Cum să scapi rapid de o arsură solară. Ce mai poți face dacă nu te-ai protejat suficient

0
Publicat:

Protecția SPF este esențială atunci cânt te expui la soare. Dacă o neglijezi, lucrurile ar putea evolua nu doar în sensul disconfortului și aspectului neplăcut, ci și într-o direcție potențial amenințătoare pentru sănătate.

Arsurile solare trebuie îngrijite cu atenție. FOTO: Shutterstock
Arsurile solare trebuie îngrijite cu atenție. FOTO: Shutterstock

Există câteva metode aprobate de experți care pot ajuta în cazul arsurilor solare superficiale, pentru că, în cazul celor grave, e nevoie de prezentarea la medic.

Yahoo Life a stat de vorbă cu mai mulți experți despre problemele cauzate de arsurile solare și despre cum să le faci față, iar sugestia lor numărul unu (deși destul de evidentă) este, în primul rând, să le eviți. 

„Protejarea pielii de razele nocive și cancerigene ale soarelui este cel mai important pas pe care îl putem face în lupta pentru prevenirea cancerului de piele. Și dacă toate acestea nu funcționează, atunci nu uitați că cea mai frecventă cauză a îmbătrânirii premature este expunerea la ultraviolete de la soare”, spune dermatologul certificat Zaineb H. Makhzoumi. 

Cât durează o arsură solară?

Este bine de știut că nici măcar cea mai ușoară arsură nu va dispărea peste noapte. Cum nu toate arsurile solare sunt la fel, în funcție de gravitate, unele trec de la sine, în câteva zile, altele au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca, iar cele grave necesită îngrijiri medicale.

Dacă ai îngrijorări sau întrebări cu privire la o posibilă infecție în zonă, mergi imediat la medic, recomandă medicul dermatolog Mary Mina.

Dacă începeți să dezvoltați bășici mari, mai ales dacă acoperă o porțiune semnificativă a pielii, solicitați îndrumare medicală. De asemenea, ar trebui să căutați tratament dacă începeți să dezvoltați febră, frisoane sau confuzie care nu poate fi explicată altfel”, spune Dr. Mina, potrivit Yahoo Life.

Când vine vorba de cazuri ușoare, care nu necesită o vizită la medic, poți ține cont de câteva sfaturi de specialitate.

Pasul 1: Mută-te la umbră și folosește protecție UV!

Dacă în timpul unei zile lungi de vară, îți dai seama că „simțiți arsura”, ia imediat măsuri!

Potrivit dermatologului Michele Green, mutarea rapidă la umbră și aplicarea unei (mai multor) creme de protecție solară sunt pași ușori pe care îi poți face pentru a-ți proteja pielea de alte daune provocate de razele UV și pentru a începe procesul de vindecare cât mai curând posibil.

Specialista recomandă cremele solare minerale (în special cele cu oxid de zinc), deoarece sunt delicate și nu vor agrava uscăciunea.

Pasul 2: Răcește și curăță!

După ce ai trecut de arsura inițială, cel mai probabil vei avea parte de o mulțime de alte simptome: roșeață, inflamație și... mult regret. Un duș sau o baie rece ar putea fi de ajutor. Treci apoi la curățarea pielii cu produse delicate  dar hidratante.

Pasul 3: Ameliorarea durerii

Dacă o clătire la rece nu este suficientă pentru a ușura senzația de „my on-fire”, poți folosi unele medicamente antiinflamatoare (la recomandarea medicului).

Datorită naturii inflamatorii a arsurilor solare, utilizarea oricărui AINS (antiinflamator nesteroidian), inclusiv ibuprofenul, reduce roșeața și umflarea, reducând astfel orice disconfort”, explică Dr. Makhzoumi.

Pasul 4: Hidratare

Aloe este cel mai bun prieten al tău când vine vorba de arsurile solare. Folosește o cremă hidratantă cu aloe.

„Menținerea pielii hidratate facilitează procesul de reparare prin prevenirea descuamării și menținerea barierei de protecție a pielii”, spune Dr. Green.

Pasul 5: Lasă pielea să respire

În perioada de de vindecare, evită frecarea și deteriorarea suplimentară a pielii și optează pentru haine care lasă pielea în convalescență să respire.

Pasul 6: Consumă suficientă apă!

Arsurile solare determină corpul tău să împingă apa la suprafața pielii, ceea ce poate duce la uscăciune, așa că e nevoie să rămâi hidratat/hidratată cu apă sau cu o băutură care conține electroliți, mai ales pe măsură ce pielea se descuamează. 

Pasul 7: Adăugă antioxidanți

„Antioxidanții sunt grozavi pentru a proteja pielea de daunele și stresul provocate de razele UV în continuare”, spune Dr. Green, potrivit Yahoo Life.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite