Explicaţia lui Raed Arafat: de ce n-au imobilizat-o negociatorii pe femeia care timp de 35 de ore a ameninţat că se aruncă de pe terasa unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia s-a aruncat de pe bloc vineri, după mai bine de 35 de ore de ameninţări FOTO David Muntean
Femeia s-a aruncat de pe bloc vineri, după mai bine de 35 de ore de ameninţări FOTO David Muntean

Elena, femeia care s-a aruncat în gol, vineri seară, de pe terasa unui bloc din Capitală după 35 de ore de ameninţări, a împărţit România în două. Pe de o parte sunt cei care susţin că nu înţeleg de ce negociatorii nu au încercat s-o imobilize, în timp ce în cealaltă tabără se află cei care spun că autorităţile au făcut tot ce era necesar pentru salvarea femeie. „Adevărul“ vă prezintă filmul tragediei care s-a întins pe aproximativ 35 de ore.

Apropiaţii Elenei au declarat că femeia suferea din pricina unei depresii, după ce în urmă cu aproape doi ani, fiica ei, Alina, a murit din cauza unei boli necruţătoare. Joi dimineaţă, Elena s-a urcat pe terasa blocului în care lucra ca menajeră şi timp de 35 de ore a stat pe acoperişul clădirii ameninţând că se va arunca în gol de la zeci de metri înălţime. În tot acest timp, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, ale Ambulanţei şi ale Poliţiei au privit cum femeia se gândea să îşi pună capăt zilelor.

Raed Arafat: „Negociatorul intervine dacă simte că poate face acest lucru“

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat, pentru „Adevărul“, cum au încercat negociatorii să o facă pe Elena să nu se sinucidă. „Noi (n.r. oamenii) putem face multe ipoteze, dar ce vă pot spune clar este că au existat mai multe încercări din partea negociatorilor pentru a o face pe femeie să se răzgândească. Rolul negociatorilor este acela de a evalua situaţia şi de a fi în contact cu persoana aflată în cauză. Pe terasa blocului (n.r. unde se afla Elena) au fost şi negociatori şi un psihiatru, ei au păstrat în permanenţă legătura cu femeia“, a explicat Raed Arafat.

Întrebat de ce negociatorii nu au încercat s-o imobilizeze pe femeie, încercând să-i salveze viaţa, Arafat a făcut următoarea precizare: „Negociatorul intervine în două situaţii: dacă simte că poate să face acest lucru şi dacă omul îl lasă să îl atingă“. De asemenea, acesta a declarat că în cele 35 de ore au existat mai multe momente prin care s-a încercat salvarea femeii. Spre exemplu, un pompier şi un negociator au urcat cu o autoscară până la jumătatea blocului, încercând să ajungă la femeie şi să o dea jos în condiţii de siguranţă, însă aceasta a început să se agite ameninţând că se va arunca.

sinucidere

FOTO David Muntean

Un alt moment în care autorităţile au încercat să facă un nou pas în salvarea femeii a avut loc vineri, atunci când o saltea gonflabilă mare a fost adusă de la ISU Argeş, întrucât pompierii din Bucureşti nu au în doatare plase şi saltele cu care să intervină în astfel de situaţii. Pompierii au încercat să umfle salteau adusă din Argeş, însă femeia care se afla pe terasă de mai bine de 30 de ore începuse din nou să se agite. Reprezentanţii ISU Bucureşti au precizat, pentru „Adevărul“, că negociatorii au decis că cel mai bine ar fi să nu umfle saltea dintr-un motiv cât se poate de clar: femeia începuse să fie neliniştită, existând riscul să se arunce. Chiar şi fără umflarea saltelei, Elena s-a aruncat în gol câteva ore mai târziu, sub privirile neputincioase ale autorităţile prezente la faţa locului.  

Moartea fiicei i-a distrus viaţa

Problemele Elenei, spun apropiaţii, au început în urmă cu circa doi ani, atunci când fiica ei, Alina, a pierdut lupta cu cancerul şi a murit. Din cauza unei depresii, Elena a fost internată în spital şi a fost supravegheată atent de medici, iar starea ei de sănătate părea că se îmbunătăţise. Însă lucrurile erau mai complicate.

Peste câteva zile, fiica Elenei ar fi trebuit să îşi sărbătorească ziua de naştere şi se pare că ăsta este unul dintre motivele care au făcut-o pe femeie să-şi pună capăt zilelor. „Eu îmi amintesc că şi anul trecut în perioada zilei de naştere a Alinei, Elena şi-a schimbat complet starea. Nu mai voia să vorbească cu nimeni, se retrăgea. Eu sunt surprinsă că a recurs la un aşa gest pentru că toţi o cunoaştem ca fiind o persoană foarte, foarte credincioasă“, mai povesteşte Flori Dobre.

Sinucigasa Calea Victoriei FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

Şi administratorul blocului în care lucra ca femeie de serviciu a făcut câteva precizări pentru reporterii „Adevărul“.

„De câteva luni lucrează ca femeie de serviciu la noi (n.r. în blocul de pe strada George Enescu). A fost în probe şi până la urmă am decis să îi prelungim contractul pentru că este o femeie muncitoare. În ultimele două, trei săptămâni nu mai făcea aşa treabă. Zilele trecute am trimis şi fochistul la ea acasă să vedem ce s-a întâmplat cu ea de nu a mai ajuns la muncă. Şi uitaţi ce a făcut acum“, povesteşte administratorul blocului. De asemenea, acesta mai spune că a încercat de mai multe ori să vorbească cu Elena, să vadă care sunt problemele care o macină, însă de fiecare dată se întâmpla la fel. „Plângea mereu, nu puteam să vorbesc cu ea“, mai spune acesta.

Pe aceeaşi temă: 

De ce n-a fost umflată salteaua care ar fi putut să atenueze căderea femeii care a sărit de pe bloc după 35 de ore

UPDATE Sfârşit tragic pentru femeia care de 35 de ore ameninţa că se sinucide. Aceasta a căzut în gol de pe un bloc din Bucureşti şi a murit pe loc

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite