nicio pârghie.

Eventual, poate fi o discuţie la nivel de Guvern, dar Executivul nu poate face mai mult decât să-i pună la aceeaşi masă pe reprezentanţi ai clienţilor băncii şi pe bancheri“, a explicat Cartianu.

„Avem două tipuri de bucurii acum: bucuria politicienilor şi a celor care se grăbesc să meargă spre insolvenţă. Sunt oameni care abia aşteaptă să scape de datorii. Sunt firme care intră în insolvenţă pentru a se însănătoşi. O firmă înseamnă sute de angajaţi şi contractori, poate ea însăşi a fost pusă în dificultate de alte firme care nu şi-au plătit datoriile.

Mi se pare bine când cineva din exterior obţine insolvenţa. Cei care intră singuri în insolvenţă sunt cei care vor să însănătoşească firma şi cei care merg spre faliment, direct, cu toată convingerea lor. Când venim spre persoane fizice, avem o problemă. Exact ca şi la persoane juridice, în momentul în care eşti în insolvenţă, nu mai eşti stăpân pe finanţele tale“, a arătat jurnalistul.

„Admiţi că eşti incapabil să te gospodăreşti“, a  conchis el.

„Un om care acceptă să intre în insolvenţă, acceptă sclavia“, a mai spus Cartianu. „Această insolvenţă individuală este o sclavie. Părerea mea este că vom avea, din primul an, sute de mii de oameni care vor dori să intre şi ei în insolvenţă“, a opinat jurnalistul.

„Asta este o lege de catastrofă naţională. Ţara asta e ţinută în picioare nu de politicieni, ci de vreo cinci milioane de oameni care au venituri şi produc bugetul României. Tu vrei acum să dai o lovitură teribilă celor cinci milioane de oameni care vor trebui să plătească insolvenţa celorlalţi, direct sau indirect, iar la bugetul statului, ca să fie plătiţi administratorii judiciari, tot ei plătesc bani.

O să avem un lanţ al falimentelor şi, în loc să avem cinci milioane de oameni care produc venit, o să avem trei milioane. Se  micşorează numărul firmelor. Companiile străine ar mai veni în România? E un mediu neprielnic pentru a face afaceri.  Asta se numeşte legea catastrofei naţionale. Dacă Parlamentul o votează, e Parlamentul falimentului României“, a încheiat Cartianu.

Sedinţele de urgenţă din Parlament, audierea oficialilor Băncii Naţionale dar şi iniţiative pentru adoptarea urgentă a legii falimentului personal sunt doar câteva dintre măsurile pe care politicienii le iau după ce zeci de mii de oameni nu-şi mai pot plăti ratele în CHF.

Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL, a cerut convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice. "Legea insolvenţei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine", a arătat Alina Gorgiu într-un comunicat de presă. Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-au declarat de acord cu iniţiativa PNL. Ulterior, liberalii au reacţionat, însă, şi au precizat că nu doresc discuţii cu PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite