Unioniştii vor ieşi în stradă pentru a sărbători Unirea Mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unioniştii vor sărbătorii 155 de ani de la Unirea Principatelor Române în mai multe oraş din ţară FOTO Adevărul
Unioniştii vor sărbătorii 155 de ani de la Unirea Principatelor Române în mai multe oraş din ţară FOTO Adevărul

Susţinătorii unirii României cu Basarabia vor marca ziua de 24 ianuarie prin hore, concerte, flash-mob-uri şi arborarea drapelului tricolor. Evenimentele vor avea loc în Capitală, dar şi în mai multe oraşe ale ţării.

Voluntarii Asociaţiei Acţiunea 2012 au anunţat, printr-un comunicat de presă, că se vor alătura activităţilor organizate de autorităţi în mai multe oraşe din ţară cu ocazia sărbătoririi a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Bucureştenii se vor face o horă a Unirii vineri, de la ora 19:00, la monumentul kilometrul 0 din faţa Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

La kilometrul 0 al Bucureştiului sunt notate denumirile provinciilor istorice ale României – Muntenia, Ardeal, Moldova, Dobrogea, Basarabia, Oltenia şi Bucovina, precum şi distanţele până la principalele oraşe româneşti, inclusiv cele aflate în actuala Republica Moldova.

Evenimente organizate în ţară

Voluntarii Platformei unioniste Acţiunea 2012 din Focşani vor întinde o horă a unităţii vineri, de la ora 15:00, la Obeliscul din Piaţa Unirii. Prin intermediul acestei manifestaţii, unioniştii de astăzi aduc un omagiu făuritorilor Micii Uniri şi vor semnala necesitatea reîntregirii naţionale, prin unirea României cu Republica Moldova.

Reprezentanţii filialei Iaşi a coaliţiei de asociaţii Acţiunea 2012 şi simpatizanţii acesteia se vor alătura evenimentelor organizate vineri de Primăria oraşului cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La ora 10:30, la bustul lui Alexandru Lăpuşneanu, participanţii la manifestaţiile festive vor afişa bannere cu mesajul ,,Basarabie e România” şi steaguri tricolore. Sărbătoarea va include momente folclorice sub genericul ,,Noi suntem români”, o masă tradiţională şi un spectacol de torţe pe traseul Piaţa Unirii-Grădina Palas.

La Chişinău, militanţii pentru Unire se vor întâlni pe 24 ianuarie la ora 10:00, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Sectorul Botanica şi apoi vor distribui gratuit lucrarea ,,Sub jug străin” în tot oraşul, începând din scuarul Gării Feroviare.

Totodată, membrii Platformei unioniste Acţiunea 2012 vor marca 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi în alte oraşe, prin acţiuni similare.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

Mai puteţi citi:

Simpozion la 155 de ani de la Unirea Principatelor, organizat de Primăria Sectorului 6

Primăria Sectorului 6 în colaborare cu Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” şi Inspectoratul Şcolar al Sectorului 6 Bucureşti invită bucureştenii la simpozionul intitulat “155 de ani de la Unirea Principatelor Române” ce va avea loc joi, începând cu orele 10:00.

Adevărul despre unirea cu Moldova: „Uitaţi de unire! Vom fi întotdeauna vecini şi nimic mai mult”

„Republica Moldova este un stat independent, şi, by the Grace of God (cu ajutorul lui Dumnezeu – n.r.), aşa va rămâne. Amin! Întotdeauna! Uitaţi de unire!”, ne spune Iurie Muntean, secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Un comunist neaoş, care laudă reformele de liberalizare a economiei şi vorbeşte despre Dumnezeu.

Născuţi în URSS: între „Nu putem să trădăm Moldova pentru o utopie, pentru o poveste unionistă” şi „Moldovenismul este o invenţie stalinistă”

Unirea dintre România şi Moldova nu-nseamnă doar atât, unirea a două ţări înrudite. La graniţa dintre două mari puteri aflate într-un conflict din ce în ce mai vizibil, contează prea puţin ce vor oamenii de-aici. „Adevărul” vă prezintă astăzi argumentele pro şi contra ale moldovenilor, printre care şi artistul Cătălin Josan şi Nicolae Pascaru, pe care unii îl consideră „cel mai mare antiromân”.

Imaginea României şi a Republicii Moldova - la 24 ianuarie 2014

Am dorit să ilustrez gândurile mele cu ceea ce ar putea fi, din punct de vedere imagologic, fotografia anului 2014, tocmai pentru că simbolizează imaginea celor două state româneşti, la 155 de ani distanţă de la Unirea Principatelor Române.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite