Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş, aşteptat luni la Curtea Supremă în dosarul „Hidroelectrica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Fostul ministru a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş este aşteptat, luni, la Curtea Supremă unde magistraţii vor lua în discuţie primul termen al apelului din dosarul „Hidroelectrica”, în care â este acuzat că a lăsat fosta conducere a companiei să prejudicieze societatea şi statul cu 165 de milioane de dolari.

Codruţ Sereş a fost condamnat, pe 31 martie,  la patru ani de închisoare cu executare.

De asemenea, instanţa a decis condamnarea lui Eugen Pena (fost director general), Traian Oprea (director general) şi George Asan (director furnizare) la cinci ani de închisoare cu executare, iar Nicolae Opriş (fost şef Serviciu Marketing – Furnizare) a primit patru ani de închisoare cu executare.

Victoria Geormăneanu şi Georgeta Iosif au fost condamnate la patru de închisoare cu suspendare, cu termene de încercare de şapte şi, respectiv, şase ani.

Judecătorii au menţinut sechestrele asigurătorii (de 8 milioane de lei) puse în timpul urmăririi penale pe bunurile acestora.

Ce acuzaţii le aduc anchetatorii lui Şereş şi fostei conduceri Hidroelectrica.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul secetei severe şi al nivelului foarte scăzut al Dunării, nu a invocat clauza de forţă majoră din contractele de furnizare a energiei electrice şi nu ar fi luat măsuri pentru renegocierea preţurilor, dată fiind noua situaţie din Sistemul Energetic Naţional. 

În acest context, Codruţ Şereş, care pe vremea aceea era ministrul Economiei, i-ar fi sprijinit şi protejat pe oficialii Hidroelectrica, deşi ştia care este situaţia companiei. 

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT .

l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale, iar conducerea Hidroelectrica a fost trimisă în judecată pentru că a desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 165 de milioane de dolari patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului. 

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională. 

Sechestrul pus de procurori

Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi pe sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ şase milioane de lei, 400.000 de euro şi 200.000 de dolari, măsura fiind luată pentru acoperirea prejudiciului.

Ştiri pe aceeaşi temă:

UPDATE Fostul ministru Codruţ Sereş, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trădare. Zsolt Nagy a primit 5 ani

Verdictul în dosarul în care fostul ministru Codruţ Sereş este acuzat de trădare, pe 19 noiembrie

UPDATE Ultimul termen în dosarul în care fostul ministru Codruţ Sereş este acuzat de trădare. Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpaţi

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite