Şefii de la Permise se auto-anchetează în scandalul favorizării lui Tăriceanu: Noi centrăm, noi dăm cu capul!
0Ancheta internă demarată de şefii Direcţiei Regim Permise de Conducere după ce activitatea instituţiei a fost blocată pentru ca şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu să-şi poată reînnoi permisul nu poate fi obiectivă, susţin analiştii. Asta pentru că şefii Direcţiei, acuzaţi că l-au băgat pe Tăriceanu pe uşa din spate, nu s-ar putea incrimina singuri.
UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a dat, marţi seară, pentru prima dată explicaţii, la cinci zile după ce a fost filmat când intra prin spatele clădirii DRPCIV ocolind coada de aproximativ 1.000 de persoane.
„Există, în orice stat, câteva funcţii importante unde oamenii au fost aleşi ca să reprezinte, într-un fel statul şi să se dedice, în principal problemelor societăţii comunităţii. Da? Asta ar trebui să preocuparea lor principală. Nu statul la coadă. Sigur că există şi posibilitate să stăm la coadă la permise, la cumpărat flori, la alte acţiuni. Din acest motiv, în toate ţările, cei care ocupă anumite poziţii înalte se găsesc, din punct de vedere legal anumite modalităţi, anumite pârghii prin care li se permite să-şi dedice majoritatea timpului în interesul ţării şi al societăţii şi nu să stai. Sigur, până la urmă nu e nimic înjositor. Dar e o problemă de gestiune a timpului”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu la emisiunea Subiectiv de la Antena 3, preluat de News.ro
„Am vorbit să merg înainte de începerea programului, sigur ca să nu fac un gest ostentativ de a trece prin faţă. Lucrurile astea, întotdeauna încerc să le gestionez cât mai discret posibil”, a mai zis preşedintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu face abuz de funcţia sa şi că, de când ocupă funcţii publice, nu îşi aminteşte să fi folosit antemergător deşi are dreptul legal. De asemenea, el a spus că îşi face cumpărăturile singur pentru gospodărie dar, când este vorba despre deplasări, se ocupă cabinetul său şi angajaţii SPP de rezervarea cazării a biletelor.
Ancheta şefilor
Şefii Direcţiei Regim Permise de Conducere se anchetează pe ei înşişi, după ce au fost acuzaţi că au blocat activitatea întregii instituţii pentru ca preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să-şi poată reînnnoi permisul de conducere, în timp ce peste 1.000 de oameni au fost nevoiţi să aştepte afară. Cel puţin aşa a anunţat marţi prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, care însă iniţial susţinuse că instituţia pe care o conduce va face verificări în acest caz. „Toate demersurile au fost preluate de Direcţia Permise, aflată în directa subordonare a Ministerului de Interne. Prefectura Bucureşti nu mai face nicio anchetă”, a declarat marţi pentru „Adevărul” Cristina Glomnicu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bucureşti.
Asta deşi surse din cadrul Direcţiei Permise susţin că directorul adjunct al Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, comisarul-şef Cristian Nechifor, este cel care ar fi avut cunoştinţă de modul în care Tăriceanu şi-a rezolvat problema reînnoirii permisului şi ar fi permis blocarea instituţiei.
Imaginea şifonată a lui Tăriceanu
Pe scurt, ancheta internă iniţiată de Direcţia Permise ar putea fi moartă din faşă, în condiţiile în care chiar şefii instituţiei susnt susceptibili de încălcarea legii, susţin analiştii. „Sunt semne de întrebare legate de această anchetă internă, mai ales într-o ţară ca România, unde vedem o grămadă de probleme în instituţiile statului. E greu de crezut că o instituţie care greşeşte ar putea să facă o anchetă obiectivă. Asta ţine subiectul pe agenda publică. Ministerul de Interne nu a avut până acum nicio poziţie în acest caz. Domnul Tobă are alte probleme, nu e prea prezent în ultimul timp. Dar ministerul n-ar trebui să stea în domnul Tobă...”, explică analistul Adi Zăbavă.
Potrivit acestuia, în acest scandal cel mai mult are de pierdut chiar Călin Popescu Tăriceanu, în perspectiva alegerilor din toamnă. „Nu ştiu dacă din punct de vedere legal, Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi incriminat. Însă din punct de vedere politic, ar putea fi consecinţe. Imaginea i-a fost afectată. Va fi o imagine adusă în spaţiul public cu recurenţă, până la alegeri”, a mai spus analistul.
Prodlex: Niciun şef nu este sancţionat
Nici măcar sindicaliştii din Poliţie nu cred în obiectivitatea unei anchete interne, în care, practic, şefii unei instituţii sunt puşi să verifice dacă ei înşişi au încălcat legea. Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor Prolex, afirmă că un şef din Poliţie poate fi tras la răspundere într-un astfel de caz doar dacă un alt şef îi vrea capul. „Comisia de disciplină poate analiza şi face propuneri. Dacă sunt suspiciuni de încălcare a legii penale - de exemplu, abuz în serviciu, atunci Comisia de Disciplină trebuie să-şi decline competenţa în favoarea Parchetului. Din păcate, practica a arătat că niciun şef într-o astfel de situaţie nu este sancţionat decât dacă un alt şef îi vrea capul. Au fost fapte mult mai grave pentru care şefi din poliţie nu au fost traşi la răspundere. Dacă ar fi să anticipăm rezultatul anchetei, nu va fi nimeni tras la răspundere. Poate doar la presiunea mediatică să se facă ceva. Ancheta ar fi trebuit să fie făcută de eşalonul superior, adică de Ministerul de Interne”, a declarat, pentru ”Adevărul”, liderul Prolex.
Potrivit acestuia, nu era nevoie ca şefii DRPCIV să blocheze activitatea instituţiei pentru a-i face permis nou preşedintelui Senatului. „Ce s-a întâmplat acolo, cu blocarea întregii activităţi, nu are niciun sens. Ce, Tăriceanu este singurul politician care intră prin spate? Nu era nevoie de o exagerare ca asta”, a mai spus Vasile Lincu.
La rândul său, Dumitru Coarnă, vicepreşedinte Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), afirmă că Ministerul de Interne ar fi trebuit să demareze un control. „Ancheta internă în acest caz nu poate să fie, nici mai mult, nici mai puţin obiectivă decât sunt anchetele în România. Obiectiv înseamnă ceva independent de voinţa şi conştiinţa noastră. Doar ploaia poate fi obiectivă. În rest, suntem obiectivi cât permite societatea românească. E clar că nu putem vorbi de obiectivitate. Mai oportună ar fi fost o verificare din partea Ministerului de Interne, structura superioară. Analizând însă instituţional, vorbim de al doilea om în stat şi este posibil să existe un protocol privind paza şi securitatea acestuia. Probabil că a fost motivul pentru care s-a procedat aşa”, a declarat Dumitru Coarnă.
Legea nu face diferenţă între demnitari şi simpli cetăţeni
Avocatul Elenina Nicuţ, care a depus la DNA un denunţ împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru infracţiunea de folosirea influenţei din funcţia de preşedinte de partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite, susţine în continuare că procurorii trebuie să stabilească dacă şeful Senatului a beneficiat legal de tratament preferenţial.
„DNA trebuie să verifice dacă acea prioritate de care a beneficiat Călin Popescu Tăriceanu este legală şi dacă şi-a folosit influenţa politică. Am văzut că nu există niciun text de lege care-i permite unui demnitar să beneficieze de un tratament preferenţial”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Elenina Nicuţ.
Aceasta afirmă că alte instituţii ale statului, precum Curtea Supremă, nu l-au favorizat pe Călin Popescu Tăriceanu.
”Fac analogie cu o altă instituţie publică. De exemplu, când merge la Curtea Supremă, unde este un mediu mult mai periculos, nu se întâmplă la fel. Înalta Curte nici nu se închide, nici nu începe mai devreme programul pentru Tăriceanu, nici nu îl aşteaptă cineva la intrare din partea instituţiei. (...) Pentru mine, ca cetăţean, este important măcar ca într-un document cineva să-şi asume că domnul Tăriceanu este mai cetăţean decât restul cetăţenilor. Atât!”, a mai spus avocata.
Cum îi tratează Tăriceanu pe români
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost filmat, săptămâna trecută, când s-a dus să-şi reînnoiască permisul de conducere ocolind coada de aproximativ o mie de persoane de la DRPCIV pe o uşă din curtea interioară. Acolo a fost aşteptat de reprezentanţi ai instituţiei, care l-au condus în clădire şi i-au făcut procedurile pentru eliberarea documentului. În tot acest timp, în care Tăriceanu a completat documentele şi a făcut fotografia pentru noul permis, publicul nu a avut permisiunea să intre în clădire.