VIDEO Şerban Sturdza: „Lista clădirilor de patrimoniu se vrea dizolvată. Am reveni la haosul de după Revoluţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serban Sturdza, vicepreşedintele OAR, atrage atenţia asupra pericolului de dizolvare a listei naţionale a clădirilor de patrimoniu. FOTO Vlad Ignat, Adevărul
Serban Sturdza, vicepreşedintele OAR, atrage atenţia asupra pericolului de dizolvare a listei naţionale a clădirilor de patrimoniu. FOTO Vlad Ignat, Adevărul

Reputatul arhitect Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, a atras atenţia cu prilejul lansării raportului asupra Patrimoniului Bucureştiului că întreaga listă de clădiri de patrimoniu, pe plan naţional, este în pericol de a fi dizolvată de actualul Guvern, pe motivul că ar fi o „listă întocmită emoţional”.

Arhitectul a afirmat că în acest moment cei doi factori decidenţi asupra statutului unei clădiri istorice, administraţia municipală şi Ministerul Culturii, ignoră vădit lista oficială a clădirilor de patrimoniu, lăsând loc manevrelor imobiliare dictate de anumite interese.

Deşi lista ar trebui să funcţioneze ca un reper pentru eliberarea de avize de demolare, construire, renovare sau modificare a unor clădiri cu valoare istorică, arhitecturală sau culturală, administraţiile locale emit aceste avize pentru imobilele respective spunând că „lista monumentelor istorice a fost o listă emoţională”.

În opinia lui Şerban Sturdza această sintagmă, folosită de autorităţi, se referă la modul superficial în care a fost făcută, imediat după Revoluţie. Atunci, multe dintre clădirile expertizate au fost fie clasate greşit, fie omise total de către experţii evaluatori.

În cazut în care lista va fi dizolvată de către Ministerul Culturii, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România atrage atenţia că vom pica într-o situaţie haotică, asemănătoare cu cea de după Revoluţie, când obiecte de patrimoniu cu o valoare colosală au ieşit din ţară, pierzându-şi urma definitiv. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite