Primăria Capitalei vrea să cumpere ELCEN pentru 150 de milioane de euro. Ministrul Energiei, prezent la şedinţa CGMB UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Vest Elcen FOTO Mediafax
CET Vest Elcen FOTO Mediafax

Primăria Capitalei a pus pe ordinea suplimentară a şedinţei extraordinare de vineri un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni ELCEN, cu peste 150 de milioane de euro.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, participă, vineri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, unde se discută un proiect de hotărâre privind preluarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acţiuni al producătorului şi distribuitorului de energie termică ELCEN, investiţie de aproximativ 155 de milioane de euro, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Energiei susţinând că numai astfel poate fi asigurată continuitatea servicului de termoficare în Bucureşti. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că numai prin preluarea ELCEN poate fi asigurată continuitatea serviciului de termoficare în Bucureşti. )Avem un proiect aşteptat de ani de zile pentru bucureşteni şi care va asigura continuitatea serviciului de termoficare în Capitală în şcoli, institutii publice şi apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN şi RADET. Noul Guvern să emită o hotărâre prin care Primăria Bucureşti sa achiziţioneze pachetul integral de acţiuni de la ELCEN. Este vorba, ca şi valoare financiară, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platită pe loc, ci în cinci ani. Este un preţ bun, suportabil pentru municipalitate. Prin această fuziune şi prin preluarea pachetului se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt unui serviciu de proastă calitate“, a spus Firea.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a susţinut că proiectul este de „importanţă majoră pentru Bucureşti“. „Vorbim de un proiect de importanţă majoră pentru Bucureşti, o importanţă care, de-a lungul timpului a fost rostogolită, discutată. Cred că pentru prima dată există un consens pe acest subiect, dat de necesitatea acestui proiect. Dacă în acest an nu se va realiza asta, poate va fi ultimul an în care avem capacitatea împreună să furnizăm în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile energie termică pentru cetăţeni. Intrăm în perioada de iarnă şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi. Este bine să înţelegem de ce bucureştenii au ajuns în această situaţie, dar ceea ce ne asumăm astăzi cu toţii trebuie să aducă beneficii mari pentru cetăţenii Bucureştiului. Dincolo de orgoliul politic, trebuie să luăm o decizie care să deblocheze pentru totdeauna această imposibilitate de a pune la masă furnizorul şi distribuitorul de energie termică. Avem o colaborare bună cu primăria Capitalei”, a spus Petcu.

Consilierul USR Roxana Wring spune că proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei joi seară, fără o consultare publică, fără o analiză economică. „Ce înseamnă asta? O cheltuială din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalităţi şi banalităţi. Ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza căruia avem la dispoziţie doar câteva ore. Acţiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: Noaptea, ca hoţii!", a scris Roxana Wring.

La şedinţa CGMB au venit şi mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au intrat pe baza unor liste, la câteva minute de la începerea şedinţei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajaţii primăriei, astfel că atât jurnaliştii, cât şi cetăţenii pot intra în primărie doar însoţiţi de un reprezentant al biroului de presă. De asemenea, în sala de consiliu numărul poliţiştilor locali s-a mărit.


Potrivit proiectului, numărul acţiunilor nominative este de 71.583.469, valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 10 lei fiecare.

Asta înseamnă că Primăria va cumpăra ELCEN pentru 715.834.690 lei de la Ministerul Energiei. 

Şedinţa extraordinară a Consililui General al Municipiului Bucureşti este programată să înceapă vineri, la ora 08:00 dimineaţa.

Şi deşi este un proiect extrem de important, el a fost anunţat cu numai 12 ore înainte de vot. El nu a fost supus nici măcar dezbaterii publice. Documentul semnat de Gabriela Firea arată că achiziţia este făcută „în vederea eficientizării consumului de energie termică şi în scopul asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică”.

„În seara această a fost pusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni ELCEN. Ce înseamnă asta? O cheltuială din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalităţi şi banalităţi. Mâine ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza căruia avem la dispoziţie doar câteva ore. Acţiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: «Noaptea, ca hoţii!», a anunţat joi seara pe pagina sa de Facebook consilierul în cadrul Primăriei (USR) Capitalei Roxana Wring.

La începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunţat că în urma unei întâlniri pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut-o cu primarul general al Capitalei, s-a agreat ca acţiunile ELCEN să fie scoase la vânzare, Gabriela Firea exprimându-şi interesul ca Primăria să le achiziţioneze.

Programul de guvernare rescris, publicat joi, arată de asemenea că ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului Bucureşti, dacă municipalitatea va solicita acest lucru.

image
image
image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite